Homeopatika na žaludek: Lékařka radí, co na plynatost a jiné potíže | Moje zdraví

Nadýmání, poruchy trávení a homeopatie. Jak může pomoci?

Video se připravuje ...
29. července 2023 • 06:00

Nadýmání, pocit rozepjatého břicha, plynatost, bublání ve střevech, polykání vzduchu a říhání. To vše jsou projevy přítomnosti plynů v trávicím traktu. Pro zlepšení stavu jsou zásadní režimová a dietní opatření, která v kombinaci s homeopatiky pomohou stav zlepšit až zcela normalizovat.

V našem trávicím ústrojí se běžně vyskytují asi 1–2 litry plynu, který se skládá ze spolykaného vzduchu, krevních plynů vylučovaných střevní stěnou, plynů tvořených při trávení a při kvašení sacharidů a plynů páchnoucích, jež vznikají rozpadem bílkovin a sekretů. (Více o příčinách a zvýšené tvorbě plynů naleznete zde.)

Video se připravuje ...
Bylinky proti nadýmáníVIDEO 

Z dietních opatření je vhodné vyloučit luštěniny, cibuli, zelí, kapustu, ořechy, všechny potenciální alergeny, je třeba dát pozor i na aditiva, barviva a aromata. Při vaření je dobré používat koření, jako je kmín, anýz, majoránka, kopr, saturejka, tymián, heřmánek, zázvor a máta.

Homeopatika podle příznaků

Projevům poruchy trávení lze předcházet a stav zlepšit kombinací diety a užíváním homeopatik dle různých příčin:

Břicho jako balon

Jestliže trpíte nadýmáním a po každém jídle máte pocit, že ve vašem břichu roste balon, ne-li vzducholoď, vyzkoušejte lék China. Pacient, který jej potřebuje, si stěžuje na nafouklé, rozepjaté břicho a říhání či odchod plynů mu neuleví. Často mívá problémy se žlučníkem, trpí na žlučníkové koliky nebo na průjem, který nastává zvláště po ovoci, ale také po mléce nebo po tuku. Může mít i pocit hořké chuti v ústech. Pacient často málo pije a špatně zvládá ztráty tekutin. Lék podáváme v ředění 9 CH, 3x denně 5 granulí.

Problémy po každém pokrmu

Plynatost, která je pociťována i po snědení malého množství jídla a je spojená s nafouklým břichem pod pupkem a pálením žáhy, pomůže vyřešit lék Lycopodium 9 CH, 3x denně 5 granulí. Stav pacienta se nezlepší ani po odchodu plynů. Tito lidé mají nedostatečné trávení, křeče v břiše a navzdory velkému hladu jsou sytí už po malém množství jídla nebo pití, silné větry jsou doprovázeny bublavými zvuky v břiše. Jejich stav se zhoršuje pozdě odpoledne, kolem 17 hodiny, a teplem, zlepšuje se naopak na čerstvém vzduchu a chladem. Tito pacienti jsou vybíraví v jídle a špatně tráví některé druhy potravin, například cibuli. Často také trpí na žlučníkové kameny a v jejich rodině obvykle najdete další osoby s trávicími potížemi a dnou (arthritis urica).

Škytavka a říhání

Carbo vegetabilis je lék na nadýmání, které se zlepšuje říháním. V podstatě každé jídlo vyvolává nadýmání, pacient má pálivé pocity v žaludku a chuť na slaná, kyselá, někdy i sladká jídla a na kávu. Má odpor k masu a mléku. V popředí je nedostatečné trávení, křeče v břiše, říhání, nepříjemně páchnoucí časté větry, škytavka zhoršená večer, v noci a vlhkým teplým vzduchem.
Zlepšení přichází na čerstvém vzduchu, chladem. Tučná jídla a mléko zesilují potíže. Pacient je celkově pomalý, lhostejný, občas podrážděný, má kolísavou náladu. Lék podáváme v ředění 9 CH, 3–4x denně 5 granulí.

Úprky na toaletu

Lék Sulfur je určen pro pacienta, který rád a dobře jí, ale trpí na páchnoucí stolici i větry – celá rodina zkrátka pozná, kdo byl na WC. Kromě toho mívá svědění nebo pálení v okolí konečníku, často trpí na hemoroidy nebo trhlinky v okolí konečníku, občas mívá průjem nebo jej po ránu vyhání z postele nutkání na stolici. Po dietní chybě mívá pálení žáhy a u žen se stav ještě více zhoršuje během menstruace. Pacient je velmi horkokrevný a většinou se i hodně potí. Podáváme v ředění 15 CH, 5 granulí 2x denně.

