Příznaky Covid-19: Symptomem může být zimnice i průjem | Moje zdraví

Koronavirus: 10 oficiálních příznaků, že máte Covid-19

9. září 2020 • 06:00

Je to nachlazení, chřipka, alergie,... nebo koronavirus? Příznaky nákazy Covidem-19 jsou natolik podobné některým dalším onemocněním, že je velmi obtížné ji správně rozpoznat. Pomoci vám v tom může oficiální seznam příznaků, které mohou ukazovat právě na to, že jste ulehli kvůli koronaviru. Které to jsou?

Když se koronavirus začal šířit v USA, tamní Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo krátký seznam příznaků, které na nákazu Covidem-19 ukazují. Byla mezi nimi především horečka, kašel a dušnost. Podle zkoumání Světové zdravotnické organizace (WHO), jejíž experti sledovali v březnu nakažené v Číně, patřily v té době mezi nejčastější příznaky horečka (88 %), suchý kašel (68 %), dušnost (18 %), únavabolest v krkumigrény a bolesti svalů (14 %). Mezi méně časté příznaky patřila zimnice (11 %), závratě a zvracení (5 %) nebo průjem (4 %). Tvrdilo se, že rýma příznakem nákazy koronavirem není.

Některé z těchto symptomů přidala později do seznamu i CDC, a sice zahlenění nebo rýmu, nevolnost nebo zvracení a průjem. V začátcích pandemie lékaři pozorovali především příznaky pacientů hospitalizovaných v nemocnicích, postupně se ale přidávaly další u lidí, kteří prodělali lehčí průběh onemocnění. Dnes už tedy víme, jaké symptomy jsou pro nákazu Covid-19 klíčové:

1. Horečka nebo zimnice

Jde o jeden z nejčastějších příznaků koronaviru. Horečka je definována jako hodnota vyšší než 38 °C.

Co dělat, když vás trápí horečka? Vše o její léčbě čtěte zde.

2. Kašel

Pacienti si stěžují na suchý kašel, tedy ten, který dráždí na plicích, ale nemocný nic nevykašlává.

Jak poznáte suchý kašel? Další informace najdete zde.
Vše o léčbě kašle si přečtěte zde.

Aplikaci eRouška můžete stáhnout z oficiálních stránek ZDE>>

3. Dušnost

Tento příznak je častější u těžších případů nákazy. Její míra se navíc může lišit od zadýchávání při běžné námaze (chůze do schodů) až po výrazné potíže s dechem v klidovém stavu. Na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví je dušnost přesně popsána: „Dušnost je charakterizována subjektivně vnímanými problémy s dýcháním. Pacient má pocit tíže na prsou, nedostatku vzduchu, obtížně se mu dýchá. Dochází k zadýchávání při běžných činnostech (např. pohyb po bytě). Dušnost se může objevit náhle z plného zdraví či postupným stupňováním příznaků. Zvýšenou pozornost tomuto stavu by měli věnovat pacienti, kteří se léčí se srdečním onemocněním, vysokým krevním tlakem, diabetem, chronickou obstrukční plicní nemocí či onkologickým onemocněním.“

O tom, jaký ekonomický dopad má koronavirus na Česko, čtěte zde.

4. Únava

Pacienti se mohou cítit vyčerpaní, protože jejich organismus bojuje s virem

Jak se zbavit únavy? Více čtěte zde.
Únava může být příznakem i některého dalšího onemocnění. Kterého? Čtěte zde.

5. Bolesti svalů nebo těla

Bolest svalů je typický příznak virových onemocnění, jako je například chřipka, a může být také přímým důsledkem horečky.

6. Náhlá ztráta chuti nebo čichu

Ve skutečnosti nejde o přímý příznak koronaviru, ale o důsledek ostatních symptomů – zahlenění dýchacích cest, ucpaného nosu a problémů s polykáním. Virus může zasáhnout výstelku nosní dutiny, která začne bobtnat, což vede ke snížené funkci chuti a čichu. Další informace k tématu najdete zde.

7. Zahlenění nebo rýma

Určitě už jste někdy prodělali chřipku, takže víte, že tyto příznaky jsou běžné pro virové onemocnění. Obojí může být důsledkem otoku nosní dutiny.

Alergie, nebo koronavirus? Informace o tom, jak se rozeznáte čtěte zde.
Informace o tom, jak koronavirovou situaci prožívají celebrity, najdete zde.

8. Bolest hlavy

Horečka může vést k přetrvávající bolesti hlavy. Také další aspekty nemoci, jako jsou nevolnost, nespavost, nechutenství nebo špatný pitný režim, mohou ale samozřejmě také vést k bolestem hlavy.

9. Nevolnost nebo zvracení

Zatím není zcela jasné, proč k nim dochází, ale existuje několik teorií. Nevolnost a zvracení mohou být způsobeny zvýšeným odtokem hlenů do žaludku, zároveň ale může jít jednoduše o způsob, jakým se koronavirus u některých lidí chová. Jeden z výzkumů rovněž tvrdí, že se Covid-19 může dostat do organismu skrze receptory v gastrointestinálním traktu, kde může jeho účinek zesílit až stokrát oproti stavu, kdy se nachází hlavně v dýchacích cestách.

Vše o nákaze koronavirem v těhotenství najdete zde.

10. Průjem

U tohoto příznaku je teorie podobná jako u zvracení. U některých lidí se koronavirus „uhnízdí“ v zažívacím traktu a může způsobit zmíněné problémy. Při analýze příznaků více než 200 lidí, kteří onemocněli Covidem, bylo zjištěno, že téměř 20 % z nich dostalo jako první příznak průjem.

Podle zatím dostupných dat jsou u 10-50 % osob hlášeny asymptomatické průběhy onemocnění Covid-19, tedy u těchto osob nejsou přítomny klinické příznaky, a pouze testování prokáže přítomnost viru. Obvykle jsou zachyceny například při dohledávání kontaktů zjevně nemocných osob. U některých osob se příznaky vyvinou až později, někteří jedinci jsou asymptomatičtí po celou dobu laboratorní pozitivity. Právě osoby bez příznaků mohou hrát významnou roli v šíření onemocnění Covid-19.

Jak předejít infekci koronavirem?

Nejlepší způsob prevence šíření viru je zabránit nebo omezit kontakt s lidmi, kteří vykazují příznaky infekce a cestovali do rizikových oblastí v posledních 14 dnech. Dále je velmi důležitá důsledná hygiena, která zabrání šíření bakterií a virů. 

  • Ruce si myjte pravidelně po dobu alespoň 20 vteřin teplou vodou a mýdlem.
  • Nedotýkejte se obličeje, očí, nosu nebo úst, pokud nemáte ruce čisté.
  • Nevycházejte ven, pokud se cítíte nemocně nebo máte příznaky nachlazení či chřipky. 
  • Zakrývejte si ústa vnitřní stranou předloktí nebo lokte při kýchání a kašli. 
  • Kapesníky vyhazujte ihned po použití. 
  • Udržujte všechny předměty, kterých se dotýkáte, čisté.
  • Použijte dezinfekci povrchů na předměty jako telefon, počítač, nádobí a kliky u dveří.

Který dezinfekční gel je proti koronaviru opravdu účinný? Více čtěte zde.

Autor: Světová zdravotnická organizace

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.