Plané neštovice: Jak poznat příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Plané neštovice

Plané neštovice jsou nakažlivé onemocnění vyvolávané herpetickým virem Varicella-zoster-virus (VZV). Během prvního kontaktu způsobí virus plané neštovice, vůči kterým si tělo vytvoří učinné protilátky. Většinou se tak stane v dětském věku, nejčastěji mezi 5.-9. rokem. 

Většina populace neštovice prodělá pouze jednou za život. Virus však zůstává v těle přítomen i po vyléčení první infekce v nervových buňkách vedle míchy (tzv. spinálních gangliích) a zadních kořenech míšních. Asi u jednoho z pěti nositelů viru dojde po několika desítkách let k takzvané reaktivaci a způsobí pásový opar.  

Příznaky

Mezi první příznaky planých neštovic patří:

Průběh neštovic

Jak poznat neštovice? U většiny nakažených se do 36 hodin objeví zčervenání pokožky v převážné většině ve vlasové části hlavy, na krku, za ušima, obličeji a trupu, později i po celém těle. Červené skvrnky se mění na pupínky, ze kterých se poměrně rychle stávají svědící puchýřky naplněné čirou tekutinou. Ta se v průběhu 1-3 dnů zakalí a je vysoce infekční. Během několika dnů puchýřky začnou zasychat a na jejich místě se objeví stroupky tzv. krusty, které se postupně začnou odlupovat. Drobné vřídky se mohou vyskytnout i na sliznici dutiny ústní nebo na genitáliích.

Během prvních dnů se puchýřky objevují v několika výsevových vlnách, proto jeden pacient má v jeden čas projevy v různých stádiích nemoci, a to červené plošky, puchýřky i krusty. Tak vypadají neštovice v průběhu nemoci a tento stav je pro ně naprosto typický.

Jak dlouho trvají neštovice

Akutní stadium nemoci obvykle odeznívá asi šestý až desátý den společně s posledním vyloupnutým stroupkem. V tomto období také pacient přestává být nakažlivý. Po posledním výsevu začne teplota klesat a nemoc ustupuje. Trvání planých neštovic je u každého jedince individuální, zpravidla však dva týdny.

Neštovice u dětí

Příznaky a průběh nemoci planých neštovic je u dětí stejný jako u dospělých, zpravidla však nemoc probíhá u zdravého dítěte bez větších komplikací a pokud si pupínky nerozškrábe, zahojí se pokožka bez jizev. Komplikovanější průběh infekce mohou mít děti s oslabenou imunitou nebo s vážnějším chronickým onemocněním.

Máme nechat malé dítě nakazit?

Někteří rodiče zastávají názor, že je lepší nechat dítě nakazit u nemocného s planými neštovicemi ve svém okolí, aby si nemoc prodělalo v dětském věku a získalo tak imunitu. Většina pediatrů je však proti takovému jednání. I když u dětí bývá mírnější průběh nemoci, nikdo nemůže rodičům zaručit, že právě jejich dítě nebude mít závažnější komplikace.

O neštovicích v dětském kolektivu čtěte zde.

Neštovice u dospělých V případě onemocnění u dospělého člověka bývá častější těžší průběh onemocnění často se závažnějšími komplikacemi a také pravděpodobnější možnost, že se v dalších letech vlivem stresových situací nebo při jiném oslabení organismu virus vrátí (tzv. reaktivace) v podobě jiné nemoci, zejména pásového oparu nebo v horším případě i nádorové onemocnění infikovaných buněk. Lékaři uvádějí jednoho z pěti nositelů viru.

Inkubační doba

Infekce planými neštovicemi je vysoce nakažlivá záležitost a po kontaktu s nakaženým onemocní až 90% lidí bez protilátek (neočkovaných nebo těch, kteří nemoc ještě neprodělali).

Herpesvirus se šíří dotykem nebo vzdušnou cestou kapénkami, jelikož se vyskytuje i v nosním sekretu. Vysoce infekční je tekutina v puchýřcích, ale nemoc je už infekční 1-2 týdny před výsevem prvního pupínku, a to až do zaschnutí posledního. Nejvíce infekční jsou však první dny nemoci.

Obvykle je inkubační doba u planých neštovic 2-3 týdny.

