Vitamín H
Vitamín H, též biotin či vitamín B7, je ve vodě rozpustný vitamín. Označení vitamín H je odvozen od německého Haar und Haut (vlasy a kůže), protože extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na tyto části těla.
Účinky vitamínu H
Je nezbytný pro metabolismus tuků a tvorbu cukrů (glukózy) v játrech. Působí jako zdroj energie pro tělo. Podílí se na metabolismu téměř všech buněk v našem těle. Biotin snižuje bolesti ve svalech, podporuje činnost pohlavních žláz, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, brání vypadávání vlasů a má příznivý vliv na pokožku.
Nedostatek vitamínu H
Nedostatek vitamínu H se vyskytuje ojediněle. Může vyvolat změny na pokožce (ekzém, blednutí, šupinatění a záněty kůže) a nervové poruchy. Projevit se může také spavostí, nechutenstvím a sníženou odolností vůči nemocem.
Předávkování vitamínem H
Předávkování vitamínem H je vzácné, nadbytek se vylučuje močí. Pokud ho užíváte delší dobu, může se objevit nevolnost, zvracení, podráždění kůže.
Vitamín H v potravinách
Nejbohatší zdroje vitamínu H (biotinu) jsou maso, vejce (žloutky), mléko, kvasnice, játra, ledviny, ryby. A z rostlinných zdrojů je to mrkev, cibule, květák, oves, avokádo, maliny, banány, houby a ořechy (mandle, arašídy, vlašské).
Doporučená denní dávka vitamínu H (biotinu) pro dospělého člověka je v České republice 50 mikrogramů.