Med: Jak pomáhá zlepšit imunitu a jak ho správně užívat | Moje zdraví

Med: Jak pomáhá zlepšit imunitu a jak ho správně užívat

Med: Jak pomáhá zlepšit imunitu a jak ho správně užívat
Autor: istock.com
5. února 2021 • 10:00

Med se používá jako přírodní sladidlo, obsahuje mnoho látek, které prospívají zdraví a mohou pomoci s nachlazením a snížením teploty. Samozřejmě však nesmíme zapomínat, že je sladký a kalorie se počítají i v tomto případě.

Účinky medu na zdraví jsou opravdu všestranné. Obsahuje totiž všechny potřebné živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, různé vitamíny, minerály, enzymy a aminokyseliny. Je zde zastoupeno poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a zinku. Med je dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny A, B, E, H, K.

Draslík obsažený v medu pomáhá při chřipce a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. „Med je skvělým pomocníkem při prevenci i při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Působí protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání onemocnění dýchacích cest a horečnatým onemocněním,“ vysvětluje Milan Špaček, medový sommeliér a majitel firmy Medokomerc. 

Zlepšuje tlak i pokožku

Železo, které je obsažené v medu, zlepšuje krvetvorbu. Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin. Díky svým regeneračním a zklidňujícím účinkům se používá také v kosmetickém průmyslu. Med vyživuje a hydratuje pokožku, ničí bakterie, má silné čisticí účinky a bojuje proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pleti.

Jak med užívat

Na rozdíl od jiných vitamínových zdrojů má med širokou škálu použití. Lze ho použít samotný nebo jako sladidlo do čaje, kávy nebo při vaření jako náhradu bílého cukru. „Med narozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin, VŠCHT Praha.

Všechny zdravé látky obsažené v medu můžete zničit tím, že ho zalijete horkou vodou. Na druhou stranu však platí, že obavy jsou trochu přehnané. Nalijeme-li horkou vodu do hrnku, teplota rychle klesne asi na 80 °C a během 10 minut už můžeme čaj usrkávat. V tu chvíli má asi 60 °C. Aby se med poškodil, musel by se vystavovat teplotě 80 °C celou hodinu. 

Většina užitečných látek v medu je velmi stabilní a teplota čaje je vůbec nemění. Podobná pravidla platí rovněž pro zahřívání ztuhlého krystalického medu. Pokud chceme, aby získal tekutou konzistenci, je vhodné rychlé ohřátí ve vodní lázni až na 60 °C.

Jak léčit medem nemoci

  • Při rekonvalescenci po různých onemocněních – Boj s nemocí je námaha, organizmus potřebuje spoustu energie. Přidávejte med do mléka.
  • Záněty horních cest dýchacích – Med pomůže, podaný v teplém mléce nebo čaji s citronem, proti infekci.
  • Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku – Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek užívejte 1 lžíci denně.
  • Nespavost Před spaním si dejte kávovou lžičku medu. Večeřet by se mělo již v 17 hodin.
  • Onemocnění jater a žlučníku – Med usnadňuje léčení ovocnými cukry. Při zánětu žlučníku může pravidelným užíváním medu dojít k uklidnění.
  • Žloutenka – Doporučuje se užívat denně med, případně ho míchat s ovocnými šťávami a vodou.

  • Nedostatek krevního barviva (hemoglobinu) – Doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku. Denně dávat do mléka nebo čaje 2 ořechy a lžíci medu. Při chudokrevnosti má velmi dobré výsledky.
  • Přecitlivělé nervy – Nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.
  • Pálení žáhy – Med se užívá namísto jedlé sody.
  • Při zácpě – Před spaním si dejte kávovou lžičku medu – upravuje stolici.
  • Při cukrovce – Neškodí užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.
  • Poruchy trávení a plynatost – Med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.
  • Při nadbytku tuku v lidském organizmu – Med obsahuje enzymy, které podporují trávení. Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.
  • V těhotenství – Ženy mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu celého těhotenství. Plod tak dostane látky potřebné ke zdravému vývoji.
  • Novorozeňata a starší děti – Je vhodné sladit i kojeneckou stravu květovým medem. Obavy z průjmu jsou zbytečné. Med je prospěšný pro děti v každém věku. Není pravda, že med způsobuje zubní kaz u dětí – naopak, med zdraví dětí velmi prospívá.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.