Léčba

Při diagnostice planých neštovic je důležité, aby lékař vyloučil jinou nemoc, např. meningokokovou nákazu nebo bakteriální septický šok, které mají v počáteční fázi podobné příznaky a kde by včasné podání antibiotik člověku zachránilo život.

Plané neštovice se antibiotiky neléčí, pouze symptomaticky. Pacient musí dodržovat klidový režim v domácí izolaci, nesmí se vystavovat nadměrné zátěži a slunečním paprskům. Pouze u případů s velmi těžkým průběhem nebo komplikacích je pacient hospitalizován.

Jsou podávány léky s paracetamolem nebo ibuprofenem na snížení horečky. Na nepříjemné svědění zabírají antihistaminika např. Dithiaden. U komplikovanějších případů nebo u jedinců se sníženou imunitou je vhodné užívání antivirotik nejpozději do tří dnů po styku s nakaženým. Velmi důležitý je dostatek tekutin a hygiena rukou.

 

 

Jak na svědění a čím mazat

Úporné a obtěžující svědění mohou potlačit už zmíněná antihistaminika. Dříve bylo doporučováno mazat puchýřky pouze tekutým pudrem, dnes je doporučován spíše pudr suchý nebo s mentolem, který puchýřky vysuší a sníží riziko infekce. Lékaři však dávají přednost spíše tomu bez mentolové složky, která u některých pacientů může vyvolat alergickou reakci nebo jinak negativně působit na poraněnou pokožku. Tekutý pudr sice vřídky dobře vysušuje a vytváří na nich krusty, ale občas pod nimi může docházet k hnisání. V lékárně je možno koupit i další chladivé gely nebo mléka na neštovice popř. antiseptickou mast.

Babské rady a domácí léčba

Dříve se radilo nemocného vůbec nemýt vodou, aby se neštovice lépe hojily. V dnešní době se naopak doporučuje rychlá sprcha vlažnou vodou nebo v pozdější fázi pro lepší hojení stroupků nepříliš dlouhá a horká koupel, do které se může přidat trochu hypermanganu (jen lehce nafialovělá lázeň) nebo heřmánek. Pro pacienta a zejména dětského je důležité zůstávat v čistotě. Nemocný by se měl oblékat do bavlněného prádla, měl by mít krátce ostříhané a čisté nehty, aby si při škrabání nezanesl do puchýřků infekci. Důležité je také časté mytí rukou, a to nejlépe dezinfekčním mýdlem.

V neposlední řadě je také pro nemocného důležitá strava, která by se měla skládat z lehce stravitelných potravin.

Léky

  • Antihistaminika (léky proti svědění) – např. Fenistil peronální kapky nebo Dithiaden
  • Antipyretika (léky na horečku) - Paralen, Panadol nebo Ibuprofen, pro děti nejlépe Panadol Baby čípky
  • Pudr nebo gel na potírání neštovic (v první fázi nemoci při výsevu neštovic) Antiseptická mast např. Bepanthem nebo Sudocrem (v pozdější fázi nemoci na strupy)
  • Hydratační krém např. Linola nebo Klorane Bebe na doléčení

Bylinky

Vzhledem k tomu, že jsou plané neštovice onemocnění virového původu, můžeme proti němu bojovat také přírodními antivirotiky jako je česnek a cibule, z bylinek pak bezový květ, měsíček lékařský, bezinka nebo extrakt z pupenů lichořeřišnice.

Při horečce pomůže nemocnému čaj z černého bezu nebo lípy srdčité.

Homeopatika

Rhus toxicodendron 15 CH Pomáhá proti puchýřkům naplněným čirou průsvitnou tekutinou. Dávkování: 4x denně 5 granulí.

Antimonium tartaricum 9 CH Je to lék té fáze nemoci, kdy dochází k hojení puchýřků a nové puchýřky se již netvoří. Lék pomůže proti jizvám, které mohou vznikat po zanícených puchýřcích. Dávkování: 2x denně 5 granulí.

(Zdroj: Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008)

Možné komplikace

U dětí bývá komplikací rozškrábání puchýřků, do kterých se pak snadno dostane jakákoliv bakteriální infekce, která může způsobit absces.  Ten si pak vyžádá delší dobu léčby a nežádoucí průběh planých neštovic.

