Třešně, jak je neznáte: Vyzkoušejte čaj nebo blahodárný olej! | Moje zdraví

Třešně, jak je neznáte: Vyzkoušejte čaj nebo blahodárný olej!

Třešně, jak je neznáte: Vyzkoušejte čaj nebo blahodárný olej!
Autor: istock.com
2. července 2021 • 14:00

Třešně k létu neodmyslitelně patří. Červené sladké plody se ale hodí nejen do bublaniny, kompotu či marmelády. Jak vám potvrdí naše bylinkářka Markéta Janďourková, jsou prospěšné i pro vaše zdraví. Nevěříte? Čtěte.

Třešeň obecná je strom z čeledi růžovitých a dorůstá výšky až 25 metrů. Třešeň má ráda vápenitou půdu a polostinná až slunečná místa. Kvete v dubnu až květnu, ke sklizni jsou plody zralé v květnu až červenci.

Video se připravuje ...
Je to snadnější, než jste si mysleli!VIDEO 

Šťavnaté plody nabité zdravím

Třešně obsahují vitamín A, draslík, vápník, vitamín C, ovocné kyseliny, hořčiny, třísloviny, amygdalin, éterické oleje a pektin. Pomáhají rozpouštět hleny a působí močopudně – to ale není vše.

Polštářky s třešňovými peckami jistě znáte. Polštářek z plátna naplněný čistými peckami zahřejte v troubě vyhřáté na 150 °C (ne víc!) a přikládejte na bolavé klouby – úleva se záhy dostaví. Trápí vaše miminko bolení bříška? Nahřejte polštářek na zhruba 70 °C, zabalte ho ještě do dvakrát přeložené látkové pleny a přiložte miminku na bříško.

Vyzkoušejte čaj nebo olej

Třešňový čaj už tak známý není – Připravíte ho tak, že dvě čajové lžičky sušených stopek od třešní zalijete 250 ml studené vody, přivedete k varu, odstavíte a necháte 10 minut louhovat. Přecedíte, osladíte medem a při kašli pijete až dva šálky denně. Tento čaj působí i močopudně, doporučuje se i při problémech s prostatou.

Olej s třešňovými květy se báječně hodí k masážím ztuhlých ramen, zad a šíje. Na přípravu není složitý: Dvě plné hrsti třešňových květů zalijte jojobovým olejem tak, aby byly zcela pokryté. Uzavřete a nádobu s květy a olejem postavte na slunné místo. Když květy klesnou ke dnu – to trvá zhruba týden – přidejte další dvě hrsti čerstvých květů a promíchejte, aby byly opět všechny pokryté olejem. Zakryjte teď už pouze látkou a nechte ještě týden stát na slunci. Po týdnu přeceďte, dobře vymačkejte a pro vůni můžete přidat několik kapek éterického oleje s vůní třešňových květů.

Posilněte imunitní systém

Koupele s odvarem z listů, kůry i stopek se výborně osvědčují jako součást posilování obranyschopnosti organismu proti infekcím. Kůru samozřejmě neloupeme ze zdravých stromů, nýbrž z již nařezaných polen. Tři polévkové lžíce této sušené směsi povařte pět minut v 1 l vody, pak nechte hodinu odstát, přeceďte a přidejte do vody ke koupeli.

Chcete si přece jen i pochutnat? Zkuste trochu jiný třešňový kompot. Sezóna třešní se totiž částečně překrývá se sezónou kvetoucích bezinek a toho je třeba využít. Připravte si například:

Třešňový kompot s bezinkovými květy

Potřebujete: 

  • 1 kg třešní (zváženo po vypeckování)
  • 450 g cukru
  • 12 g pektinu
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4 g bezinkových květů bez stonku

Postup: 

Vypeckované třešně pomalu zahřejte spolu s 2/3 cukru. Když se masa začne vařit, smíchejte zbylý cukr s pektinem a kyselinou citronovou a přidejte k vařící se směsi. Přidejte bezinkové květy, ty není třeba vařit dlouho. Horkou směs naplňte do připravených sklenic. Ihned uzavřete a na 5 minut postavte na víčko. Nechte tři týdny odstát.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.