Jak se zbavit bolesti v krku. Pomůžou chilli papričky i sůl | Moje zdraví

Jak se zbavit bolesti v krku. Pomůžou chilli papričky i sůl

Jak se zbavit bolesti v krku. Pomůžou chilli papričky i sůl
Bolest v krku nás dokáže pořádně potrápit • Autor: Shutterstock.com
6. února 2019 • 06:00

Začalo vás bolet v krku? Nemusíte hned sáhnout po medikamentech z lékárny. Vyzkoušejte ověřené přírodní pomocníky, kteří stále fungují.

Sůl 

„Sůl dokáže likvidovat bakterie, proto se používá například k uchovávání potravin,“ říká Marcia Degelman, autorka knihy Explaining Health a fyzioterapeutka Kalifornského univerzitního centra pro integrativní medicínu v San Francisku. Studie ukazují, že kloktání slané vody pomáhá snižovat bolest a bojovat proti infekci. Podle studie zveřejněné v časopise The American Journal of Preventive Medicine se díky kloktání soli prokazatelně zlepšil stav horních cest dýchacích zasažených infekcí u 40 % zkoumaných pacientů.

Jak na to: Rozmíchejte polévkovou lžíci soli v polovině šálku vlažné vody a kloktejte po dobu 30 sekund. Poté vyplivněte. Opakujte několikrát denně. 

Med

Léčivé schopnosti medu jsou široké. Kromě toho, že med obsahuje zdraví prospěšné vitaminy, pomáhá také posilovat imunitní systém a bojovat proti infekcím. Podle studie zveřejněné v časopise Pediatrics má med dokonce lepší účinky než sirup proti kašli, protože zároveň pokryje povrch bolavého krku blahodárnou vrstvou, a zapůsobí tak přímo v místě infekce. 

Jak na to: Připravte si „čaj“ z horké vody, ve které rozpusťte lžíci medu a vymačkejte šťávu z poloviny citronu. Citron v čaji „stáhne“ sliznici v krku a hojivý účinek se tak ještě znásobí. 

Kuřecí vývar s nudlemi

Japonská studie prokázala, že kuřecí maso obsahuje aminokyseliny, jež pomáhají zkapalnit hlen v plicích a zklidnit bolesti v krku. A jak věděly už naše babičky a vědecky potvrdil výzkum na University of Nebraska, pořádně silná kuřecí nudlová polévka je účinným přírodním lékem proti zánětu a únavě. 

Jak na to: Omyté kuře nebo slepici vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přidejte několik kuliček černého pepře a kořenovou zeleninu a vařte na mírném plameni nejméně dvě hodiny. Poté přeceďte. Do vývaru vraťte kuřecí maso nakrájené na drobné kousky. Zeleninu podle vlastního výběru nakrájejte na drobné nudličky, osmažte na kousku másla a lehce povařte ve vývaru. Zavařte nudličky. Někteří do hotové polévky přidávají prolisovaný stroužek česneku.

Šalvěj a echinacea

Bylinky s lahodně znějícími jmény, šalvěj a třapatka (neboli echinacea), se už mnoho let hojně využívají k úlevě od bolestí v krku. Šalvěj má výrazné antiseptické a dezinfekční účinky a echinacea se používá pro své schopnosti zabíjet bacily a posilovat imunitu.  

Jak na to: Dvě lžičky sušené šalvěje zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a pod pokličkou nechte dvacet minut. Přeceďte a v čisté tekutině rozmíchejte zarovnanou lžičku jedlé sody nebo soli. Kloktejte. Tuto léčbu opakujte přibližně třikrát denně. Echinacea bývá dostupnější ve formě kapek nebo tinktury. Řiďte se návodem na obalu a kloktejte několikrát denně. 

Chilli papričky

Zmírnit zánět a pomáhat proti bolesti dokážou díky obsaženému kapsaicinu také pálivé papričky. Odměnou za pálivost tohoto domácího léku bude úleva od bolestí! 

Jak na to: Přidejte tři špetky chilli papriček do šálku horké vody. Nechte mírně vychladnout a kloktejte každých 15 minut.

Česnek

Vycucejte si stroužek česneku jako bonbon, pomůže vám to zmírnit škrábání v krku a likvidovat infekci. „Česnek obsahuje allicin, silné přírodní antibiotikum působící na viry a bakterie,“ vysvětluje Marcia Degelman.

Jak na to: Oloupejte stroužek česneku a vložte jej do úst, jakmile pocítíte první náznaky škrábání v krku a potíže s polykáním. Vydržte jej cucat co nejdéle, ideálně 5 až 10 minut. 

Zázvor

Zázvor má silné antibakteriální účinky a pomáhá prokrvit sliznice, což organismu pomáhá v boji s nemocí. Díky své pálivosti dokáže zmírnit bolesti v krku a usnadnit polykání a působí také proti nevolnosti. 

Jak na to: Z oddenku zázvoru odřízněte malý plátek, pomocí škrabky jej oloupejte, vložte do úst a vycucejte, ideálně po stejnou dobu jako česnek. Poté vyplivněte. Nevadí-li vám jeho ostrá, pálivá chuť, zkuste jej v ústech trochu požvýkat, abyste z něj co nejvíce uvolnili léčivou šťávu. Poté vyplivněte. 

Kořen lékořice

Kořen lékořice je jako prostředek proti bolestem v krku a virovým infekcím využíván ve východní medicíně už po staletí. Studie zveřejněná v časopise Anesthesia & Analgesia ukázala, že pacienti, kteří kloktali vodu s práškem z kořene lékořice, trpěli mnohem slabšími pooperačními bolestmi v krku. 

Jak na to: Smíchejte jednu lžičku prášku z kořene lékořice ve sklenici vlažné vody a kloktejte. 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.