Nastartovat imunitu čajem? Musíte vědět, který to dokáže! | Moje zdraví

Nastartovat imunitu čajem? Musíte vědět, který to dokáže!

Nastartovat imunitu čajem? Musíte vědět, který to dokáže!
Autor: Pexels
19. listopadu 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Kdybychom neřešili pandemickou vlnu nemoci covid-19, i tak bychom se nejspíš s přicházejícím podzimem začali zajímat o čaje, které dokáží nastartovat imunitu. S tím nám pomůže několik druhů rostlin, jejichž vlastností je mimo jiné i to, že tělu dovolí se lépe bránit infekcím jak virů, tak dokonce i bakterií. Jsou mezi těmito rostlinami jak bylinky, tak ovoce, pro vyšší efekt je nejlepší je střídat.

Jak na imunitu podporující čaje

Obstarat si bylinky a ovoce na čaje, které dokáží podpořit činnost našeho imunitního systému, není vůbec složité a ani to nemusí přijít nijak draho. Všechno to jsou totiž rostliny rostoucí přirozeně u nás, snad až na echinaceu, kterou si musíte vypěstovat sami, pokud ji nechcete kupovat v obchodě. Ostatní rostliny u nás rostou volně. 

Anebo si čaje z těchto rostlin pořídíte rovnou v supermarketu, při běžném nákupu. Zejména když nemáte čas na jejich pěstování, sběr a sušení. Co si budeme povídat, moc času na takové činnosti většinou není, a tak je výhodnější si v Kaufland letáku vyhlédnout slevy na čaje a nakoupit si je do zásoby. Nabídku má totiž Kaufland poměrně širokou. 

Heřmánkový čaj

Heřmánek u nás přirozeně divoce roste a je vhodný nikoliv jen pro miminka, ale i pro nás dospělé. Jednak nám pomůže upravit trávení, jednak nabudí produkci bílých krvinek. Na nich celá imunita stojí (i když nejsou její jedinou složkou). 

Čaj z heřmánku je vynikající jak na pití, tak také na inhalace, pokud už se stane, že k vám rýma nebo chřipka a s nimi související plný nos dorazí. Jen pozor, ať si jej nesplete s rostlinkou jménem rmen. Jsou si totiž dost podobné. Podrobnosti najdete třeba na Wikipedii.

Autor: Pixabay

Bezový čaj

Bezy rády rostou v lesích, na jejich okrajích, na lukách a také na zahradách. Tato rostlina se dokáže uchytit téměř všude a roste jako divá i tehdy, když je v chudší půdě. Koncem jara nás potěší voňavými bílými květy, které jsou plné pylu a které si můžeme usušit na čaj. Koncem léta pak můžeme sušit i bobule, z nichž má čaj také přímo kouzelnou moc. 

Vyvolávají totiž pocení, snižují horečku, dokáží bojovat s volnými radikály v těle, čímž usnadňují imunitnímu systému jeho hlavní činnost v době, kdy je tělo napadeno viry. Po vypití bezového čaje se vždy vypoťte (půjde to samo), a to i tehdy, když vůbec nejste nemocní.

Šalvějový čaj

Šalvěj je u nás známá svými desinfekčními a antibakteriálními účinky. A také ji můžeme najít v přírodě, výhodnější je však její pěstování doma na zahrádce, jde to dokonce i v bytě. Díky éterickým olejům a tříslovinám, flavonoidům a například triterpenů nám poskytuje velké služby. Jen pozor, těhotné a kojící maminky ji nesmějí pít, pouze kloktat, dětem dávejte šalvějový čaj v menších dávkách a opatrně, vždy sledujte jejich reakci.

Echinaceový čaj

Čaj z rostlinky echinacea není jen módní záležitostí z přelomu století, ale opravdu skvěle fungující pomoc pro náš zpomalený imunitní systém. S jarním lockdownem a se současným omezením ve volnočasových aktivitách nemáme mnoho možností, jak imunitní systém podporovat sociálními kontakty, ale echinacea dokáže pomoci. 

Jak informoval například Český rozhlas, podle studií dokáže echinacea snížit riziko nemocí z prochladnutí dokonce až o neuvěřitelných 58 %. Ne nadarmo se jí říká indiánské slunce. Pěstovat si ji ovšem můžeme i nás, semínka jsou běžně k dostání, ve specializovaných zahradnictvích si můžete na jaře koupit i předpěstované sazeničky.

Autor: Pixabay

Šípkový čaj

Zapomenout nesmíme ani na šípkový čaj, tedy na čaj z plodů šípku. Šípky mají ohromné množství vitamínu C. Kam se na ně hrabou citrony... A čaj z šípků se doporučuje připravovat za studena, aby se vitamíny nezničily. Stačí sušené a podrcené šípky zalít teplou vodou a nechat několik hodin louhovat. 

Díky tomu dostanete do těla vitamínovou bombu. Na šípky můžete chodit k lesům a na louky po celé září. Pokud je budete sušit v troubě, nikdy nepřekračujte 60 stupňů teploty. Na plechu se šípky dobře suší, když je předem nakrájíte, třeba na poloviny.

Dalších pět bylinkových čajů, které s imunitou dokáží hodně pomoci, najdete v našem dalším článku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.