Jak si vybrat domácí tlakoměr: Co potřebujete a co je zbytečné? | Moje zdraví

Jak si vybrat domácí tlakoměr: Co potřebujete a co je zbytečné?

Jak si vybrat domácí tlakoměr: Co potřebujete a co je zbytečné?
Autor: istock.com
26. května 2020 • 06:00

Pravidelné domácí měření tlaku je důležité pro včasné odhalení některých kardiovaskulárních onemocnění a také pro sledování průběhu chorob. Jak si přístroj vybrat?

Předtím, než se vydáte do obchodu pro tlakoměr nebo ho začnete používat, je vhodné si zopakovat základní informace o krevním tlaku. Normální hodnota je u zdravého člověka kolem 120/80 mm Hg, za vysoký tlak se označuje alespoň dvakrát naměřená hodnota vyšší než 140/90 mm Hg a nízký tlak představují dlouhodobé hodnoty pod 100/60 mm Hg.

O tom, proč je vysoký tlak nebezpečný, čtěte zde.

Na ceně záleží

Jedním z prvních faktorů při nákupu tlakoměru je cena, není ale dobré sahat po nejlevnějším přístroji. Pak totiž spíše hrozí, že si budete muset brzy koupit nový. Vždy je důležité dbát na to, zda je přístroj klinicky ověřený a zda se na výsledky jeho měření opravdu spolehnout. Na obalu přístroje bývá obvykle uvedeno, že je jeho přesnost a spolehlivost ověřená klinickými testy. Nakupujte raději přímo od výrobce, který má dobré jméno na trhu.

Pacient by si měl hodnoty svého tlaku zaznamenávat v dlouhodobém horizontu, čímž poskytne lékaři mnohem lepší obraz o vývoji tlaku než jednorázová návštěva a lze tak předejít syndromu bílého pláště, kdy lékař v ordinaci naměří často mnohem vyšší tlak, než pacient průměrně má. Proto je důležité, abychom si měřili krevní tlak také mimo ordinaci, ideálně v klidu a pohodlí domova.

Nové tlakoměry odhalí i fibrilaci

Novinkou na trhu jsou tlakoměry schopné rozpoznat atriální fibrilace srdečních síní. To pomáhá předcházet cévním komplikacím vytvořeným sraženinou krve, např. mozkové mrtvici. Mívají označení AFib. 

Některé tlakoměry umožňují také přenos dat přes aplikaci do počítače či telefonu a jejich následné vyhodnocení. Export naměřených údajů je ale doplňkovou funkcí, kterou disponují cenově vyšší a také dražší modely.

Naměřené hodnoty vašeho tlaku si ale můžete zapisovat do počítače sami, a to na www.zaznamtlaku.cz, kde je k dispozici elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku a další užitečné rady pro domácí měření tlaku dle nejnovějších lékařských poznatků. Takto zaznamenaným hodnotám lépe porozumíte a můžete je konzultovat s lékařem.

Vše o pravidelných preventivních prohlídkách čtěte zde.

Co všechno při nákupu zvážit? 

Jaký typ tlakoměru je vhodný pro domácí použití? 

Krevní tlak si měřit doma lze pouze pomocí digitálních tlakoměrů. Lékaři provádí také poslechovou metodu pomocí rtuťového tlakoměru a fonendoskopu. Rtuťové tlakoměry se ale nesmí prodávat fyzickým osobám, proto jsou pro domácí použití určeny tlakoměry digitální.

Tlakoměry na zápěstí nebo tlakoměry na paži

Na trhu se objevuje několik druhů tlakoměrů a je důležité si uvědomit, k jakému účelu má ten náš sloužit. Pokud hodně cestujete či chcete sledovat svůj krevní tlak či puls při sportu, bude pro vás vhodnou volbou přístroj na zápěstí. Přesnějšího měření lze ale dosáhnout pouze pomocí tlakoměru pro měření tlaku na paži. Takové tlakoměry jsou lépe vybavené a může je používat kdokoliv.

Jak dlouhou má tlakoměr záruku

Tlakoměr je věcí, kterou kupujeme se záměrem dlouhodobého užívání. Orientujte se tedy na tlakoměry s prodlouženou zárukou přístroje 4 nebo 5 let. Ta spolu se spolehlivým servisem patří mezi jedny z nejdůležitějších parametrů při výběru.

Kdo všechno bude tlakoměr používat

Při koupi tlakoměru je důležité také přemýšlet nad tím, kolik osob bude tlakoměr užívat. Pro použití více členy domácnosti je lepší koupit tlakoměr s dělenou pamětí, kdy je přístroj schopen uchovat si v dělené paměti záznamy měření vč. data a času měření. Některé přístroje mají také funkci „Host“, která je určena pro měření náhodného uživatele.

K čemu slouží manžeta a jakou zvolit?

Manžeta tlakoměru slouží ke kompresi a samotnému měření tlaku. Při výběru přístroje je důležité zvolit její odpovídající velikost. Vybírejte si tlakoměry s manžetu podle obvodu své paže – velikosti jsou označeny jako u oblečení (XS–XL) a délkou v centimetrech. Pokud si nejste jisti, jak se manžeta na paži správně umisťuje, může vám pomoci tlakoměr s takzvanou Intelli manžetou, jež odstraňuje chyby při jejím nesprávném umístění proti tepně. Což potvrzuje i předseda České kardiologické společnosti, Prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.: „Domácí měření se musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat a situaci zhoršovat. Nezbytným předpokladem je použití kvalitních tlakoměrů, ideálně vybavených Intelli manžetou, například OMRON M6 Comfort, které jsou uživatelsky příjemné a na výsledky měření se lze spolehnout,” říká lékař.

Velký displej

Pro starší osoby jsou vhodné tlakoměry s velkým displejem pro snadné čtení údajů. Pokud hůře vidíte či kupujete přístroj pro své rodiče či prarodiče, zaměřte se i na tento aspekt.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.