Žlučníková dieta: Jak dlouho držet striktní jídelníček? | Moje zdraví

Potíže se žlučníkem? Nejhorší kombinací jsou maso, sladkosti a stres!

Potíže se žlučníkem? Nejhorší kombinací jsou maso, sladkosti a stres!
Autor: iStock.com
13. února 2019 • 08:00

Problémy se žlučníkem klasicky propukají ve chvíli velkého hodování. A to hlavně, když jsou svátky, rodinné oslavy, ale také dovolené all inclusive. Žlučníkáři ovšem vědí, že přepadnout je mohou kdykoli. Nejrizikovější kombinací jsou tuk s cukrem a samozřejmě stres. Jak držet žlučníkovou dietu a kdy pomůže?

Přestaňte se přejídat, to je nejsnazší věc, kterou při potížích se žlučníkem můžete udělat. Samozřejmě – pokud problém nechcete řešit chirurgicky. Dobrá zpráva je, že žlučník není pro fungování těla potřeba. Tento malý orgán ve tvaru hrušky, který měří asi osm centimetrů, ale může způsobit hodně problémů. Leží pod pravým žeberním obloukem a jeho úkolem je sbírání a zahušťování žluči. Celý proces slouží k trávení a pomáhá také ke správnému vstřebání živin a vitaminů.

Žluč totiž obsahuje různé látky, které jsou za normálních okolností rozpuštěny v tekutině. Když jich tam je mnoho, začnou krystalizovat a vytvářet žlučové kameny – lékaři tomu říkají cholecystolitiáza. Zatím se stále neví, proč někdo potíže se žlučníkem má a jiného nic takového nepotká. Je jisté, že problémy častěji trápí obézní lidi, diabetiky a těhotné ženy. Riziko zvyšuje také vysoce kalorická strava, některé léky a ženské pohlavní hormony. Nelze však tvrdit, že za potížemi stojí jenom tučné jídlo, může jít třeba i o ořechy nebo sladkosti. Je také zřejmé, že se potíže dědí. 

Co je to žlučníková kolika

O tom, že máte ve žlučníku kameny, nemusíte vůbec vědět, dokud se neobjeví některá z komplikací, jako jsou žlučníková kolika, zánět či ucpání žlučovodů kameny. 

Jak se takové problémy projevují? Nejčastěji přicházejí po jídle, zejména po tučném či smaženém pokrmu. Nejdříve se objeví silná bolest pod pravým žebrem, která vystřeluje do zad. Nemocní často zvracejí a nejvíce jim pomůže, pokud se schoulí do klubíčka. 

Co dělat? Pokud cítíte, že jste to jen přehnali a ještě nemáte bolesti, tak užijte léky, které zvyšují tvorbu žluči. Říká se jim choleretika. Patří mezi ně například cholagol, který obsahuje několik účinných složek. Jedna z nich – barvivo kořene kurkumy působí povzbudivě při tvorbě žluči. Další složky se uplatňují při zmírňování stahů žlučových cest a přispívají k mírně projímavému účinku. Podobně působí febichol, cholestil, cynarosan. 

Začněte hladovkou

Nejdůležitější ovšem je přestat se dále přejídat. „Když problémy se zažíváním nastanou, doporučuje se zejména strava bez hrubé vlákniny, to znamená s vyloučením celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny se slupkou, zrníčky nebo semínky a luštěnin. Neměla by se konzumovat také smažená, tučná, kořeněná a přeslazená jídla,“ radí Bc. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. 

Problémy se žlučníkem zhoršuje alkohol, ale třeba i nedostatek tekutin. Proto se také doporučuje pitný režim, například některé minerálky. V lázeňských zařízeních se třeba v případě obtíží s trávicím traktem doporučuje pitná kúra, kdy se konzumuje velmi silně mineralizovaná voda se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny křemičité. Na sycené nápoje s bublinami si však dejte pozor, ty zažívání spíše dráždí. 

Žlučníková dieta

Pokud už máte žlučníkový záchvat, samozřejmě na jídlo nebudete mít ani pomyšlení. Jediné, co smíte, je hořký čaj. Pak přejděte na žlučníkovou dietu. Po zklidnění bolesti zkuste staré sušší rohlíky nebo suchary. Když se bolest znovu neobjeví, lze pak pojídat nemastnou bramborovou kaši, suchou rýži, nemastné těstoviny, vařenou mrkev.

Bolesti nikdy nepodceňujte, mohou mít i jinou příčinu, například nemocnou slinivku, což je onemocnění ohrožující na životě. Poraďte se se svým praktickým lékařem a v akutní fázi si případně zavolejte záchrannou službu nebo jeďte na pohotovost. Jestliže se potíže opakují, je obvykle třeba zbavit se celého žlučníku. Operace se provádějí laparoskopicky a nejsou nikterak závažné.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.