Atopický ekzém: Příčiny, příznaky, léčba i babské rady | Moje zdraví

Atopický ekzém: Víte, proč vzniká a jak ho nejlépe léčit?

22. ledna 2020 • 06:00

Atopický ekzém patří mezi obávaný zdravotní problém především u dětí, ale trpí na něj i dospělí. Víte, co ho způsobuje, jak ho léčit a co je potřeba u této nemoci hlídat? Čtěte dále.

Atopický ekzém je jedním z nejčastějších kožních onemocnění u dětí, v prvních 10 letech života se objevuje asi u  10–20 % dětí. V dospělosti postihuje kolem 3 % lidí. Atopický ekzém je chronický, střídají se u něj období klidu a výrazných projevů nemoci.

Další informace o atopickém ekzému čtěte ZDE.

Jak poznat atopický ekzém?

Projevy atopického ekzému jsou různé a liší se podle věku. V kojeneckém věku (zhruba kolem 2. měsíce) se na pokožce obličeje, rukou a nohou tvoří červené až rudé skvrny, kůže je suchá a svědí, některé skvrny i mokvají. Je důležité, aby si děti ekzém neškrábaly, tím se vyhnou nežádoucím infekcím.

U větších dětí se ekzém objeví náhle nebo jako pokračování toho, který vznikl v kojeneckém věku. Vyrážka se přesouvá do kolenních a loketních jamek, pokožka se vysušuje a začíná rohovatět. V pubertě naštěstí ekzém obvykle ustoupí.

V dospělosti je pokožka ještě sušší a víc zrohovatělá a objevuje se navíc i mezi prsty, na hrudníku, krku nebo čele.

Příčina? Zatím neznámá

U většiny pacientů se nedá určit, proč atopický ekzém vznikl.  Jednou z možných příčin atopického ekzému ale může být:

- genetika (bylo prokázáno, že existuje propojení mezi atopickou dermatitidou, astmatem a sennou rýmou)
- podnebí/prostředí (v zemích se studeným podnebím je zřejmě riziko atopické dermatitidy vyšší a platí to také pro města se znečištěným prostředím)
- pohlaví (u žen je o něco vyšší výskyt atopického ekzému než u mužů)
- věk matky při narození dítěte (děti, které se narodily matkám, jež rodily ve vyšším věku, jsou vystaveny vyššímu riziku atopického ekzému)

Co pomáhá na atopický ekzém?

Zánět na kůži jde léčit antihistaminiky, které tlumí alergii a potlačují svědění, ve vážných případech i kortikoidy ve formě mastí. Na léčbu těžkých případů atopického ekzému se na specializovaných pracovištích využívá fototerapie a fotochemoterapie. Pokud se z ekzému rozvine infekce, používají se antibiotické krémy a masti (např.acidum fucidum nebo muporicin). Existuje i nová, moderní léčba, která se postupně snaží zlepšit přecitlivělost imunitního systému (lokální imunomodulancia).

Atopický ekzém a péče o pokožku

Velmi důležitá je cílená péče o pokožku zasaženou atopickým ekzémem:
- pravidelné natírání pokožky šetrnými zvláčňujícími krémy, které jsou speciálně určené na atopický ekzém
- koupele nejsou vhodné, sprchování by nemělo být delší než 5–10 minut, aby nedocházelo k přesoušení pokožky, a voda nesmí být příliš teplá, aby pleť nesvědila
- používají se speciální sprchové přípravky bez obsahu mýdla
- po mytí je potřeba pokožku velmi jemně osušit, v žádném případě se nesmí drhnout

Atopický ekzém a strava

Některé potraviny nemusí být přímo alergeny, ale zároveň mohou atopický ekzém zhoršovat. Nejčastěji jde o potraviny zvyšující hladinu histaminu (hormon a neurotransmitter produkovaný celou řadou buněk) v těle. I z tohoto důvodu se při léčbě atopického ekzému velmi osvědčila histaminová dieta.

Které potraviny obsahují vysoké množství histaminu?

- fermentovaná, kvašená a konzervovaná jídla
- alkohol
- zrající sýry
- uzeniny
- některé druhy zeleniny, např. rajčata nebo špenát
- ovoce, např. jahody, ananas apod.
- čokoláda
- ryby, mořské plody

Důležitým pravidlem histaminové diety je i nutnost konzumovat co nejčerstvější potraviny, protože množství histaminu v potravě se zvyšuje při jejich skladování.

Kromě histaminové diety se jako efektivní nástroje léčby osvědčily bezmléčná a bezlepková dieta.

O tom, jaké materiály jsou vhodné k nošení pro atopiky, čtěte ZDE.

Komplikace jsou velmi časté

U dětí se může projevit po kontaktu s osobou s herpes simplex. V místech ekzému se objevují malé herpetické puchýře, které se rychle šíří i na zdravou pokožku. Může dojít k infekcím a mohou se vyskytnout příznaky herpetické encefalitidy nebo pneumonie. Včasná diagnóza a léčba jsou velmi důležité pro prevenci komplikací a vyžadují hospitalizaci. Velmi častou komplikací u dětí s atopickým ekzémem jsou moluska. Je to onemocnění kůže, které se projevuje vytvářením malých útvarů na kůži, které jsou podobné bradavicím. Podobně častou virovou infekcí jsou mnohočetné vulgární bradavice. Na ty zabírá opakovaná kryoterapie, lokální terapie nebo odstranění laserem.

Lidé s atopickým ekzémem zažívají často i další problémy – mohou trpět nedostatkem spánku, stresem, diskriminací od ostatních lidí a nedostatkem sebevědomí.

Babské rady

Na atopický ekzém u dětí můžou zabírat koupele z ovsa. Aby se co nejlépe využilo pozitivních vlastností ovsa, připravte vodu ve vaničce teplejší než jindy a oves v ní ponechte alespoň 15 minut před začátkem koupání. Z babských rad můžete vyzkoušet také:

- 1–2x denně potírat postižená místa černým čajem
- obklady z mastí nebo odvarů heřmánku, lékořice či habru
- svědění zmírní obklad ze studeného mléka
- poraněná místa na obličeji potírejte panenským olivovým olejem
- plastovou lahev naplňte přesličkou rolní, zalijte vodou a nechte 24 hodin louhovat. Nálev poté vlijte do vany, doplňte vodou tak, aby voda byla vlažná, a 20 minut relaxujte uvnitř
- na ekzém je výborná koupel v lázni s pšeničnými otrubami a následné promaštění nejlépe nesoleným doma vyškvařeným sádlem

Suchou pleť je potřeba často mazat • Autor: istock.com

Atopický ekzém je častější u dětí • Autor: istock.com

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.