Ricinový olej: Rozzáří pleť, zatočí s akné a poradí si i se zácpou | Moje zdraví

Ricinový olej: Rozzáří pleť, zatočí s akné a poradí si i se zácpou

Ricinový olej: Rozzáří pleť, zatočí s akné a poradí si i se zácpou
Autor: istock.com
2. června 2021 • 06:00

Ricinový olej je bezesporu jednou z nejstarších zkrášlovacích i léčebných substancí. Už staří Egypťané jej používali v kosmetice i lékařství a oblíbený byl i napříč dynastiemi starověké Číny. Proč je ricinový olej tak zázračný a kde všude nám může pomoci?

Ricinový olej je bezesporu jednou z nejstarších zkrášlovacích i léčebných substancí. Už staří Egypťané jej používali v kosmetice i lékařství a oblíbený byl i napříč dynastiemi starověké Číny. Proč je ricinový olej tak zázračný a kde všude nám může pomoci?

Jak zpomalit stárnutí pleti? Klíčem jsou důslednost a pravidelnostVIDEO 

Co je ricinový olej, co obsahuje a jaké má vlastnosti

Ricinový olej se získává ze semen skoče obecného neboli ricinovníku (botanicky Ricinus communis), a to lisováním za studena. Rostlina získala svůj název podle ricinu, prudce jedovatého toxinu, který je obsažen v semenech, nicméně veškerý jed při lisování zůstává v pokrutinách (pevných zbytcích).

Smrtelná dávka ricinu může být už pouhý 1 miligram, v praxi stačí ke smrti dospělého člověka 15–20 semen, u dítěte je to  5–7 semen. Ricinovník se přitom běžně pěstuje i v našich podmínkách a je oblíbenou letničkou v mnoha zahradách. 

Ricinový olej je bezbarvá až nažloutlá kapalina o vysoké hustotě (961 kg/m3), bez chuti i zápachu, s bodem varu 313 °C. 

Stejně jako většina dalších rostlinných olejů i ricinový olej obsahuje především nenasycené mastné kyseliny, z nichž největší zastoupení (80–90 %) má kyselina ricinolejová, zbytek tvoří kyselina olejová, palmitová a stearová, v nepatrném množství se vyskytuje také kyselina arachidová a kyselina alfa-linolenová.

Ricinový olej obsahuje významný antioxidant – vitamín E – a řadu minerálů a bílkovin.  

Ricinový olej pro krásné vlasy, nehty i pleť

Ricinový olej se strukturou podobá keratinu, proto se nejlépe hodí k regeneraci těch částí těla, které keratin obsahují. Ricinový olej tak zpevňuje a obnovuje vlasy, nehty i řasy, hydratuje je a podporuje jejich růst. Účinně bojuje proti roztřepeným konečkům a omezuje padání vlasů, protože snižuje tvorbu kožního mazu, což je ideální prostředí pro kvasinky. V případě vlasových zábalů však může být na škodu velmi hustá konzistence oleje, který se pak hůře na vlasy nanáší. Je proto lepší jej smíchat s jiným, tekutějším olejem – například olivovým.   

Kyselina ricinolejová pomáhá regulovat pH vlasové pokožky, které může být narušeno šampony s kyselým pH. Kyselé pH sice uzavírá vlas, který je pak lesklejší, zároveň ale vysušuje pokožku a ta pak může svědit a tvořit lupy

Ne náhodou bývá ricinový olej také součástí hydratačních přípravků – na pokožce totiž vytvoří film, který brání odpaření vlhkosti. 

Výživná ricinová řasenka

Ricinovou řasenku si lze snadno vyrobit ze staré řasenky. Stačí pořádně vymýt tubu i kartáček teplou vodou a mýdlem a poté opatrně naplnit řasenku (například pomocí mini trychtýře) ricinovým olejem. Každý večer se pak nanese trocha oleje na vlhké řasy, případně i obočí.  

Vlasový balzám z ricinového oleje

  • 1 lžíce ricinového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce
  • pro vůni lze přidat několik kapek levandulové či jiné esence

Všechny suroviny dobře promícháme a směs hned vmasírujeme do suchých vlasů. Protože teplo pomáhá výživným látkám lépe proniknout do vlasových vláken, je lepší vlasy zabalit do ručníku. Masku necháme působit zhruba hodinu a pak ji běžným šamponem smyjeme.   

Ricinový olej zatočí s plísní i akné

Ricinový olej má také antibakteriální a antimikrobiální účinky, díky čemuž dokáže zbavit nehty různých plísňových infekcí a lze jej použít i k léčbě akné či jiných kožních onemocnění (dermatitida, ekzém, alergická vyrážka).

7 rad, jak zatočit s aknéVIDEO 

Ricinový olej proti kožním problémům

Díky vitamínu E a mnohým dalším látkám pomáhá ricinový olej obnovovat poškozenou kůži a zmírňovat tak jizvy, strie nebo spáleniny od sluníčka. Urychluje také hojení menších ran a chrání je před proniknutím infekce. Dokonce je prokázáno, že ricinový olej umí odstraňovat bradavice a jiné kožní výrůstky – stačí alespoň dvakrát denně potřít pár kapkami postižené místo a výrůstek by měl do týdne zmizet.

Ricinový olej léčí oční onemocnění

Antioxidační účinky ricinového oleje jsou oblíbené také v oftalmologii neboli očním lékařství. Ve formě očních kapek dokáže ricinový olej léčit šedý zákal, zvlhčit suché oko či zmírnit svědění a podráždění oka.

Ricinový olej uleví od bolesti svalů i kloubů

Mastné kyseliny obsažené v ricinovém oleji působí protizánětlivě a mohou tak přinést úlevu nejen při bolestivých kloubních onemocněních, jako je revma, dna nebo artróza, ale také při bolesti svalů či naraženinách.  

Ricinový olej působí jako silné projímadlo

Možná ještě déle, než se používá v kosmetice, slouží ricinový olej k léčbě zácpy. Projímavé účinky kyseliny ricinolejové byly známé už starým Egypťanům, kteří si navíc všimli, že zvýšená peristaltika střev může vyvolat stahy dělohy, a používali ricinový olej také k vyvolání porodu – což je ostatně populární „babská rada“ dodnes.

Kyselina ricinolejová podporuje vylučování vody a solí ve střevě, což usnadňuje pohyb obsahu střev směrem ke konečníku. Laxativní účinek obvykle nastupuje 6 až 12 hodin po užití. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří průjem, bolesti břicha, dehydratace a špatné vstřebávání živin.

Stejně jako u ostatních projímadel i v případě ricinového oleje platí, že při dlouhodobém užívání může vzniknout závislost, protože se vytratí přirozená schopnost peristaltiky a dochází k jevu zvanému „líné střevo“ (špatná pohyblivost tlustého střeva, která způsobuje zácpu). 

V žádném případě by si ricinový olej neměly samy ordinovat osoby, které trpí jinými trávicími obtížemi než obyčejnou zácpou (kolika, syndrom dráždivého tračníku, střevní neprůchodnost).

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.