Péče o pleť v zimě: Nejlepší tipy a recepty od bylinkářky | Moje zdraví

Péče o pleť v zimě: Nejlepší tipy a recepty od bylinkářky

Péče o pleť v zimě: Nejlepší tipy a recepty od bylinkářky
Autor: istock.com
28. ledna 2021 • 06:00

Bude zima, bude sníh, pojedeme na saních! Zasněžená krajina lákající k romantickým vycházkám je opravdu krásná. Ale co na to naše pleť? Ta v zimě trpí, hlavně na obličeji a na rukou. Jak se s pomocí bylinek o tuto namáhanou pleť v zimě starat vám prozradím v dnešním článku.

Jestli existuje část, na kterou při vyřčení slov „péče o pokožku“ nemyslíme, jsou to naše ruce. Jejich pokožka vlivem chladu a mrazu často popraská, což je nejen nevzhledné, ale i bolestivé. Co v tom případě dělat?

Jak na popraskané ruce

  • Smíchejte jednu polévkovou lžíci moučkového cukru s deseti kapkami mandlového oleje a směsí si ruce několikrát denně promasírujte. Uvidíte, že záhy bude pokožka opět zdravá a jemná.
  • Když venku opravdu mrzne a vy po návratu zvenčí skoro necítíte prsty, pomůže vám následující lázeň: Svařte dvě lžíce drcené dubové kůry s 0,5 l vody a nechte vychladnout na vám příjemnou teplotu. Do takové lázně pak ponořte ruce na 15 minut. Po uplynutí doby je na 30 vteřin ponořte do studené vody, osušte a ošetřete krémem na ruce – nejlépe propolisovým.
  • Pokud máte ruce zarudlé a bolestivé, vmíchejte do svého krému na ruce lžíci zeleného jílu a směsí si ruce namažte. Nechte 4 minuty působit a pak omyjte vlažným heřmánkovým čajem.
  • Ti z vás, co trpí na stále studené ruce, možná uvítají následující návod: Smíchejte jednu čajovou lžičku arnikového či mandlového oleje s třemi kapkami rozmarýnového éterického oleje a před spaním si ruce směsí promasírujte.
  • Na ruce od mrazu oteklé pomůže lázeň z 250 ml studeného mléka a pěti kapek citronového éterického oleje. Na deset minut do ní ruce ponořte, pak opatrně osušte.

Recept na krém 

Mám pro vás i recept na zcela přírodní krém na ruce s příjemnou zimní vůní:

Potřebujete:
30 ml mandlového oleje, 10 g kakaového másla, 15 g mangového másla, 10 g kokosového oleje, 10 g bambuckého másla, 5 g včelího vosku, 7 kapek éterického oleje pomeranč, 3 kapky éterického oleje skořice, 2 kapky éterického oleje hřebíček

Postup:
Včelí vosk, kakaové máslo a mangové máslo zahřívejte ve vodní lázni, dokud nezískáte tekutou směs. Odstavte z plotny a přimíchejte bambucké máslo i kokosový a mandlový olej. Míchejte, dokud se kokosový olej nerozpustí. Přidejte éterické oleje, promíchejte a nalijte do čistých uzavíratelných nádobek. Uzavřete, až když je směs kompletně vychladlá a tuhá. 

Tváře osvěží hlavně vitamín E

Používejte zejména mastnější krémy. Vyšší podíl tuku v nich zabrání vysušování pokožky ve vytopených místnostech se suchým vzduchem. Zvláště účinné jsou krémy s obsahem vitamínu E, s jojobovým olejem, bisabololem (je obsažený například i v heřmánku) či s výtažky z aloe vera. Vitamín E posiluje obranyschopnost pokožky proti chladu a další nepřízni počasí jako sníh, déšť či mlha.

Při vycházkách v mrazu si nezapomínejte důkladně nakrémovat také uši – na ty často zapomínáme a přitom trpí mrazem nejvíc.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.