Jak rychle zvýšit imunitu u dětí? Vyzkoušejte osvědčené tipy | Moje zdraví

Škola, rýma, kašel: Jak podpořit imunitu dětí? Vitaminy nestačí

Škola, rýma, kašel: Jak podpořit imunitu dětí? Vitaminy nestačí
Autor: istock.com
30. srpna 2023 • 06:00

Návrat dětí do škol a školek vždy znamená vyšší nemocnost. V kolektivech jsou děti náchylnější na nachlazení, chřipky i virózy. Jak pomoct dětem zvýšit obranyschopnost tak, aby přežily školu a školku bez nemocí?

Oslabenou imunitu často u sebe i svých potomků podceňujeme. Děti trápí nedostatek pohybu i spánku, konzumují nekvalitní stravu a také tráví minimum času na čerstvém vzduchu. Jak to změnit a výrazně podpořit dětský imunitní systém, aby si naše ratolesti užily podzim ve zdraví?

Video se připravuje ...
Jak podpořit imunitu u dětí?VIDEO 

Všeho s mírou

V první řadě je nutné se držet zdravého rozumu. To znamená dítě vhodně oblékat, vystavovat ho přirozeným zátěžím prostředí, nevyhýbat se návštěvám a kontaktu s jinými dětmi, pokud jsou zdravé, nabízet dítěti pestrou stravu a zajišťovat mu dostatečný pohyb,“ říká Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické společnosti Natures.

„Nemělo by se však jednat o přehnané pohybové aktivity, které imunitu dočasně snižují. Přirozené posilování imunity je vždy lepší než dodatečná podpora různými přípravky. Na rozdíl od nich totiž pomáhá vybudovat zdravý a funkční organismus a imunitní systém na dlouhé roky dopředu,“ upozorňuje.

Vsaďte na pohyb a dostatek spánku

Sportovní aktivity jsou pro dětský organismus a posílení imunity opravdu důležité. Navíc pokud bude dítě pravidelně sportovat, je vysoká pravděpodobnost, že si tyto návyky osvojí a zůstanou mu i v dospělosti. Kdy je však vhodné začít se sportem? Děti mohou začínat ve věku 3–5 let, kdy je již tělo dostatečně vyvinuté na to, aby se mohlo zatěžovat pravidelnými pohybovými aktivitami.

Vedle sportu je důležitý i dostatek kvalitního spánku. Ujistěte se proto, že vaše dítě spí na kvalitní matraci. Průměrná životnost matrace je sice většinou 5–10 let, ale z hygienických důvodů bychom právě u dětí měli dodržovat spíše tu spodní hranici a poté matraci vyměnit za novou. Rozhodně se vyplatí investovat do kvality – vaše dítě tráví spánkem více než 1/3 dne. Aby byl spánek opravdu kvalitní, děti by se neměly dvě hodiny před spaním dívat na televizi nebo hrát hry na počítači či tabletu. Zrovna tak by večer neměly jíst nezdravá a těžko stravitelná jídla. 

Zařaďte vhodné potraviny

Na posílení imunity můžete dětem doma vyrobit například rakytníkový sirup. Tento keř obsahuje vitaminy A, C, D, F, K a vitaminy skupiny B a zvyšuje odolnost proti infekcím. Více o něm čtěte ZDE. Dětem dávejte také kysané zelí, které v sobě ukrývá důležitý vitamin C a také vitamin B12 posilující činnost mozku a nervů. 

Dbejte na to, aby vaše děti jedly sezonní produkty, které by jim měly poskytnout přesně ty živiny, které na podzim nejvíc potřebují. V chladných dnech můžete dětem vařit čaje, které obohatíte o trošku čerstvého zázvoru. Ten posiluje imunitu, a navíc pomáhá k rychlejšímu uzdravení při nachlazení.

Ideální v období chřipek a viróz jsou hutné zeleninové polévky s čerstvou natí nebo semínky: chia, sezam, dýně, slunečnice, k zahřívacím potravinám patří jáhly, pohanka či špalda. Vhodné jsou také červené papriky, brokolice, kiwi, brambory, jako doplněk se hodí tablety B-komplex pro děti a multivitaminy ve formě sirupu či žvýkacích tablet. 

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.