Potničky: Jak je poznat, léčba | Moje zdraví

Potničky

Jedná se vlastně o drobné červené puchýřky na kůži, které vznikají retencí potu ve vývodech potních žláz při přehřátí těla.

Potničky jsou neinfekční vyrážka, která nejčastěji trápí děti, zejména novorozence. Výjimečně se může objevit i u dospělých. Obvykle se objevuje v horkém a vlhkém počasí, kdy se člověk více potí.

Příznaky

Vyrážka se nejčastěji vyskytuje na celém krku, v tříslech, podpaží, na trupu a u malých dětí i pod plenkami. Nejčastěji se vytvoří v noci, při horečce, po dlouhé jízdě autem nebo v horkém prostředí. Potničky se projevují zarudnutými skvrnami na kůži, ze kterých vzniknou puchýřky, mnohdy naplněné tekutinou. Místa mohou i svědit. Tyto puchýřky po několika dnech prasknou a místa se pomalu zahojí. Kůže se na těchto místech při hojení odlupuje.

Jak poznat, jestli jde opravdu o potničky? Velký přehled nemocí, které se projevují pupínky, najdete zde.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Léčba

Léčbu stačí provést doma, je však důležitá její včasnost. Důležité je doma udržovat teplotu mezi 21 až 24 stupni a v noci kolem 18 stupňů. Nezapomínejte ani na větrání místnosti. Dítě by nemělo být navlečeno v těsném oblečení, naopak puchýřky potřebují vzduch. Pokud je léto, je vhodné, aby bylo dítě ve stínu a ne na slunci.

Dítě by mělo mít dostatečný pitný režim. Na hojení pomáhají i studené koupele nebo obklady. Do koupele můžete přidat heřmánek. Puchýřky můžete také potírat Jarischovým roztokem.

Léky

Kůži můžete potírat Jarischovým roztokem, který zakoupíte v lékárně.

Bylinky

Do koupelí se můžou přidat heřmánek, listy vlašského ořechu nebo lípy. Puchýřky lze také oplachovat odvarem z heřmánku, řapíku nebo dubové kůry.

Domácí léčba a babské rady

Pomoci mohou produkty, které vysouší pokožku. Zejména kukuřičná moučka nebo soda. Pokožku opláchněte, osušte a posypte kukuřičnou moučkou. Párkrát za den zopakujte.

Očkování

ne

Délka léčby

cca 2 dny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Vyšetření většinou není nutné, pokud se však doma nemůžete potniček zbavit, lékař si pokožku prohlédne, udělá vyšetření mazových žláz, odebere vzorek krve a tekutiny z puchýřků.

Možné komplikace

Pokud se při této vyrážce zanedbá hygiena, může se do puchýřků dostat infekce a objeví se hnis. Tímto se léčba zkomplikuje a po vyléčení mohou na kůži zůstat jizvičky.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Základem je vhodné nepřiléhavé oblečení z bavlny. Dále nemít doma přetopeno, obzvlášť v noci, častěji větrat a dbát na hygienu. Časté používání mýdla může narušit ochranný film pokožky. Dítě je také vhodné častěji přebalovat, jelikož se může pod plenami snáz zapotit. Na matraci se nevyplatí používat igelitové podložky.

Kdy jít k lékaři

Potničky jsou krátkodobou záležitostí, většina puchýřků zmizí do dvou dnů, a to po domácí léčbě. Pokud ne, je třeba navštívit lékaře pro vyloučení jiné vyrážky nebo infekce.

VIDEO: Jak chránit v létě letní pokožku? 

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.