7 potravin pro domácí samoléčbu? Tohle dokáže česnek, banán nebo rajče? | Moje zdraví

7 potravin pro domácí samoléčbu? Tohle dokáže česnek, banán nebo rajče?

7 potravin pro domácí samoléčbu? Tohle dokáže česnek, banán nebo rajče?
Jak při nemoci pomůže cibule, česnek nebo banán? • Autor: iStock
18. března 2024 • 06:00

Než se vydáte do lékárny, zkuste zapátrat ve spíži nebo v lednici. Najdete tam totiž domácí zásobárnu potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale také léčí. Co dělat, když vás trápí rýma, kašel, bolesti zad nebo jiné potíže? 

Naše babičky neměly tolik léků, které moderní medicína nabízí dnes, a tak si často pomáhaly surovinami, které se běžně využívají v kuchyni. Cibule, tvaroh, sůl nebo brambory mohou totiž v určitých případech zafungovat velmi podobně jako drahé farmaceutické preparáty.

Cibule a česnek

Obojí obsahuje cenné silice, vitaminy (zejména skupiny B, ale i C a A), minerály a stopové prvky, které dohromady působí jako výborný posilovač imunity a též jako přírodní antivirotikum a antibiotikum. Proto je vhodné obě potraviny zařazovat do jídelníčku pravidelně jako součást prevence onemocnění. Zároveň ale cibule i česnek pomohou, když už nemoc máme.

Česnek je mimořádně účinný při jakékoliv viróze. Ovšem nejlépe funguje syrový. Měli byste zkonzumovat minimálně 1 stroužek denně, a to buď v pomazánce, nebo třeba v česnekové polévce, připravené ze silného vývaru. Tak dodáte tělu dvě „medicíny“ najednou. Vývar z masových kostí totiž obsahuje bílkovinu kolagen, dále důležité aminokyseliny a minerály, vápník a vitamin C. Ve spojení s čerstvě utřeným česnekem se z něj stává elixír zdraví.

Cibule se skvěle osvědčila proti kašli. Stačí ji nakrájet nadrobno, zalít medem, přidat citronovou šťávu a nechat pár hodinu vyluhovat. Poté můžete směs pojídat po lžičkách anebo ji přecedit a užívat jako léčivý sirup. Cibule také pomáhá mírnit alergické reakce po štípnutí hmyzem. Stačí ji rozkrojenou položit na postižené místo a nechat působit.

Náš tip: Z cibulových slupek a na plátky nakrájené cibule můžete také uvařit čaj, který zmírní příznaky nachlazení. Popíjejte jej 3x denně.

Více o tom, jak pomáhá cibule, si můžete přečíst zde. 

Brambory

Další zásobárna zdraví! Zdánlivě obyčejné brambory obsahují vitaminy C, E, B, A, K, dále minerály, z nichž nejcennější je draslík, pak také vlákninu, esenciální aminokyseliny a látku alantoin. Ta má výrazné hojivé a regenerační účinky a pomáhá mimo jiné v boji s bakteriálními infekcemi. Díky vysokému obsahu draslíku je vhodné jíst brambory jako součást diuretických diet při onemocněních srdce a ledvin, ale také pro zlepšení depresivních nálad. Šťáva ze syrových brambor pomáhá při zánětech žaludku, obklad z nastrouhaných syrových brambor mírní některé druhy ekzémů a naopak obklad z vařených horkých brambor ulevuje od bolestí zad a pomáhá při rýmě.

Náš tip: Uvařte brambory, i se slupkou je rozšťouchejte a položte na plátýnko nebo gázu a pak přiložte na postižené místo. Při rýmě se bramborový obklad přikládá na čelo a na zátylek, při bolestech zad přesně na místo bolesti. Jen pozor, brambory se nesmějí přikládat na kůži úplně vroucí, mohlo by dojít k popálení.

Víte, které potraviny vám pomůžou, když trpíte na opary? Čtěte zde!

Sůl

Pomáhá likvidovat bakterie v dutině ústní, zevně i vnitřně snižuje bolest a zlepšuje stav dýchacích cest. Výplachy nosu solnými roztoky jsou po staletí používanou účinnou pomůckou, jak předejít alergii nebo ji zmírnit, využívají se také při léčbě rýmy nebo pro zvlhčování a hojení dutiny nosní, třeba po operacích. V plátěném pytlíku nahřátá sůl podobně jako brambory pomáhá mírnit chronické bolesti zad. Mezi oblíbené lázeňské procedury patří i takzvaná haloterapie, tedy inhalace suché soli. Probíhá typicky v solných jeskyních, kde sůl při optimální teplotě uvolňuje potřebné minerály do ovzduší. Pobyt v solné jeskyni pomáhá posilovat imunitu, mírnit astma i alergie a předcházet potížím s průduškami a dýchacími cestami.

