Batáty jsou plné vitamínů a zabraňují vzniku rakoviny, říká lékařka | Moje zdraví

Proč jíst batáty? Jsou zdravé a snižují cholesterol

Proč jíst batáty? Jsou zdravé a snižují cholesterol
Batáty obsahují látky, které fungují jako prevence proti rakovině. • Autor: iStock.com
18. prosince 2017 • 06:00

Všimli jste si v supermarketech těch podivných velkých načervenalých brambor? Jsou to sladké brambory neboli batáty se zářivě oranžovou barvu, což způsobují v nich obsažené karotenoidy. Batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Co všechno obsahují a jak připravit batáty v kuchyni?

Ve zmiňovaných batátech, které stejně jako klasické brambory pochází ze Střední Ameriky, najdeme řadu důležitých látek. „Patří mezi ně například vitamin C. Ten se v nich vyskytuje ve velkém množství a podporuje hlavně náš imunitní systém. Pomáhá i proti různým degenerativním onemocněním očí a přispívá k hojení ran,“ popisuje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková.

A pokračuje: „Najdeme v nich ale i vitamin B6. Ten je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním, ale pomáhá i proti nespavosti a depresím,“ popisuje odbornice s tím, že batáty v sobě mají opravdu hodně blahodárných látek.

Snižují hladinu cholesterolu

Obsahují i betakaroten, což je rostlinné barvivo, které dokonce zabraňuje vzniku rakoviny dásní, úst, žaludku či slinivky břišní. „Ve sladkých bramborách je betakarotenu opravdu velké množství, takže pokud ho chcete doplnit, běžte do batátů,“ doporučuje Nováková.

V této zelenině najdeme ale i draslík, který má také vliv na správnou funkci srdce, a snižuje tak možnost vzniku kardiovaskulárních problémů. Kromě toho snižuje krevní tlak a pomáhá i omezovat možnost tvoření ledvinových kamenů.

Další prospěšné látky

Dále v batátech najdeme i rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu a snižují i možnost vzniku rakoviny v trávicím traktu. Stranou nesmíme nechat ani látku zvanou pektin, která tvoří velkou část vlákniny, již v batátech najdeme. Stejně jako steroly má dobrý vliv na snižování hladiny cholesterolu.

„Opomenout ale nesmíme ani kyselinu chlorgenovou. Ta totiž ničí škodlivé karcinogeny a viry a jedná se o protirakovinnou látku. Velmi prospěšná je i kyselina kávová, která je také dobrá jako prevence proti viru HIV i proti rakovině.
V této zelenině ale najdeme i látky zeaxantin a lutein. Tato karotenoidová barviva zajišťují jejich oranžovou barvu a znovu zabraňují vzniku rakoviny, jsou dobré jako prevence proti různým očním chorobám a pomáhají i před vznikem nebezpečné otosklerózy,“ říká lékařka.

Jak je připravit v kuchyni?

Pamatujte si, že batáty je nejlepší konzumovat se slupkou. Dostanete tak do těla nerozpustnou vlákninu, která je dobrá proti otravným hemeroidům. Pomáhá ale i proti obezitě či proti zácpě. Batáty chutnají skvěle upečené v troubě, navíc pečením ze sebe uvolňují cukry a škroby, díky tomu jsou ještě sladší a my z nich budeme lépe získávat betakaroten.

Recepty z batátů

Výborná je například kaše z batátů. Pokud chcete mít kaše více, použijte polovinu klasických brambor a polovinu batátů. Výsledek je úžasný.

Skvělé jsou i v salátu: Batáty jednoduše uvaříte, nakrájíte na plátky a smícháte je třeba se zálivkou z limetkové šťávy. Přidat můžete třeba pepř, trochu soli i cibulku.

Pečené batáty se sýrem

Opravdovou lahůdkou jsou pak pečené batáty se sýrem. Potřebujete jeden velký batát, jednu bílou a červenou papriku, dále červenou cibuli, pár stroužků česneku, asi 130 gramů sýru feta (použít můžete i balkánský sýr). A nakonec olivový olej. A jak na to?
Veškerou zeleninu nakrájejte na drobné kousky, batáty následně povařte a pak je nakrájejte. Spolu se zeleninou je pak vložte do pekáče. Směs včetně nakrájené cibule, česneku a olivového oleje pořádně v pekáči promíchejte. Následně vše pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů zhruba 45 minut. Ve chvíli, kdy směs začne hnědnout, na ni položte plátky sýra a pekáč vraťte do trouby. Když se sýr rozteče, pekáč vyjměte.

Další skvělé recepty na úpravu batátů najdete na recepty.cz.




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.