Pět skvělých tipů, jak prodloužíte trvanlivost potravin
- Pro některé potraviny není lednička nejlepším místem k uložení
Nakupujete potraviny do zásoby a pak vám osud překazí vaše kulinářské plány a vám je líto jídlo, které už má to nejlepší za sebou, vyhodit? Pak právě pro vás tu máme skvělé a levné tipy, jak jeho datum spotřeby alespoň o pár dní prodloužit.
Sýry a mléčné výrobky
Většina z nás si ráda pochutná na dobrém sýru. Ten je ale poměrně drahý. A i když je uložený v lednici, relativně brzy se na něm objeví plíseň. Ta je v pořádku, pokud jde třeba o nivu nebo roquefort, plíseň třeba na čedaru nás ale nepříjemně překvapí.
Oddálit zplesnivění můžete tak, že sýr obalíte do ubrousku namočeného do whisky a pak ho uložíte do sáčku. Dalším řešením je zabalit ho do pergamenového papíru a následně do fólie. Pokud chcete sýr ochránit před vysycháním, vetřete trochu másla na celý jeho povrch. Chcete-li uchovat načaté mléko nebo smetanu déle čerstvé, přidejte do nich špetku soli.
Banány
Když zjistíte, že banány, které máte doma, jsou už pokryté hnědými skvrnami, a tím pádem příliš zralé k přímé konzumaci, neznamená to ještě, že musí putovat do koše. Upečte z nich třeba banánový koláč nebo bábovku. Uvidíte, že takový moučník zachutná celé rodině.
Pokud zrovna nemáte čas, oloupejte je a zamrazte. Před pečením je pak jen včas vyndejte, aby stačily rozmrznout.Kořenová zelenina
Rajský protlak
Proto až příště zase načnete protlak, zamrazte si zbytek pro pozdější použití. Lžičkou udělejte na pečicí papír stejné hromádky a dejte je zamrazit. Zmrzlé pak už jen přendejte do uzavíratelného, dobře těsnícího sáčku a uložte v mrazničce. Až budete příště zase do polévky nebo omáčky potřebovat trochu rajského protlaku, stačí jen sáhnout do mrazáku. A nemusíte ho před tím ani rozmrazovat.
Rozinky
Článek vyšel na webu Recepty.cz.