Lupénka | Příčiny, příznaky, formy a účinná léčba psoriázy | Moje zdraví

Lupénka

Jedná se o neinfekční kožní onemocnění, kdy se na kůži tvoří zánětlivá ložiska a kůže se obnovuje 7krát rychleji než u zdravého člověka. Lupénka může postihnout nejen kůži, ale i nehty a klouby.

Příznaky lupénky

Rozlišit můžeme akutní a chronickou lupénku. Akutní lupénka je častější u malých dětí a na rozdíl od chronické se dá léčit. Projevuje se pupínky na kůži nebo červenými ložisky na trupu a na končetinách, někdy může postihnout celé tělo.

Chronická lupénka se může objevit v různých formách. Nejčastější je ložisková lupénka. Objevuje se na kůži, a to nejčastěji v oblasti kloubů, kde je kůže nejvíce namáhaná. Může se ale objevit i pod vlasy, na loktech, kolenou, na kyčlích, v podpaží nebo v oblasti třísel. Projevuje se šupinatou a loupající se kůží, která je ohraničená červenými ložisky. Postižená místa nesvědí a nebolí.

Kapkovitá lupénka patří k dalším typům onemocnění. Objevuje se spíše u dětí a opět není bolestivá. Může zmizet, ale může se i přeměnit v ložiskovou formu lupénky.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

O něco bolestivější druh lupénky je inverzní lupénka, ta se projevuje sytě červenými ložisky a mokvajícími puchýřky většinou bez šupin, objevit se může v podpaží, v pupíku, v záhybech, pod prsy a na tříslech.

Další druh je pustulózní lupénka, která je vzácnější a je doprovázena horečkami, někdy vznikne z ložiskové lupénky jako komplikace. Při této formě se objevují červená ložiska s puchýřky, hlavně na dlaních a na nohou.

Nejzávažnější druh lupénky je generalizovaná lupénka, projevuje se bolestivě, objevuje se na celém těle, doprovází ji horečka, otoky a dehydratace. Nutná je hospitalizace.

Rozlišit ještě můžeme kloubní formu lupénky, která napadá klouby ruky a nohy a páteř. Klouby bolí, otékají a po dlouhém sezení či jiné nehybnosti jsou velice ztuhlé.

Jako poslední existuje lupénka kštice, která se objevuje ve vlasech, za ušima a na krku a lupénka nehtů, ta se objevuje u nehtů žlutohnědými skvrnami, objevují se na nich jamky a nehet může, kvůli drolení pod nehtem, odpadnout.

Jak vypadá lupénka si můžete podívat v galerii:

 

 

Léčba

Léčba vždy závisí na závažnosti lupénky. Chronická lupénka se úplně vyléčit nedá, veškerá léčba se týká zmírnění jejích příznaků. Většinou je lupénka léčena lokálně mastmi nebo koupelemi. Pokud je lupénka závažnější, pacient bere i léky. Do léčby také patří různá dietní opatření, kdy by pacient neměl jíst mastná a pálivá jídla. Dále se na lupénku využívá PUVA terapie, kdy jsou do organismu nebo na pokožku aplikovány UVA a UVB paprsky. Tato terapie napodobuje pobyt u moře, který je lidem s lupénkou více než doporučován. Nejznámější je léčba u Mrtvého moře nebo alespoň využívání kosmetických přípravků, které využívají právě minerální soli z tohoto místa. Akutní lupénka se většinou léčí antibiotiky.

Léky

Lupénka se nedá zcela vyléčit, ale některé přípravky mohou zmírnit její nepříjemné projevy. Mohou to být např. mast Kartalin, tělový olej Dr. Michaels nebo Aromatica rakytníkový krém. Vhodné je také užívání kosmetických přípravků z mrtvého moře. Na závažnější projevy lupénky se ještě berou léky cytostatika a retinoidy.

Bylinky

Na koupel můžete využít vývar ze 100 g kořene libečku lékařského. Koupel má trvat 20 minut. Na lupénku také můžete popíjet čaj ze směsi 100 g kořene kopřivy dvoudomé, 50 g natě benediktu lékařského a 50 g květu černého bezu. 2 lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, půl hodiny vyluhujte a sceďte. Pijte 2x denně a neslaďte.

