Roušky jsou zpět: Jak je nosit s brýlemi, aby se nemlžila skla? | Moje zdraví

Roušky jsou zpět: Jak je nosit s brýlemi, aby se nemlžila skla?

Roušky jsou zpět: Jak je nosit s brýlemi, aby se nemlžila skla?
Autor: istock.com
8. září 2020 • 06:00

Po prázdninách, kdy došlo k uvolnění opatření proti koronaviru, se opět na řadu míst vrátila povinnost nošení roušek. To způsobuje nepříjemnosti nositelům brýlí, kterým se v kombinaci s nasazenou rouškou často zamlžují skla a zhoršuje se tím pádem jejich vidění. Jak se dá této nepříjemnosti vyhnout?

Mýdlo, holicí pěna nebo sprej proti zamlžování

Babské rady hlásají, že problém se zamlžováním lze eliminovat díky tomu, že nanesete tenkou vrstvu tuhého mýdla do tvaru kříže po obou stranách skel a rozetřete hadříkem z mikrovlákna. Jiné doporučení zase vyzdvihuje účinky holicí pěny či jarové vody. Tato řešení sice mlžení omezí, ale nezabrání mu úplně, navíc můžete na sklech vytvořit šmouhy, které ztěžují vidění. Existují rovněž speciální spreje proti zamlžování skel nebo hadříky s protizamlžovacím efektem.

Další informace o rouškách najdete zde.

Drátek na nose a přelepení roušky náplastí

Čím lépe bude rouška přiléhat ke kůži, tím méně vzduchu bude pod jejím horním okrajem proudit směrem k brýlím a tím menší mlžení způsobí. Největší problém nastává v oblasti nosu, proto do látkové ústenky v tomto místě všijte kousek drátku (je možné použít i svorku od toastového chleba), který vytvarujete podle reliéfu vašeho obličeje. Rouška by měla být střižena tak, aby dosahovala až těsně pod oči anebo v místě pod očima roušku přelepte náplastí, abyste přechod důkladně utěsnili. Teprve pak nasaďte brýle. Skla se díky tomu nebudou zamlžovat, ale při dlouhodobém nošení může náplast způsobit podráždění pokožky – a také je tento postup nepraktický, pokud roušku často sundáváte a nandáváte.

Speciální hydrofobní úprava skel

Proti zamlžování pomáhá rovněž takzvaná hydrofobní (tedy vodoodpudivá) povrchová úprava, která brání ulpívání kapek – a potažmo snižuje i mlžení. Znamená to ovšem výrobu nových brýlových skel. Brýle sice mohou částečně působit jako mechanická bariéra před kapénkami, a tím do určité míry bránit přenosu koronaviru, nejedná se však o stoprocentní ochranu – tu poskytují pouze ochranné brýle, které přiléhají těsně ke kůži. Naopak se dioptrické brýle mohou stát „semeništěm“ viru, proto je důležité o ně v době epidemie řádně pečovat. Nezapomeňte je po příchodu z exponovaných míst, jako je MHD, čekárna u lékaře apod., důkladně mýt teplou vodou a mýdlem. Na rozdíl od roušek je však nevyvařujte, aby nedošlo k poškození obrub a povrchové úpravy skel, ani nepoužívejte agresivní dezinfekce. Špatně sedící brýle navíc mohou být příčinou, proč si jejich nositelé při rovnání často sahají na tvář – čímž mohou virus z rukou přenést do oblasti očí nebo nosu, odkud se nákaza dostane do organismu. Proto je důležité mít brýle správně seřízené, aby nepadaly a neposouvaly se, kam nemají. Neplechu může v tomto ohledu působit i kombinace roušky s těsnými gumičkami za uši a brýlí, které pak kvůli „odstávajícím“ uším dobře nesedí.

Kontaktní čočky mají svá pro i proti

Díky kontaktním čočkám se zamlžených skel sice zbavíte, v době koronavirové epidemie se ale také nejedná o ideální řešení. A to hlavně z důvodu, že se virus může přenášet i skrze oči, takže je více než kdy jindy zapotřebí dodržovat důkladná hygienická opatření při manipulaci s čočkami, zejména si důsledně mýt ruce při jejich vyjímání a nandávání. „Uživatelé kontaktních čoček by měli dodržovat všechna standardní doporučení, ale vzhledem k tomu, že většina nositelů je nedodržuje, radím je zpřísnit. Nepřekračujte délku použitelnosti, takže čtrnáctidenní čočky je nutné vyhodit, i když je nositel měl jen dvakrát za ty dva týdny. Dále používat roztoky z lékáren, dbát na dobu použitelnosti, měnit častěji pouzdro na čočky,“ vyjmenovává MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. Nejlepší variantou jsou jednodenní čočky. Ačkoliv finanční náročnost je vyšší, z hlediska hygieny jde o nejvhodnější řešení, protože se vyhnete rizikům spojeným se špatnou péčí o vícedenní čočky. Pokud se objeví příznaky Covid-19, doporučuje primářka Valešová raději nasadit brýle. „Myslím, že stejně jako u chřipky je to rozumné. Následný rozvoj onemocnění může způsobit zánět spojivek a zhoršit podmínky nošení kontaktních čoček,“ vysvětluje oftalmoložka. Nutno také podotknout, že čočky v ochraně před koronavirem nepomohou, jelikož kryjí jen rohovku, nikoliv spojivku, přes niž se virus přenáší.   

Laserová operace

Problémy spojené s nošením brýlí v kombinaci s rouškou přivádí v době pandemie Covid-19 stále více lidí k rozhodnutí podstoupit laserovou operaci očí, která dokáže pacienty definitivně zbavit dioptrií – a potažmo i nepříjemností se zamlženými skly a rizik spojených s nošením kontaktních čoček. Patří mezi ně i Martin Formánek, pro kterého se stala koronavirová krize pověstnou poslední kapkou, jež ho přiměla odhodlat se k zákroku. „O operaci očí jsem uvažoval již delší dobu. Pak ale nastoupila korona a s ní spojená karanténa i povinnost nošení roušek. Kvůli neustálému mlžení brýlí kvůli roušce bylo rozhodnuto – pryč s brýlemi!“ říká muž, jenž nedávno úspěšně podstoupil laserový zákrok v brněnské Oční klinice NeoVize. Operovat lze krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Výhodou laserové operace za pomoci nejmodernějších přístrojů je nejen rychlost rekonvalescence, ale i samotného zákroku, který probíhá ambulantně a trvá pouze v řádu minut. „V případě dioptrických vad jsou světovým trendem precizní a bezpečné zákroky prováděné femtosekundovým laserem, jejichž výhodou je rychlá rekonvalescence a téměř okamžitý návrat k běžným činnostem. Nové operace typu NeoSMILE 3D umožňují upravit dioptrie pomocí 3D femtosekundového laseru, který odstraní dioptrie velmi šetrným způsobem bez narušení pevnosti rohovky. Pacient se tak prakticky hned druhý den vrací do normálního života,“ uvádí MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka kliniky NeoVize Brno. Po operaci již není zapotřebí nadále nosit brýle nebo kontaktní čočky a nasazení roušky tudíž neprovází nepříjemné oslepení v závoji mlhy ani obavy ze zanesení infekce při užívání čoček.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.