Jak se co nejrychleji zbavit rýmy: Jak dlouho trvá a co pomáhá? | Moje zdraví

Jak se rychle zbavit rýmy? Papírový kapesník použijte jen jednou, napařujte a pijte

Jak se rychle zbavit rýmy? Papírový kapesník použijte jen jednou, napařujte a pijte
Autor: iStock.com
4. září 2022 • 06:00

Pro někoho maličkost, pro jiného těžký problém. Původně obyčejná rýma může přejít do chronického stadia a pak nás pěkně dlouho trápit. Jak ji léčit, aby k tomu nedošlo?

Infekční rýmu nejčastěji vyvolávají viry nebo bakterie. Zánět postihuje měkké tkáně, především sliznice pokrývající vnitřek nosu a vedlejších nosních dutin. Tyto tkáně na infekci odpovídají zánětlivou reakcí, což má za následek tvorbu hlenu,“ vysvětluje Rami Katra, otorinolaryngolog z Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol. A dodává: „Ve vedlejších dutinách, jež jsou s nosní dutinou spojeny, může po odeznění či nedoléčení akutní rýmy přetrvávat druhotná bakteriální infekce.“

Video se připravuje ...
Jak poznat chřipku od virózy?VIDEO 

Co zabírá na rýmu, kašel a bolesti v krku, čtěte zde.

Hlen musí ven

„Mezi buňkami sliznice jsou malé hlenové žlázky. Jejich buňky obsahují mnoho váčků napěchovaných bílkovinou mucinem. Když váček splyne s membránou na povrchu buňky, mucinové molekuly z něj doslova vystřelí ven a jejich krátké konce se naježí do velkého objemu, asi jako vlasy člověka nabité elektřinou. Vzniká mucinový koláč, který vytváří s vodou vazký roztok. Ten odplavuje škodliviny, podobně jako ledovec odnáší kameny údolím do volné krajiny,“ vysvětluje profesor František Vyskočil z katedry fyziologie PřF UK na webu prirodovedci.cz.

Jak je to při rýmě? Spolu s výtokem z nosu také kmitají slizniční řasinky. Viry, bakterie i další částice se jejich činností posunují zvenku do hltanu a jícnu, až skončí v kyselém prostředí žaludku, které je ničí. V akutní fázi rýmy je u nemocného hlen vodnatý, později se zahušťuje. Při druhotné bakteriální infekci hlen zežloutne, až zhnědne invazí bílých krvinek a shluky bakterií. Tehdy je žádoucí navštívit lékaře, který předepíše vhodnou léčbu.

Jak se rychle zbavit rýmy?

Na rýmu způsobenou nachlazením jsou zaměřeny následující rady:

  • Uvolňujte nos. Smrkáním dostanete bacily z těla ven. Smrkejte jemně a každou dírku čistěte zvlášť! Papírový kapesník po každém vysmrkání vyhoďte a umyjte si ruce.
  • Pomozte si masáží. Ukazováčky přiložte ze stran ke kořeni nosu, mezi očima. Ucpěte si nosní dírky palci a jemně stlačujte body při kořeni nosu, každou stranu zvlášť. Pomůžete tak zmírnit příznaky rýmy. Opakujte na každé straně 10x. Poté si jemně deset sekund masírujte horní část ušních boltců.
  • Pára pomáhá. Parní lázeň obličeje s přidáním několika kapek kafrového, tea tree, mátového oleje nebo lžíce sody pomůže rozpustit hlen v nose a uvolnit dutiny. Pomáhá rovněž horká koupel předloktí a chodidel. Ručník namočený v horké vodě a přiložený na obličej pomáhá zmírnit postižení dutin a uvolňuje nos.

Další tipy, jak se zbavit rýmy, čtěte zde.

  • Kapky, spreje a mastičky. Z volně prodejných léků použijte prostředky na snížení otoku sliznice, pohodu v nose nastolí izotonický roztok mořské vody, nejlépe obohacený mědí, jež má antibakteriální účinek. Při bolestech hlavy doprovázejících zánět vedlejších dutin můžete použít prostředky s obsahem paracetamolu nebo fenyleprinu. Pozor: kapky do nosu užívejte maximálně po dobu určenou na příbalovém letáku, obvykle pět dní, jinak hrozí návyk (tzv. sanorinismus)! 

Jak vybrat kapky do nosu? Více čtěte zde.

  • Vypláchnutí slaným roztokem. Naplňte konvičku určenou k proplachování nosu půl litrem příjemně teplé vody, přidejte sůl (zarovnaná polévková lžíce) a nechte dokonale rozpustit. Konvičku s roztokem přiložte nad umyvadlem k jedné nosní dírce a nakloňte hlavu na stranu tak, aby mohla voda volně vytékat z druhé nosní dírky. Během procedury dýchejte mírně otevřenými ústy, nepolykejte a soustřeďte se. Chce to trochu nácviku, ale nenechte se odradit. V polovině procesu se šetrně vysmrkejte. Vše zopakujte u druhé nosní dírky. Poté se opět vysmrkejte.
  • Doplňte minerály. Doplnění hořčíku a zinku pomůže zlepšit obranyschopnost a zkrátí dobu léčby. Hořčík pomáhá rozšiřovat krevní cévy a zinek zlepšuje stav hlenových váčků a zvyšuje imunitu.
  • Pečujte o nos i zvenku. Podrážděnou a zarudlou kůži nosu několikrát denně natírejte hutnějším krémem či mastí na ošetření podrážděné kůže. Mezi takové mastičky patří například Borozan s eukalyptovým olejem, který koupíte v každé běžné lékárně. 
  • Pozor na suchý vzduch. Používejte odpařovače, čističky vzduchu, cokoli, co vám pomůže zvlhčit suchý vzduch v domácnosti.

