Léčba žaludečních vředů: Pomůže speciální dieta i babské rady! | Moje zdraví

Žaludeční vředy

Žaludeční vřed je souhrnné označení pro vředovou chorobu, která může postihnout nejen sliznici žaludku, ale i na něj navazujícího dvanáctníku. Vředy se mohou vyvinout i v jícnu a vzácně v tenkém střevě. Jak je poznat a proč jsou žaludeční vředy nebezpečné?

Žaludeční vřed (peptický vřed, gastro-duodenální vřed, vředová choroba) je zánětlivé onemocnění, při němž jsou stěny žaludku či dvanáctníku poškozeny přímým působením kyseliny chlorovodíkové. Ta je součástí žaludečních šťáv a slouží spolu s enzymy k trávení potravy.

Zdravé stěny trávicí trubice jsou proti působení kyseliny chráněny vrstvou hlenu neboli mucinu. Pokud je ale tato ochrana z nějakého důvodu narušena, může kyselina spolu s trávicími enzymy začít leptat sliznici a tvoří se vřed. Ten může být velký až několik centimetrů a zasahuje do různé hloubky sliznice.
Velký podíl na tvorbě vředů má také bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a vyskytuje se až u poloviny populace v České republice. Pokud bakterie vyvolá v žaludku zánět a oslabí některé části sliznice, ty jsou pak k tvorbě vředů náchylnější.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

žaludek, dvanáctník

Peptický vřed může vzniknout i působením některých léků, které oslabují odolnost žaludeční sliznice: nejčastěji nesteroidních antirevmatik užívaných proti bolesti nebo hormonů nadledvin čili kortikoidů. K vyvolávajícím faktorům patří také stres, alkohol či kouření. Někdy mohou být jedinou příčinou potíží špatné stravovací návyky. Rizikovým faktorem je přítomnost vředové choroby v rodině. Vřed může být způsoben také jiným onemocněním.

Během života vředy onemocní přibližně každý desátý člověk. Velikost vředu bývá různá a nesouvisí s intenzitou nepříjemných příznaků, které způsobuje. Choroba má sezónní průběh, zatím z neobjasněných příčin se zhoršuje na jaře a na podzim.

Příznaky žaludečních vředů

Hlavním projevem žaludečního vředu je bolest v nadbřišku, a to zejména při jídle. Vřed v dvanáctníku naopak bolí nalačno a bolest se utišuje jídlem, proto tito pacienti tloustnou. Žaludeční vředy se mohou projevovat také pálením v jícnu, pocitem návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu, častou potřebou zvracení nebo přetrvávajícími bolestmi břicha. Může být i průjem.

Léčba

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se dají použít léky užívané k tlumení obtíží trávicího ústrojí, které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Medikamentózní léčba je nejčastější, zaměřuje se na řešení poruchy ochrany stěny žaludku nebo jícnu, případně na odstranění bakteriální infekce. Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Součástí léčby je také úprava životního stylu a jídelníčku pacienta. Vhodné jídlo působí neutralizaci kyseliny, naopak kyselé nebo dráždivé pokrmy obtíže zhoršují.

Léčba medikamenty trvá zhruba šest týdnů, poté se provádí kontrolní endoskopie. Ze dne na den se tedy vyléčit nelze.

Léky

Používají se přípravky tlumící tvorbu žaludeční kyseliny (blokátory H2-receptorů) v kombinaci s látkami, které neutralizují kyseliny (antacida). Antibiotiky se likviduje Helicobacter pylori.

Bylinky

Benedikt nať, heřmánek květ, kokoška nať, kostival kořen, proskurník kořen, puškvorec kořen, světlík lékařský nať, zeměžluč nať.

Homeopatika

Kalium bichromicum při pocitu tíže v žaludku, Phosphorus při pálivé bolesti žaludku.

Domácí léčba a babské rady

Doporučuje se užívání gelu z aloe vera. Ochranný povlak sliznice pomůže vytvořit sliz ze lněného semene, který se získá jeho vyluhováním ve vlažné vodě. Při bolesti pomáhá ledový obklad na bolestivé místo či na páteř mezi lopatky.

Vyšetření

Pro lékaře jsou významné zejména informace o bolestivých projevech souvisejících s příjmem jídla, případně informace o nálezu černé natrávené krve ve stolici. Lékař zjišťuje složení jídelníčku i pacientův životní styl. Vyšetří břicho pohmatem. Základním vyšetřením je endoskopie horního zažívacího traktu, říká se jí gastro-fibroskopie. Lékař zavádí pacientovi pusou do žaludku a do dvanáctníku hadičku. Díky optickým vláknům prohlédne celou sliznici jícnu, žaludku a dvanácterníku, navíc lze tímto přístrojem odebrat vzorky ze sliznice při podezření na nádor či komplikovaný vřed a také stavět krvácení u krvácejících vředů. Rovněž takto z odebraného vzorku ověří případnou přítomnost Helicobactera v žaludku.

Přítomnost bakterie Helicobacter pylori můžete zjistit i domácím testem, který se dá koupit v lékárně. Test ukáže, zda jste přenašečem této bakterie. Pokud ano, poraďte se se svým lékařem o dalším postupu.

Možné komplikace

Vředy se mohou dále komplikovat krvácením, když vřed pronikne do cévy žaludeční stěny. Jedná se o urgentní stav, při kterém může být zvracení krve a později i přítomnost natrávené krve ve stolici. V takovém případě je třeba spěchat do nemocnice. Druhou nejčastější komplikací je prasknutí vředu. Jde o proniknutí celou stěnou a obsah zažívací trubice pak vytéká do břišní dutiny. Tato komplikace je provázena silnou bolestivostí a léčbou je urgentní chirurgický výkon. Stejně tak je třeba okamžitá operace, pokud vřed pronikne do vedlejšího orgánu, například do slinivky břišní. Další komplikací je zúžení vrátníku, což je část trávicí trubice na přechodu mezi žaludkem a dvanáctníkem. Tehdy pacient zvrací velké množství nestrávené potravy.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

individuální

Trvalé následky

Po přeléčení se může vředové onemocnění opět vracet, například v případě, kdy pacient nezmění svůj životní styl.

Prevence

Pokud vznik žaludečních vředů souvisí se způsobem našeho života a stravováním, je dobré dbát na zdravé a pravidelné jídlo, omezit stres v práci a doma, dostatečně odpočívat, vyhnout se zbytečnému pití alkoholu a nekouřit. Vhodné je také omezit ostrá a kořeněná jídla, sycené nápoje a příjem kofeinu.

VIDEO: Co způsobuje žaludeční vřed?

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.