Obezita | Moje zdraví

Obezita

Obezita (otylost, tloušťka) vzniká ve chvíli, kdy člověk přijímá více energie, než kolik vydá. Nadbytečný příjem se odrazí v tom, že se nespotřebovaná energie v organismu hromadí ve formě tuku v tukových buňkách. Obezita je tedy definována jako zvýšené množství tukové tkáně, a tedy i zvýšená tělesná hmotnost.

Na vzniku obezity se podílí řada faktorů, nejčastěji je to kombinace životního stylu a genetických předpokladů. Lékaři ovšem zdůrazňují, že je na každém jedinci, nakolik svým životním stylem případné sklony k obezitě podpoří. K dalším vlivům, které se podílejí na vzniku nadváhy až obezity, patří také metabolické poruchy, působení některých léků, psychogenní faktory a omezení fyzické aktivity.

Míra obezity se hodnotí podle takzvaného body mass indexu (BMI), ale důležité je také rozmístění tukové tkáně na těle. V té probíhají škodlivé zánětlivé procesy a nejrizikovější z toho hlediska je takzvaný nitrobřišní, tedy viscerální tuk. To znamená, že pro zdraví je více nebezpečná obezita typu „jablko“ než „hruška“ s uložením tuku především na bocích a zadečku.

Svou hodnotu BMI si vypočítejte zde.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Obezita souvisí se snadnou dostupností stravy a stále se snižující pohybovou aktivitou. Proto především ve vyspělých zemích již odborníci hovoří o epidemii obezity. Často se vyskytuje v kombinaci s cukrovkou druhého typu, poruchou metabolismu lipidů či vysokým krevním tlakem. Této kombinaci se říká metabolický syndrom.

Příznaky obezity

Obezita je na člověku na první pohled vidět. Odborně je definována indexem tělesné hmotnosti (BMI) vyšším než 30, hodnota BMI v rozmezí 25–30 u bělošské evropské populace je označována jako nadváha. Orientačním ukazatelem je také obvod pasu. Při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu. Existují i další změřitelné projevy, například poměr obvodu pasu k obvodu hýždí, měření tloušťky kožní řasy apod.

Léčba

Vzhledem k tomu, že se na vzniku obezity podílí mnoho faktorů, z nichž podstatný je životní styl pacienta, musí být léčba komplexní – zahrnující jak léčbu těla, tak duše. Terapií obezity se zabývá obor obezitologie, v němž spolupracují interní lékaři, diabetologové, nutriční specialisté, chirurgové, gastroenterologové a v neposlední řadě také psychologové. Snížení hmotnosti není prvotně estetickou záležitostí, redukce hmotnosti má pozitivní vliv na zlepšení řady dalších zdravotních komplikací, které obezita přináší.

Konzervativní léčba zahrnuje individuální vytvoření plánu na změnu stravovacích i pohybových zvyklostí pacienta, přidává se podpůrná psychoterapie zaměřená na pomoc při uvedení trvalých změn do životního stylu. Někdy lze také léčbu doplnit užíváním léků. Pokud konzervativní terapie není dlouhodobě úspěšná, volí lékaři, obvykle u 3. stupně obezity (morbidní obezita), chirurgickou léčbu, takzvanou bariatrii.

Obezity se nelze rychle zbavit. Drastické diety slibující rychlý hmotností úbytek totiž lidé nedokážou držet delší čas. Když se navrátí ke své původní stravě, opět tloustnou. Rovněž organismus vystavený delšímu hladovění si na něj zvykne a přizpůsobí mu svůj metabolismus tak, aby co nejvíce šetřil vydávanou energii. Hubnutí se proto při podvýživě postupně zastaví.

Léky

Antiobezitika, v současné době jsou v České republice k dostání dva takové léky: s účinnou látkou orlistat, ovlivňující trávení tuků, a druhý s účinnou látkou fentermin, který snižuje pocit hladu. Má však řadu nežádoucích účinků.

Bylinky

Kůra krušiny olšové, nať řebříčku obecného, violka trojbarevná, kořen smetánky lékařské, kořen jehlice trnité, přeslička rolní, chaluha bublinatá, trnka, rozmarýn, pelyněk, šalvěj.

Homeopatika

Arsenicum album, Graphites, Lachesis, Natrum muriaticum, Kali carbonicum, Pulsatilla, Sepia, Sulphur.

Domácí léčba a babské rady

Babská rada je jednoduchá: jíst pestrou stravu bohatou na vlákninu, pít hodně nekalorických tekutin, omezit konzumaci cukru, bílé mouky, tučných potravin, alkoholu. Přidat pohybovou aktivitu.

Vyšetření

BMI představuje podíl hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech (hmotnost v kilogramech dělená výškou v metrech na druhou). Podle hodnoty BMI se dělí tři stupně obezity.

  • Normální tělesná hmotnost    18,5–24,9
  • Nadváha    25,0–29,9
  • Obezita 1. stupně    30,0–34,9
  • Obezita 2. stupně    35,0–39,9
  • Obezita 3. stupně    více než 40,0

O obezitě vypovídá i měření obvodu pasu. Měří se na holém těle v nejširším místě těla (mezi posledními žebry a pánevní kostí). Při měření je dobré vydechnout, ale nezatahovat břicho. Hranice pro normu je hodně přísná: 80 cm pro ženy a 94 cm pro muže.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

S obezitou souvisí řada onemocnění. U obézních lidí se často rozvine cukrovka 2. typu, mají vysoký krevní tlak, aterosklerózu, některé zhoubné nádory, nemoci pohybového aparátu a bolesti zad, u žen bývá neplodnost. Obezitu provází depresivní stavy.

Trvalé následky

Obezita vede k řadě chorob a zkracuje lidem život.

Prevence

Předcházet obezitě lze zdravým životním stylem, kvalitní stravou a dostatkem pohybu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.