Pupalkový olej: Zkrotí hormony, posílí srdce a omladí pleť | Moje zdraví

Pupalkový olej: Zkrotí hormony, posílí srdce a omladí pleť

Pupalkový olej: Zkrotí hormony, posílí srdce a omladí pleť
Autor: istock.com
13. července 2021 • 14:00

Pupalkový olej se někdy nazývá „ženský“ olej – umí totiž léčit řadu neduhů, které už od nepaměti trápí především ženy. Ať už jsou to obtíže spojené s hormonálními cykly, nebo problematická či stárnoucí pleť. Pupalka toho ovšem umí daleko víc.

Co je pupalkový olej a co obsahuje

Pupalkový olej se získává ze semen pupalky dvouleté (Oenothera biennis), lidově zvané královna noci, noční svíce či večerní hvězda. Takové názvy nenese náhodou – jedná se o dvouletou bylinu, která na rozdíl od běžných rostlin vykvétá kvečeru a při zatažené obloze. Kořeny pupalky používali už američtí indiáni k léčebným zábalům, jimiž ošetřovali otoky, zranění či kožní nemoci.

Pupalkový olej totiž obsahuje téměř zázračnou složku – kyselinu gama-linolenovou, která patří do skupiny omega-6 mastných kyselin a která má silné protizánětlivé a analgetické účinky. Kromě ní najdeme v pupalkovém oleji kyselinu olejovou, palmitovou, arachidonovou a stearovou, fytosteroly a triterpeny.

Pupalkový olej na „ženské“ problémy

Mastné kyseliny v těle mimo jiné slouží k výrobě prostaglandinu. Prostaglandiny jsou látky podobné hormonům, z nichž některé jsou zodpovědné za projevy premenstruačního syndromu (křeče, změny nálady apod.), jiné tyto projevy naopak tlumí. Prostaglandin vzniklý z mastných kyselin patří do té druhé skupiny, a tak je pupalkový olej velký pomocník v případě premenstruačního syndromu. Dokáže ulevit od bolestí prsou, zbavit nafouklého břicha, bránit zadržování vody i snížit podrážděnost. U žen v přechodu zase redukuje návaly horka a pomáhá zvlhčovat sliznice.

Pupalkový olej – skutečný elixír mládí

Kyselina linolenová je doslova spásou pro suchou pokožku, protože podporuje obnovu ochranného kožního hydrolipidového filmu. Pokožku hydratuje, navrací jí elasticitu a chrání ji před útoky volných radikálů. Tím předchází tvorbě vrásek a udržuje pleť svěží a mladistvou.

Další účinky pupalkového oleje

Pupalkový olej je díky svému složení prakticky univerzální lék.

Léčí problematickou pokožku. Omega-6 kyseliny, na které je pupalkový olej bohatý, tlumí zánětlivé procesy a narušují aktivitu buněk, které pokožku poškozují. Pupalkový olej se proto doporučuje při léčbě akné, dermatitidy, a dokonce i atopického ekzému.

Hojí zánět rtů (cheilitida). Zánět rtů je bolestivé zánětlivé onemocněné, které se projevuje otoky a vřídky v koutcích rtů. Pupalkový olej si s cheilitidou snadno poradí.

Zlepšuje kvalitu vlasů. Pupalkový olej zabraňuje padání vlasů, stimuluje jejich růst a posiluje vlasové vlákno.

Snižuje srážlivost krve. Tím se na jednu stranu snižuje riziko vzniku trombózy, na druhou stranu to však představuje problém pro ty, kdo užívají léky na ředění krve. Takové osoby musí s pupalkovým olejem zacházet opatrně a měly by se nejprve poradit s lékařem.

Pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Pupalkový olej prostřednictvím nenasycených mastných kyselin pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu „špatného“ (LDL) cholesterolu, chrání cévy před kornatěním (ateroskleróza) a zlepšuje krevní oběh.

Udržuje zdravé klouby. Protizánětlivé účinky kyseliny gama-linolenové působí i na klouby a pupalkový olej je tak vhodný k léčbě revmatu či artrózy.

Pomáhá v případě neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza.

Pupalkový olej v těhotenství

Vzhledem k výsledkům několika laboratorních testů se jeho používání v tomto období nedoporučuje. V přírodní medicíně byl ovšem dlouho využíván pro vyvolání porodu během pozdního těhotenství. Neexistují ovšem žádné důkazy o tom, že by byl v tomto směru opravdu účinný.

Jak se pupalkový olej užívá

Pupalkový olej lze zakoupit buď v lahvi (dávkování je pak 1–2 lžíce denně), nebo jako doplněk stravy, nejčastěji ve formě kapslí. Olej je přitom možné užívat jak vnitřně, tak zevně. Při kožních obtížích je nejlepší aplikovat jej přímo na postižené místo, nejlépe na noc, aby účinné látky měly čas působit. Je také možné přidat pár kapek do běžného krému a získat tak omlazující emulzi.

Vedlejší účinky pupalkového oleje

Pupalkový olej je obecně dobře snášen, někdy však při dlouhodobém užívání dochází k bolestem hlavy, pocitům na zvracení či k průjmu, při vnějším užití se může vyskytnout alergická reakce.

Nutno ještě dodat, že nadměrné dávky pupalkového oleje mohou u osob trpících epilepsií vyvolat záchvat.

Pupalka v kuchyni

Pupalka neléčí pouze svými semínky, ale výživné jsou i kořeny a květy. Kořeny se konzumují buď syrové, například nastrouhané do salátu, nebo uvařené a mohou posloužit jako příloha. Kořen urychluje léčbu zánětů či kožních onemocnění, snižuje únavu a podrážděnost a reguluje trávení. Z čerstvých či sušených květů se vaří odvar, který pomáhá při průjmech, ze spařených listů se dělají obklady na různá kožní onemocnění.

Pupalku si lze snadno vypěstovat ze semínka. Je to poměrně nenáročná rostlina, která má ráda slunná a teplá místa a spíše vlhčí smíšenou půdu. Zalévá se pravidelně 1–2x týdně. Květy a kořen se sklízí od června do září, semínka na podzim.

 

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.