Proč trpíme na zácpu? Nejčastější příčiny a rady, jak ji porazit | Moje zdraví

Proč trpíme na zácpu? Nejčastější příčiny a rady, jak ji porazit

1. března 2021 • 12:00

Citlivé nafouklé břicho, nepohoda, nervozita, rozbolavělý konečník od mnoha marných pokusů se vyprázdnit. Nic, o čem byste chtěli s kýmkoli mluvit.

Zácpa je až neuvěřitelně častý problém, uvádí se, že někdy potrápila jednoho ze čtyř lidí na celém světě. V dětství postihuje častěji chlapce než holčičky, v dospělosti zase víc souží ženy. Ve věku nad 65 let trápí až 40 % lidí. Jen malé procento z nich ale vyhledá při dlouhodobých potížích lékaře, protože zácpu považuje za banální problém nebo se za ni prostě stydí.

Dlouhý seznam příčin

Příčiny jsou nejrůznější – nevhodné složení jídelníčku, nedostatek vlákniny, malý příjem tekutin, málo pohybu a také nepravidelný denní režim, ale i nemoci trávicího ústrojí nebo další choroby související s nemocemi a úrazy mozku, metabolickými a hormonálními poruchami, nemocemi močového ústrojí. V některých případech vedou ke vzniku zácpy také užívané léky, například antidepresiva, antihypertenziva nebo potravinové doplňky s obsahem železa nebo vápníku. S obtížemi při vyprazdňování se často potýkají také ženy v těhotenství nebo krátce po porodu. Zácpa může být i jedním z příznaků závažného onemocnění. Jestliže trvá delší dobu nebo se vrací, je třeba se s tím svěřit svému lékaři.

U dětí a seniorů je to komplikovanější

Zácpa je nepříjemná pro všechny, ale nebezpečná může být především pro děti a starší osoby. „Pokud u dítěte zácpa trvá dlouhou dobu, může dojít až k poruše prospívání a růstu,“ upozorňuje MUDr. Vojtěch Dotlačil z Kliniky dětské chirurgie FN Motol.

U seniorů zase může vést až k obavám z přijímání dalšího jídla, což oslabuje organismus. Rodiče by měli zvlášť u malých dětí dbát na to, aby dostatečně pily, zvykat je na zdravý jídelníček a snažit se vytvářet jim pravidelný rytmus dne. „S problémem se často setkáváme, když dítě přechází z pleny na nočník či poté na toaletní mísu nebo po nástupu do školky a školy,“ dodává doktor Dotlačil.

U starších lidí k zácpě mohou přispívat i některé chronické choroby, snížená schopnost pohybu, poruchy polykání, menší množství slin, s přibývajícím věkem se také vytrácí pocit žízně, snížená chuť k jídlu může vést k nepravidelnému stravování. Někdy se člověk trpící zácpou dostává do začarovaného kruhu – vyprazdňování je obtížné, často bolestivé, proto se snaží stolici zadržovat; jenže tím dochází k jejímu dalšímu zahušťování a k dalším nepříjemným anabázím...

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce

 

VIDEO: Trpíte naopak na průjem? Víme co na něj zabírá.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Autor: Marcela Nejedlá
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.