Potřebujete detox? Bylinkářka radí, co vám zaručeně pomůže | Moje zdraví

Potřebujete detox? Bylinkářka radí, co vám zaručeně pomůže

Potřebujete detox? Bylinkářka radí, co vám zaručeně pomůže
Autor: istock.com
31. prosince 2020 • 06:00

Už pár let na nás z obálek časopisů útočí titulky o nutnosti očisty organismu, detoxu, zbavení se jedů a nastartování hubnutí. Co má člověk jíst, jak má cvičit, jaké procedury podstoupit. Všechno to působí moderně, vědecky podloženě a inovativně. Věc má však jedno velké ALE. Kde je háček, vám prozradí naše bylinářka Markéta Janďourková.

Vzpomeňme si na naše předky. Není to tak dlouho, co bylo zcela běžné a normální držet 40denní půst před Velikonoci. Ten byl poměrně přísný – vynechalo se maso, ryby, vejce, mléčné produkty a nepil se alkohol. Také se v tuto dobu jedlo pouze jednou denně. Stejně tak se nikdy v pátek nepožívalo maso v žádné úpravě.

Velký přehled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde.

To samozřejmě není vše, půst měl ještě další přísná pravidla. Co z toho ovšem vyplývá pro nás – naši předkové nemuseli provádět narychlo jakési detoxy a očisty. Tedy – neříkali tomu tak. Byla to pro ně součást běžného života. Jen málokdo by ale v současné době toto chtěl (a mohl) poctivě dodržovat. Přesto však můžeme pro své tělo něco udělat. Na čerstvé bylinky si musíme bohužel ještě chvíli počkat, mám pro vás však několik tipů, jak organismus nastartovat a podpořit látkovou výměnu.

Jeřáb ptačí

Stará známá jeřabina v sobě skrývá nejen pořádnou dávku vitamínu C, ale dokáže i povzbudit činnost ledvin. Můžeme si připravit čaj nebo podstoupit třicetidenní „žvýkací“ kúru. Čaj připravíme snadno – povaříme jednu polévkovou lžíci sušených nadrcených plodů a listů ve 250 ml vody, necháme 10 minut odstát, přecedíme a pijeme 3x denně.

Třicetidenní kúra podpoří nejen činnost ledvin, ale dokáže i rozpustit malé ledvinové kamínky. Není na ní nic složitého, potřebujeme jen sušené jeřabiny. První den rozžvýkáme jednu, druhý den dvě, třetí den tři a tak dále až do patnáctého dne. Pak opět po jedné ubíráme, tedy šestnáctý den jich sežvýkáme čtrnáct, sedmnáctý den třináct, dokud se opět nedostaneme na nulu. Podobnou kúru, jen na pročištění krve, můžeme aplikovat s jalovcem. Postup je stejný.

Smrk

Také smrkové výhonky napomohou k posílení látkové výměny. Ideálně se k tomuto účelu hodí smrkové víno: Dvě hrsti smrkových výhonků podrtíme válečkem a vložíme do hrnce spolu s litrem bílého vína. Necháme tři dny stát, pak přivedeme k varu, přecedíme a podle chuti dosladíme medem. Naplníme do lahví a skladujte v chladu. Pijeme jednu likérovou sklenku denně.

Kukuřice setá

Opravdový detoxikační zázrak. Kukuřice nám pomůže při hubnutí, působí proti ledvinovým a žlučovým kamenům, čistí krev, snižuje krevní tlak i hladinu krevního cukru. Čaj z kukuřičných vlasů posílí játra a napomůže jim k rychlejšímu vylučování škodlivin – přesně to, co se nám teď hodí. Na přípravu není náročný: 50 g sušených kukuřičných vlasů vsypeme do litru vody, přivedeme k varu a deset minut vaříme. Pak přecedíme. Každé tři hodiny pijeme několik doušků tohoto čaje. Je nasládlý sám od sebe, není tedy třeba ho nijak doslazovat.

Artyčok

To nejlepší na konec – artyčok. Příbuzný bodláku, který posiluje a chrání játra, detoxikuje, podporuje prokrvení, snižuje cukr, napomáhá správnému zažívání a dokáže vám srovnat i podrážděný žlučník. Obsahuje hořčiny, slizovité látky, třísloviny, flavonoidy, cynarin, karotin, vitamíny C a E, inulin, minerální látky a sodík.

Artyčok můžeme užívat buď v podobě kapslí, které koupíme v lékárně, můžeme si ho uvařit jako zeleninu (je to opravdová pochoutka) a po uvaření nezapomeňte použít i vodu, ve které se artyčoky vařily – obsahuje hořčiny napomáhající produkci žluči. Stačí ji během dne popíjet. Nebo si připravíme čaj: Jednu čajovou lžičku sušených listů artyčoku zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme deset minut odstát. Pak přecedíme a pijeme tak horké, jak sneseme.

Dětem do 12 let a těhotným ženám se konzumace artyčoku nedoporučuje – pouze po konzultaci s lékařem. Pokud trpíte na ucpávání žlučovodů, odepřete si artyčok také – jeho konzumace by mohla způsobit žlučníkovou koliku.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.