Med: Jak pomáhá zlepšit imunitu a jak ho správně užívat | Moje zdraví

Med: Jak pomáhá zlepšit imunitu a jak ho správně užívat

Med: Jak pomáhá zlepšit imunitu a jak ho správně užívat
Jaké jsou účinky medu na zdraví • Autor: Profimedia.cz
21. září 2023 • 10:00

Med není pouze chutné sladidlo. Je také prostředkem na zlepšení imunity a hodnotnou potravinou plnou živin. Víte, jaký je správný způsob jeho užívání?

 

 

Jaká je pravda o medu? Co jsou mýty a polopravdy? Přečtěte si tento text garantovaný odborníky.

Účinky medu na zdraví jsou opravdu všestranné. Obsahuje totiž všechny potřebné živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, různé vitamíny, minerály, enzymy a aminokyseliny. Je zde zastoupeno poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a zinku. Med je dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny A, B, E, H, K.

Draslík obsažený v medu pomáhá při chřipce a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. „Med je skvělým pomocníkem při prevenci i při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Působí protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání onemocnění dýchacích cest a horečnatým onemocněním,“ vysvětluje Milan Špaček, medový sommeliér a majitel firmy Medokomerc. 

Má také antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé účinky, díky kterým brání infekci a přispívá k rychlejšímu hojení ran. Podporou tvorby žluči zlepšuje trávení a efektivně brání zácpě. Díky tomu, že zvyšuje prokrvení mozku má med pozitivní účinky i na mozek, protože zlepšuje kognitivní schopnosti.

Zároveň ale také uklidňuje. Přírodní glukóza z medu se rychle dostane do krve a přinese sebou pocit uklidnění. Navíc stimuluje produkci hormonu melatoninu, díky kterému se dostaví kvalitní spánek.

Zlepšuje tlak i pokožku

Železo, které je obsažené v medu, zlepšuje krvetvorbu. Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin. Díky svým regeneračním a zklidňujícím účinkům se používá také v kosmetickém průmyslu. Med vyživuje a hydratuje pokožku, ničí bakterie, má silné čisticí účinky a bojuje proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pleti.

Jak med užívat

Na rozdíl od jiných vitamínových zdrojů má med širokou škálu použití. Lze ho použít samotný nebo jako sladidlo do čaje, kávy nebo při vaření jako náhradu bílého cukru. „Med narozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin, VŠCHT Praha.

Všechny zdravé látky obsažené v medu můžete zničit tím, že ho zalijete horkou vodou. Na druhou stranu však platí, že obavy jsou trochu přehnané. Nalijeme-li horkou vodu do hrnku, teplota rychle klesne asi na 80 °C a během 10 minut už můžeme čaj usrkávat. V tu chvíli má asi 60 °C. Aby se med poškodil, musel by se vystavovat teplotě 80 °C celou hodinu. 

Většina užitečných látek v medu je velmi stabilní a teplota čaje je vůbec nemění. Podobná pravidla platí rovněž pro zahřívání ztuhlého krystalického medu. Pokud chceme, aby získal tekutou konzistenci, je vhodné rychlé ohřátí ve vodní lázni až na 60 °C.

Jak med pomáhá léčit

  • Při rekonvalescenci po různých onemocněních – Boj s nemocí je námaha, organizmus potřebuje spoustu energie. Přidávejte med do mléka.
  • Záněty horních cest dýchacích – Med podaný v teplém mléce nebo čaji s citronem pomáhá bojovat proti infekci.
  • Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku – Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek užívejte 1 lžíci denně.
  • Nespavost Před spaním si dejte kávovou lžičku medu, zlepší se tak produkce melatoninu.

  • Nedostatek krevního barviva (hemoglobinu) – Doporučuje se lesni med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku. Denně dávat do mléka nebo čaje 2 ořechy a lžíci medu. Můžete tak částečně zlepšit potíže s chudokrevností.
  • Poruchy nálad a úzkost  – Nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.
  • Pálení žáhy – Med někomu pomáhá podobně jako jedlá soda či zázvor.
  • Při zácpě – Před spaním si dejte kávovou lžičku medu – upravuje stolici.
  • Poruchy trávení a plynatost – Med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.
  • Při nadbytku tuku v lidském organizmu – Med obsahuje enzymy, které podporují trávení. Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.
  • V těhotenství – Lidové pravnostiky říkají, ženy mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu celého těhotenství. Plod tak dostane látky potřebné ke zdravému vývoji.
  • Ve výživě dětí – Je vhodné sladit i dětem medem místo cukru. Vždy ale mějte na paměti, že je to prostě kalorická sladkost a neučte děti zbytečně na sladké pití. Naopak obavy z průjmu jsou zbytečné. Stejně tak nelze říci, že med způsobuje zubní kaz. Pokud si zuby pravidelně a správně čistí, není třeba se ho bát. Namáčet dudlík do medu je ale samozřejmě velmi škodlivé.

Autor: Markéta Grosmanová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.