Homeopatika

Arsenicum album 15 CH je na odlupující se kůži, která je suchá a člověk má pocity pálení. 5 granulí první týden 3krát denně, pak 2krát denně do vymizení potíží.

Sulfur 30 CH se využívá na svědivou kůži při dotknutí se vlny nebo přikrývky. Pocit pálení zhoršující se teplem a vodou. 5 granulí první týden 3krát denně, pak 1krát denně do vymizení potíží - kůže svědí, když se dotkne vlny nebo přikrývky.

Berberis vulgarit 9 CH se užívá na lupénku zhoršující se na podzim a postiženy jsou i klouby - 5 granulí první týden 3krát denně, pak 2krát denně do vymizení potíží.

Na lupénku, která se zhoršuje v zimě a zlepšuje v létě a kůže je rozpraskaná do krve, je vhodným lékem Petroleum 9 CH - 5 granulí první týden 3krát denně, pak 2krát denně do vymizení potíží.

Domácí léčba a babské rady

Do každé koupele si přidávejte 1,5 dcl olivového oleje. Kůži, hlavně postižená místa, můžete mazat nesoleným sádlem.

Vyšetření

Aby byla lupénka potvrzena, je potřeba udělat některá vyšetření. Kožní lékař se nejprve bude ptát na to, kdy se objevily první potíže, jak příznaky vypadaly, a bude se také zajímat o rodinnou anamnézu. Většina dermatologů je schopna stanovit diagnózu již po rozhovoru s pacientem. Někdy jsou však nutná další vyšetření jako laboratorní vyšetření krve, kultivační vyšetření nebo kožní biopsie.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na druhu lupénky
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

V těhotenství

Těhotenství nemívá na lupénku vliv, užívání různých mastí a koupelí dítě nijak neohrožuje. Při vážnější formě lupénky a při braní systémových léků je vhodné vše konzultovat s dermatologem, a to ještě předtím, než se rozhodne žena otěhotnět. Důležité je si také uvědomit, že dítě zdědí dispozice ke vzniku lupénky. Pokud je nemocný jeden z rodičů, je pravděpodobnost, že dítě bude mít lupénku, kolem 30 %. Pokud jsou nemocní oba rodiče, pravděpodobnost se zvyšuje až na 70 %.

Možné komplikace

Chronická lupénka přináší zvýšené riziko onemocnění srdce, vznik cukrovky a obezity. Dále se komplikace objevují hlavně v psychice, kdy se člověk za svou nemoc stydí, straní se ostatním, ztrácí sebevědomí a mívá deprese. Vzácně se může objevit tzv. erytrodermická psoriáza, kdy se kůže začne olupovat v cárech, postižený má problém s udržením stálé teploty těla a je ohrožen na životě ztrátou tepla či infekcí. Komplikace při akutní lupénce nastává, pokud kůže zrudne, začne pálit a na kůži se začnou tvořit mokvající plochy. Vše je doprovázeno únavou, zimnicí a horečkou. Tento stav dokonce ohrožuje život pacienta.

Trvalé následky

Chronická forma lupénky je nevyléčitelná nemoc, člověk musí po celý život zmírňovat její projevy. Nejzávažnější následky, které může lupénka způsobit, jsou problémy s klouby. Při psoriatické artritidě je nejdůležitější včasná diagnostika a její léčba. Může dojít až k trvalému poškození kloubů.

Prevence

Jelikož příčina lupénky není známá, je těžké hovořit o prevenci. Avšak o prevenci by se měl zajímat hlavně člověk, u něhož se v rodině lupénka vyskytuje. Dobré je dodržovat zdravý životní styl, kůži udržovat hydratovanou, chránit kůži před poraněním a vhodné je i jezdit k moři.

Kdy jít k lékaři

Pokud se vám na kůži začnou objevovat červená ložiska, šupinky odlupující se kůže a víte, že někdo ve vaší rodině má lupénku, neprodleně navštivte kožního lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.