Trápení se zácpou

Jiným lékem na nadýmání je Bryonia alba – je vhodný pro pacienty se sklonem k zácpě, kdy je stolice objemná, suchá a jakoby spálená. Stěžují si na suchost sliznic a velkou žízeň, stav se zhoršuje požitím těžkých tučných jídel, pozdní večeří a přejídáním. Zlepšuje se naopak v klidu a při mírném tlaku na břicho. Často je také trápí bolesti hlavy a pálení v řitním otvoru po vyloučení stolice. Lék podáváme v ředění 9 CH, 3x denně 5 granulí.

Pod nadvládou stresu a emocí

Jedním ze základních léků při funkčních zažívacích obtížích je Nux vomica. Je vhodný pro pacienta přepracovaného, přecitlivělého, který si stěžuje na pocit tíhy v žaludku a na nadýmání spojené s nevolností.

Bolesti se objevují již během jídla. Pacient žije v rychlém tempu a často používá nadměrné množství stimulujících prostředků (káva, alkohol aj.). Jeho stav se zhoršuje ráno, po jídle, vlivem chladu, průvanem a větším stresem. Lék podáváme v ředění 15 CH, 3x denně 5 granulí.

Velká chuť na sladké

Jedná-li se o pacienta, který je trémista a neustále pospíchá, protože má pocit, že nic nestíhá, je pro něj vhodný lék Argentum nitricum. Tito pacienti mají velkou chuť na sladké, které ale špatně snášejí a jejich nadýmání se po nich zhoršuje. Při trémě mívají nezřídka průjem nebo chodí častěji močit. Výrazným příznakem je také časté a hlasité říhání, kterým se pacient stává pověstným v rodině i mezi přáteli. Pacienti trpí závratěmi, mají bolesti břicha s pocitem nafouknutí a mohou mít i průjem. Při stresu z nadcházejícího dne mohou ráno zvracet. Lék podáváme v ředění 15 CH, 3x denně 5 granulí.

Pokud se přidává průjem

Lék Colocynthis je vhodný na nadýmání s kolikovitými bolestmi břicha, které mohou být doprovázeny průjmem a nevolností. Pacient se zhoršuje emocionálními prožitky, jídlem, pitím a v noci. Zlepšení bolestí naopak nastává stočením se do klubíčka, teplem a silným tlakem. Pacient je schopen se rozzuřit i pro maličkost a reaguje záchvaty vzteku. Lék působí při akutní střevní, žlučníkové nebo ledvinové kolice, ale také v případě velmi bolestivé menstruace. Podáváme jej v akutním stavu v ředění 9 CH, každých 15 minut 5 granulí do zlepšení stavu, pak intervaly prodlužujeme až do úplného vymizení obtíží.

Zažívací potíže přivádějí do ordinací homeopatických lékařů řadu pacientů, protože pomocí klasické medicíny je nelze vždy efektivně léčit. Existuje mnoho dalších homeopatických léků, které v těchto případech mohou pomoci. Pokud jste ve výčtu nenašli ten, který by byl vhodný na vaše obtíže, navštivte lékaře homeopata.

Možná nevíte, že...

 

  • Příčinou zvýšené tvorby plynů je intolerance potravy, neúplně absorbované karbohydráty v tenkém střevě, retence tekutin, změněná střevní mikroflóra, porucha napětí břišních svalů, zánětlivé změny ve střevě a zpomalení průchodu střevního obsahu.
  • K odstranění plynu z trávicího traktu dochází říháním, odchodem plynů z těla, difuzí do krve či spotřebováním bakteriemi. Tento stav se může zhoršit před menstruací a zhoršuje jej rovněž úzkost.
  • K vyloučení závažnější příčiny způsobující nadýmání je nutné provést základní laboratorní vyšetření, prohlídku ultrazvukem, endoskopii (při podezření na možnou organickou příčinu) a rentgen břicha, který ukáže průchodnost trávicí trubice a vyloučí možné proděravění střeva.

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.