Pět skvělých tipů, jak prodloužíte trvanlivost potravin

  • Pět skvělých tipů, jak prodloužíte trvanlivost potravin
    Pro některé potraviny není lednička nejlepším místem k uložení • Autor: iStock.com
    5. září 2017 • 06:00

    Nakupujete potraviny do zásoby a pak vám osud překazí vaše kulinářské plány a vám je líto jídlo, které už má to nejlepší za sebou, vyhodit? Pak právě pro vás tu máme skvělé a levné tipy, jak jeho datum spotřeby alespoň o pár dní prodloužit.

  • Sýry a mléčné výrobky

    Sýr

    Většina z nás si ráda pochutná na dobrém sýru. Ten je ale poměrně drahý. A i když je uložený v lednici, relativně brzy se na něm objeví plíseň. Ta je v pořádku, pokud jde třeba o nivu nebo roquefort, plíseň třeba na čedaru nás ale nepříjemně překvapí.

    Oddálit zplesnivění můžete tak, že sýr obalíte do ubrousku namočeného do whisky a pak ho uložíte do sáčku. Dalším řešením je zabalit ho do pergamenového papíru a následně do fólie. Pokud chcete sýr ochránit před vysycháním, vetřete trochu másla na celý jeho povrch. Chcete-li uchovat načaté mléko nebo smetanu déle čerstvé, přidejte do nich špetku soli.

  • Banány

    ..

    Když zjistíte, že banány, které máte doma, jsou už pokryté hnědými skvrnami, a tím pádem příliš zralé k přímé konzumaci, neznamená to ještě, že musí putovat do koše. Upečte z nich třeba banánový koláč nebo bábovku. Uvidíte, že takový moučník zachutná celé rodině.
    Pokud zrovna nemáte čas, oloupejte je a zamrazte. Před pečením je pak jen včas vyndejte, aby stačily rozmrznout.

  • Kořenová zelenina


    ..
    Mrkev, kořenová petržel i celer uložené v mikrotenovém sáčku v lednici mají často tendenci rychle hnít. Asi nejchoulostivější je právě mrkev. Zázvor zase rychle vysychá. Proto je příště raději než do chladničky uložte do květináče naplněného pískem. Ten by měl být hliněný bez jakékoliv glazury. Květináč pak postavte někam na chladné a temné místo. Tímto způsobem uložená zelenina vydrží i víc než půl roku.

  • Rajský protlak

    ...
    Určitě to také znáte. Do většiny receptů potřebujete třeba jen jednu nebo dvě lžičky. A i když zbytek v plechovce nebo skleničce uložíte do lednice, za pár dnů už na povrchu bují plíseň. Protlak je tak na vyhození.

    Proto až příště zase načnete protlak, zamrazte si zbytek pro pozdější použití. Lžičkou udělejte na pečicí papír stejné hromádky a dejte je zamrazit. Zmrzlé pak už jen přendejte do uzavíratelného, dobře těsnícího sáčku a uložte v mrazničce. Až budete příště zase do polévky nebo omáčky potřebovat trochu rajského protlaku, stačí jen sáhnout do mrazáku. A nemusíte ho před tím ani rozmrazovat.

  • Rozinky

    ...
    Rychle vysychají i rozinky a jiné druhy sušeného ovoce, které čas od času potřebujeme do pečení. Co ale s nimi, když jsou pak tvrdé jak kámen? Tomu můžete zabránit tak, že je uložíte do nádoby s dobře těsnícím víkem. Pokud na to zapomenete, stále je ještě můžete zachránit. Stačí je dát do hrnce, zalít vodou tak, aby byly všechny ponořené, přivést k varu, odstavit a nechat deset minut máčet. Pak je jen slijte přes cedník a použijte. Překvapí vás, jak měkké a chutné zase budou.

    Článek vyšel na webu Recepty.cz.

     

Autor: Recepty.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.