  • Vyplavte rýmu z těla. Voda, bylinkový čaj, horká polévka – konzumace tekutin opět nastolí rovnováhu v těle a pomůže vyplavit rýmu.
  • Pikantně. Silice v pálivém jídle a štiplavém koření rozproudí krev a uvolní nos. Zařaďte do zimního jídelníčku čerstvý křen, hořčici, cibuli, česnek nebo pálivé papričky.
  • Vyspěte se z toho. Náchylnost k nachlazení a rýmě je vždy větší, jste-li oslabeni stresem a napětím. Dejte větší prostor spánku, abyste nabrali síly a zregenerovali se! 

Jak se zbavit rýmy přes noc

Rýma je záležitost, která se obvykle léčí několik dní. Pokud vás ale extrémně obtěžuje, existují i rady, jak se jí zbavit přes noc. Některé jsou ale jen pro silnější povahy – než se tedy do léčby pustíte, zvažte, jestli je pro vaše zdraví vhodná.

  • Vyzkoušejte cibuli Cibuli nakrájejte, zalijte lžičkou medu a nechte ji přes noc uležet. Pustí pak šťávu, kterou budete po lžičkách užívat.
  • Napařování – Babičky na něj nedaly dopustit. Ponořte ruce až po lokty do horké vody a vydržte v ní co nejdéle. Během sprchování nahřejte nohy proudem horké vody a rychle navlečte teplé ponožky.
  • Horká koupel – Večer vám pomůže horká lázeň. Lehněte si do vany a připouštějte horkou vodu až na 42 stupňů. Do lázně kápněte trochu smrkové silice. Po několika minutách se pořádně otřete ručníkem a zachumlejte do vyhřáté postele. Vydržte se potit alespoň 30 minut. Takto uměle vyvolaná horečka pomáhá zabíjet viry. 

Jak se zbavit rýmy u dětí

Rýma u kojence a batolete není žádná legrace. Hlen, který se při ní tvoří, při poloze vleže stéká do krku a do hltanu a dráždí ke kašli a zvracení. Rýma se také může dostat do dutin a Eustachovou trubicí do středního ucha, pak stoupá teplota a dítě souží bolesti.

„Hlavní prevencí komplikací je udržování nosní průchodnosti, pečlivá nosní toaleta s možným oplachováním nosní sliznice vhodnými přípravky. Vždy pomáhá, když naučíte děti co nejdříve aktivně smrkat,“ radí ORL lékař MUDr. Rami Katra.

Nejviditelnějším průvodním znakem rýmy je hlen. Dokud je průhledný, je ještě šance na poměrně rychlé vyléčení – u malého dítěte zabírá odsávání, na větší můžeme použít kapky či nosní sprej, a když dítě dokáže chvilku posedět, může pomoci inhalace.

Má-li dítě k rýmě horečku a je zchvácené, plačtivé, unavené, pak je dobré nechat jej odpočinout doma v klidu. A s rýmou do školky? Je-li hlen čirý, průsvitný, záleží na tom, zda umí dítě smrkat a je-li schopné se v tomto směru obsloužit. Obvykle se však „rýma“ zbarví do zelenožluta – to je známka toho, že se přidala druhotná, bakteriální infekce, a dítě tak má dveře do školky ještě pár dnů zavřené. Takovou rýmu je nutné (a ohleduplné i vůči ostatním dětem) doléčit v klidu doma.

Další tipy na léčbu rýmy u dětí najdete zde.

Jak se zbavit zadní rýmy

Ještě jste o tomto pojmu neslyšeli? Zadní rýma je ve skutečnosti zánět vedlejších nosních dutin, který se projevuje ucpaným nosem a dýchacími potížemi. Nemocný má pocit, že jeho rýma „nejde vysmrkat“ a v hlenu, který nemůže z dutin odtékat, se množí bakterie, což způsobuje silnou bolest hlavy.

Příčinami vzniku zadní rýmy bývají infekce, alergické reakce či problém s nosní mandlí. Zadní rýmu mívají nejčastěji kuřáci, alergici a lidé, kteří přicházejí často do styku s infekcí.

Léčba spočívá v naředění hlenu tak, aby ho bylo možné vysmrkat. Doporučuje se proto zvlhčovat doma vzduch. Použijte zvlhčovače, odpařovače nebo inhalátory, které vytvářejí páru. Dále se doporučuje pít hodně tekutin a vyplachovat si nos slanou vodou (viz výše). Tím se odstraní hlen a bakterie. U dětí je postup léčby zadní rýmy podobný, u miminek se ji ovšem snažte odsávat. Dejte si ale pozor na velmi časté odsávání, dochází tím k nežádoucímu vysušování sliznice.

Jak léčit ucpaný nos, čtěte zde.
Vše o první pomoci při nachlazení čtěte zde.
Další rady, jak zatočit s rýmou, najdete zde.

Autor: Markéta Ostřížková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.