Zahlenění: Jak se zbavit nepříjemného hlenu nejen z krku | Moje zdraví

Osm tipů, jak se zbavit kašle. Na tyto sází odbornice!

Osm tipů, jak se zbavit kašle. Na tyto sází odbornice!
Jaké léky podávat při kašli? záleží na jeho charakteru • Autor: istock.cz
8. února 2024 • 04:44

Určitě se shodneme na tom, že mít kašel není nic příjemného. A to ať se jedná o kašel průduškový spojený s vykašláváním hlenu nebo o kašel suchý bez hlenu spojený s drážděním v krku. Kašel je příznak onemocnění dýchacích cest, nejčastěji virového původu. Máme pro vás tipy, jak kašel léčit a jaká režimová opatření je vhodné dodržovat.

Článek odborně garantovala: PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu

Zahlenění často doprovází virózy a kašel. Při léčbě suchého kašle je třeba podávat léky, kterými se kašel tlumí a zmírňuje se dráždění v krku.

Při léčbě průduškového kašle se podávají jiné léky. Ty usnadňují odkašlávání hlenu, což vede k vyčištění průdušek. Oba druhy léků není vhodné kombinovat. Nejvhodnější lék, správné dávkování a další způsob léčby vám doporučí lékárník.

Jak poznat suchý a vlhký kašel? Pomůže vám nahrávka!

Zvlhčovač vzduchu

Suchý vzduch nedělá dobře sliznicím. Pacientovi s kašlem zcela jistě uleví zvlhčování vzduchu v bytě a přiměřená teplota v místnosti (do 24 °C). Na trhu je k dostání řada zvlhčovačů. Jejich použití je vhodné především v topné sezoně. Zvlhčovače usnadňují dýchání a předcházejí zvýšené nemocnosti, ke které přispívají i vysušené sliznice.

VIDEO: Trápí vás i bolest v krku? Podívejte se, jak s ní zatočit.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Inhalace

Inhalace je metoda, při které dochází ke vdechování vodní páry. Tím se uvolňují dutiny a zvlhčují sliznice. Doba, kdy se inhalovalo nad hrncem s vroucí vodou, je ta tam. Tento způsob inhalace již není doporučován. Pokud chcete správně inhalovat, pořiďte si inhalátor. Preventivně můžete inhalovat 1x denně, při potížích pak 2x až 3x denně. Inhalovat můžete například vincentku, přidat můžete i léčivé přípravky – mukolytika.

Pitný režim

Při léčbě jakéhokoliv kašle je vždy vhodné podávat dostatek tekutin, nejlépe bylinných čajů. Z bylin jsou vhodné jitrocel, mateřídouška, lípa, proskurník. Zapomínat byste neměli ani na vitaminy, nejlépe v přírodní formě. Pokud nejíte dostatek ovoce a zeleniny, můžete sáhnout po doplňcích stravy. 

Potraviny, které rozpouští hleny

Med

Med a propolis jsou produkty včel. Med obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a lze jím ochutit čaj s citronem. Propolis posiluje imunitní systém, je vhodný u infekcí horních cest dýchacích. Med ani propolis se nesmí používat u osob citlivých na včelí produkty.

Tipy, jak zatočit s nachlazením, najdete ZDE

Esenciální oleje

Esenciální oleje jsou čisté rostlinné silice, které mají aromaterapeutické účinky. Máte doma aromalampu nebo inhalátor? Pak do nich můžete použít esenciální oleje. Nikdy se nepoužívají v koncentrované formě, vždy je nutné použít pouze pár kapek do vody. Při ucpaném nose můžete sáhnout po inhalačních tyčinkách, které jsou dostupné v lékárnách.

Zázvor

Zázvor je rostlina pocházející z Asie. Používá se její oddenek obsahující řadu vitaminů a jiných účinných látek. Vyrábějí se z něho čaje, sirupy i pastilky. Čerstvý zázvor se hodí pro přípravu čaje, který výborně chutná s medem a citronem. Zázvor podporuje přirozenou imunitu organismu a vhodně doplňuje pitný režim při infekčních onemocněních dýchacích cest. Postup přípravy najdete ZDE.

Jablečný ocet

Jablečný ocet udržuje v těle zdravou hodnotu pH, čímž zabraňuje přebytečné produkci hlenu. Do sklenice vody přidejte lžíci surového nefiltrovaného jablečného octa a dobře promíchejte. Pijte 2x až 3x denně.

Prsní balzám

Prsní balzám je vhodný k masážím hrudníku, krku, spánků, čela a zátylku. Obsahuje silice, které přispívají k usnadnění dýchání v době nachlazení, pomáhají při ucpaném nosu, kašli a rýmě. Silice mají zklidňující účinky, uvolňují hleny a usnadňují odkašlávání. Prsní balzám je vhodný i pro děti.

Kdy je třeba navštívit lékaře?

Trvá váš kašel déle než 3 týdny? Máte horečku vyšší než 39 °C? Obtížně se vám dýchá? Vykašláváte žlutý nebo žlutozelený hlen? Je v hlenu přítomna krev? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak byste měli okamžitě vyhledat svého lékaře.


Jak je to s mléčnými výrobky?

Možná jste slyšeli, že mléko a mléčné výrobky podporují zahlenění. Jedná se o mýtus. Neexistuje žádný důkaz, který by toto tvrzení podporoval. Mléko a mléčné výrobky jsou pro lidský organismus důležité, protože jsou zdrojem vápníku a bílkovin. Zakysané výrobky navíc obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení.

 

 

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.