Náš tip: Zkuste inhalovat solný roztok doma. Přibližně 10 g soli smíchejte s 1 litrem vody. Zahřejte a horký solný roztok vlijte do vhodné nádoby, vaničky nebo do umyvadla. Ponořte do něj ruce až po lokty a zároveň se snažte vdechovat páru. Preventivně tuto proceduru provádějte 1x denně, léčebně 3x denně. Při bolesti v krku zkuste kloktat solným roztokem, připraveným z 200 ml vody a dvou lžiček soli.   

Na bolest v krku pomáhají i další triky. Poradíme v tomto článku. 

Rajská jablka

Rajčata nepatří jen mezi chutné ovoce, kam se botanicky řadí, ale také jde o ceněnou potravinu s léčivými účinky. Rajčata totiž obsahují značné množství minerálů, vitamínů a antioxidantu lykopenu. Ten chrání tělo před rakovinovým bujením, snižuje zánětlivé procesy a má také antibakteriální účinky. Lykopen je obsažen nejvíc pod slupkou a nevadí mu ani tepelná úprava, právě naopak, z kečupu nebo rajské získáte paradoxně lykopenu víc. Celkově se rajčata využívají při řadě nemocí. Pomáhají při zánětech močových cest a při zvětšení prostaty, zlepšují trávení a regulují hladinu cholesterolu. Rajčatová šťáva mírní vysoké horečky a únavu. A to pořád není všechno. Rajčata pomáhají i zevně. Věděli jste například, že když vás u moře sežehne medúza, měli byste si popálené místo hned pokapat šťávou z rajčat? Rajčatová šťáva celkově prospívá pokožce. Léčí plísně, záněty i sluneční spáleniny.

Náš tip: Pokud to v létě přeženete se sluněním, první pomocí mohou být na plátky nakrájená rajčata. Přiložte je na postižená místa kůže a překryjte gázou. Nechte působit hodinu.

Proč jíst avokádo? Možná vás to překvapí...

Tvaroh

Tvaroh je nejen zásobárna bílkovin, ale také léčivá potravina. Jelikož tvaroh ochlazuje, je vítaným jídlem v letních měsících. Ale i v zimě prokáže tělu dobrou službu. Mimo jiné prospívá žaludku, je ideální při hubnutí, protože zasytí a nemá moc kalorií, zevně pomáhá tvarohový obklad mírnit angínu i horečku, přikládá se na oteklá místa a mírní záněty. Tvarohový zábal na prsa mohou využít maminky při kojení. Když se přiloží včas, lze tak předejít léčbě antibiotiky při zánětu prsu.

Náš tip: Tvaroh aplikujte buď rovnou na postižené místo a přikryjte gázou, nebo jej dejte do igelitového sáčku a ten přiložte na oteklé nebo zanícené místo na těle. Vrstva tvarohu by měla být vysoká asi 2,5 cm a musí postižené místo o několik centimetrů také přesahovat. Jen tak bude efektivně působit. Nechte působit přibližně půl hodiny.

Plnotučné mléčné výrobky mají ve výživě svůj smysl. Víte proč? 

Banány

Banány jsou nejen chutnou svačinkou, ale také přirozeným zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů. Díky svému složení dokážou regulovat trávení, upravují jak zácpu, tak průjem, mírní premenstruační syndrom, snižují otoky, posilují nervovou soustavu a pomáhají překonat deprese. Pravidelná konzumace banánů také pomáhá snižovat krevní tlak a chrání srdce. To ale stále není všechno. Banány jsou vynikajícím vyprošťovákem při kocovině. Skvěle dokážou utišit žaludek „na vodě“ a dodat tělu potřebné minerály. A pomáhají i zevně, například při komářím bodnutí nebo při léčbě bradavic. S oblibou se také používají jako součást pleťových masek.

Náš tip: Přiložte na bradavici banánovou slupku žlutou stranou ven a připevněte ji obvazem nebo náplastí. Nechte působit přes noc.

Autor: Šárka Adámková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.