U dospělých nebo pacientů se sníženou imunitou a chronickým onemocněním mohou vzniknout závažnější komplikace, jako je zánět mozečku tzv. cerebelitida, (jejím projevem je problém s rovnováhou a „motáním“ hlavy), zánět mozku (encefalitida), zápal plic (pneumonie), zánět jater (hepatitida) nebo porucha krevní srážlivosti.

Dalšími komplikacemi u těchto osob mohou být také zánět mozkových blan (meningitida), zánět mozku způsobující křeče a bezvědomí nebo těžké bakteriální infekce způsobené streptokoky, stafylokoky nebo zánět podkožních tkání. V ojedinělých případech mohou plané neštovice způsobit také zánět kloubů, srdce, ledvin, varlat, jater nebo struktur oční duhovky.

Varicella je obzvláště nebezpečná pro novorozence, u kterých může dojít až k postižení orgánů včetně centrální nervové soustavy.

Komplikace může signalizovat déletrvající horečka, únava a celková vyčerpanost.

V těhotenství

Pro těhotnou ženu je virus planých neštovic velkou hrozbou a závažnou komplikací. Zejména pokud v dětství neštovice neprodělala nebo není očkována. Během prvního trimestru nebo posledních dnů kolem porodu může infekce vést k těžkému poškození plodu, způsobit potrat či závažné onemocnění novorozence. V tomto případě není radno nemoc podceňovat a co nejdříve se poradit s gynekologem o možném podání protilátek-tedy provést tzv. pasivní imunizaci, což je způsob léčby, který zpravidla může čerstvě narozené miminko ochránit před neonatální formou nemoci.

V těhotenství je tedy nutné se striktně vyvarovat styku s nakaženými osobami což platí i pro kojící ženy.

Očkování

V současné době existuje proti planým neštovicím očkování, které chrání i proti pásovému oparu. Jedná se o vakcínu s živými oslabenými viry nemoci. Nezaručuje však stoprocentní účinnost, takže se někdy může nakazit i očkovaný člověk. Tento má však ale téměř vždy mírnější průběh nemoci. Vakcína je aplikována injekčně do horní části paže.

Pro děti od 9. do 12. měsíce věku je určená vakcína proti planým neštovicím Varilrix opakovaná druhou dávkou ideálně od 4 do 6 týdnů po té první. Pro děti od 11. měsíce do 12 let věku dítěte, pokud to epidemiologická situace vyžaduje, je určena vakcína Priorix-Tetra. Očkování se provádí dvěma dávkami v rozmezí 6-10 měsíců.

Očkování je nutné odložit v případě horečnatého onemocnění, u pacientů s imunodeficitními stavy nebo pokud je známá alergie na některou složku vakcíny.

Důležitým upozorněním je, že po očkování těmito vakcínami by nějaký čas neměly být užívány léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou například Aspirin, Acylpyrin apod. Je třeba se o tomto informovat u ošetřujícího lékaře.

Zda děti očkovat záleží na každém rodiči a je vhodná konzultace s pediatrem. Očkování má smysl například ve chvíli, kdy dítě neprodělalo plané neštovice v dětském období do puberty nebo u mladictvích, kteří se léčí s těžkou formou atopického ekzému nebo některou z chronických nemocí.

Prevence

Pokud přijde do styku s nakaženým pacientem neočkovaný člověk nebo ten, kdo ještě plané neštovice neprodělal, patří mezi preventivní zásady především pravidelné mytí a dezinfekce rukou, při ošetřování nemocného používat ochranné rukavice a roušky. Dále pak je nutné dávat pozor při manipulaci s oblečením, nádobím a dalšími pomůckami nemocného.

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice (variola) byly stovky let příčinou velmi vysoké smrtnosti lidstva. Jednalo se o virové onemocnění přenášené kapénkami, vzduchem a nepřímo i znečištěnými předměty. Zdrojem nákazy byl vždy nemocný člověk. Onemocnění provázely vysoké horečky s velmi těžkými stavy, nemocní měli po celém těle nejprve zanícené skvrny, potom hnisavé puchýře a v této fázi nemoci většina pacientů umírala ve velkých bolestech. Pokud někdo tuhle fázi přežil, na pokožce mu většinou zůstaly trvalé jizvy.

Díky očkování byly pravé neštovice v padesátých letech minulého století vymýceny. Zásluhu na tom měl i český epidemiolog Karel Raška.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.