Kdy skončí pandemie koronaviru? Odborníci odhadují, kdy se vrátíme k běžnému životu | Moje zdraví

Kdy skončí pandemie koronaviru? Odborníci odhadují, kdy se vrátíme k běžnému životu

Kdy skončí pandemie koronaviru? Odborníci odhadují, kdy se vrátíme k běžnému životu
Žena s rouškou • Autor: Istockphoto.com
7. dubna 2020 • 10:00

Nikdo v současné době nedokáže říct, jak dlouho a jak ještě závažná bude pandemie nového koronaviru. Vycházet však můžeme ze zkušeností s předchozími pandemiemi, které obvykle trvaly 12 až 36 měsíců.

Nový typ koronaviru (SARS-CoV-2) se poprvé objevil v Číně v listopadu minulého roku a během následujícího měsíce se zde rozšířil do několika provincií. Od začátku letošního roku se pak začal šířit po celém světě a v současnosti je už ve 208 zemích světa (států a území), nakaženo je přes 1 300 tisíc lidí a více než 70 tisíc jich zemřelo.

Kvůli novému onemocnění se v podstatě zastavila ekonomika celého západního světa, lidé jsou nuceni vyhýbat se sociálnímu kontaktu kromě členů jedné domácnosti, odkládají se významné společenské i sportovní události včetně olympijských her, lidé začínají přicházet o práci i o zdroje příjmů… Snad každého zřejmě napadne: Kdy už to konečně skončí?

Krátká a pravdivá odpověď zní, že to nikdo nemůže s jistotou říct. Specialisté na infekční choroby, epidemiologové a vědci však mohou tuto globální situaci vyhodnotit podle zkušeností, které už lidstvo má.

Jak dlouho bude koronavirus mezi námi

„Upřímně řečeno není možné říci, kdy a zda vůbec koronavirus zmizí. Jde o úplně nový virus, a proto je nepředvídatelný,“ vysvětluje šéf oddělení infekčních chorob na univerzitě v americkém Marylandu Faheem Younus. Ale k pandemiím došlo už dříve a nakonec pominuly. Někdy to trvalo rok, někdy dokonce tři roky, nakonec však nemoc ztratila svou sílu. Délka trvání pandemie souvisí s vyvíjením a distribucí vakcín.

Zde je jeden příklad z minulosti. V roce 2009 došlo k pandemii chřipky způsobené tehdy novým virem H1N1. Nemoc dostala přezdívku prasečí chřipka, pamatujete? Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila pandemii v červnu 2009 a farmaceutické firmy zahájily hon na vakcínu. Do poloviny září schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) čtyři vakcíny proti viru, které se začaly podávat v říjnu. Na konci prosince se už mohl nechat očkovat každý, kdo měl zájem.

Nemocí v USA onemocnělo celkem 50 milionů lidí a 10 tisíc jich zemřelo. Na každých 5 tisíc obyvatel nakažených virem H1N1 zemřel jeden člověk, smrtnost nemoci tedy byla 0,02 procenta. V Česku nemoci v roce 2009 podlehlo méně než 20 pacientů. V srpnu 2010 vědci našli mutaci viru, která způsobila epidemii, a jen několik dní poté Světová zdravotnická organizace prohlásila pandemii za ukončenou.

„Průšvih je, že ani důkladným zmapováním minulých epidemií nedokážeme přesně předpovědět, jak dlouho bude ta současná trvat, protože nejde o stejné viry. Každý vir je jiný, jinak se chová a šíří,“ vysvětluje Rishi Desai z Amerického národního institutu veřejného zdraví. Podle něj až tehdy, kdy bude k dispozici více informací o onemocnění COVID-19, bude snazší vytvořit lepší předpovědi. „Očekávám, že COVID-19 bude představovat hrozbu ve velké části roku 2020 a teprve v roce 2021 uvidíme výrazné zlepšení. Tehdy už by mohla být funkční vakcína a budeme mít o novém typu koronaviru mnohem informací a zkušeností s ním,“ říká doktor Desai.

Může postup koronaviru zastavit, nebo dokonce ukončit oteplení?

Možná už jste slyšeli, že by pandemie COVID-19 mohla na jaře zmizet, protože jiné typy koronavirů způsobují nejvíce onemocnění v období mezi prosincem a březnem. „Je těžké předpovědět, jak bude na teplo reagovat nový typ koronaviru. Změna ročních období má však na nové viry menší vliv, takže mohou způsobovat onemocnění i mimo typickou zimní sezonu. Navíc v současné době jde o pandemii, takže někde na světě bude vždycky chladno a zima. Přestože by se situace mohla na jedné polokouli potenciálně zlepšit, až přijde léto, mohla by se na druhé opět zhoršit,“ vysvětluje Sandra Keshová, specialistka na infekční choroby.

Jak tedy bude vypadat následujících několik měsíců? „Protože se jedná o nový virus, ještě se jím nenakazila drtivá většina lidí na světě a jen málokdo proti němu má imunitu. Pokud se nakazí velké množství lidí najednou, může zkolabovat zdravotnický systém tak, jako se to děje například v Itálii, Španělsku či nejnověji v USA,“ vysvětluje Keshová.

Aby vydrželo zdravotnictví v Česku, rozhodla se vláda po jednání s odborníky ke krokům, které se dotýkají všech Čechů. Vláda zavřela školy, téměř všechny obchody, omezila možnost pohybu a vycházení. V podstatě teď lidé mohou jen do práce, na nákup potravin a léků a na procházku do parku. Jak dlouho budou opatření trvat, není zatím jasné.

Čím více lidí dodržuje nastavená pravidla, tím má virus horší podmínky k šíření a společnost získává trochu času. Ale abychom se viru skutečně zbavili, musíme s ním aktivně bojovat. „Musíme jej napadnout agresivní a cílenou taktikou. Je důležité otestovat každý podezřelý případ, izolovat ho, trasovat jeho pohyb a umístit do karantény každého člověka, s nímž přišel do bližšího kontaktu,“ tvrdí generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Keshová ale dává trochu naděje: „Jak se koronavirus šíří, stále více lidí získá imunitu, takže klesá počet lidí, kteří mohou být ohroženi. Opět však není jasné, jak dlouho to může trvat.“

Každý může aktivně bojovat

Budoucnost zůstává neznámá a vývoj pandemie koronaviru bude záležet na tom, jak na ni jako společnost dokážeme zareagovat. Odborníci se shodují, že sociální distanc a sebeizolace jsou nezbytné. Pomůže zachovat klid, dodržovat základní hygienická pravidla – mýt si ruce tak často, jak je to jen možné, nedotýkat se obličeje, nesahat na všechno, na co jsme si zvykli sahat, a podobně. Jakmile na sobě člověk pozoruje příznaky, měl by zavolat svému lékaři, na linku 1212 nebo na linky krajské hygienické stanice.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.