Trpíte na opary? 4 překvapivé rady, které vám pomohou s trápením | Moje zdraví

Trpíte na opary? 4 překvapivé rady, které vám pomohou s trápením

Trpíte na opary? 4 překvapivé rady, které vám pomohou s trápením
Opar už víckrát ne • Autor: iStock.com
14. března 2024 • 06:00

Lehké svědění na rtu, a když se ráno probudíte, je tam. Opar, bolestivý puchýřek, který je nepříjemný a vyskytne se, když ho nejméně čekáte. Naštěstí existují potraviny, které mohou zabránit jeho propuknutí a posílí vaši imunitu.

Inkubační doba oparu je 2–6 dní a že se blíží, rozpoznáte začínajícím svěděním na rtu. Často za ním stojí spouštěče, jako jsou nachlazení, hormonální změny, stresové situace či snížená imunita. Proto, víte-li, že právě procházíte složitým obdobím či vaše imunita není v pořádku, a trpíte-li na opary, věnujte pozornost prevenci. Začít můžete u stravy. Dle různých zdravotnických výzkumů existují potraviny, které mohou zabránit jeho propuknutí. Jaké to jsou?

Video se připravuje ...
Opar neboli puchýřek. Jak se vyvarovat nepříjemné infekci?VIDEO 

1. Zvyšte příjem lysinu

Předcházet vzniku oparu nám pomůže lysin, což je esenciální aminokyselina, kterou získáváme z potravy. Najdeme ho tedy v řadě potravin, ale můžeme si ho také koupit jako výživový doplněk v tabletách nebo jako krém. Jeho síla spočívá v tom, že snižuje aktivitu argininu, aminokyseliny, kterou potřebuje virus při rozšiřování.

Mezi nejbohatší zdroje lysinu se řadí potraviny, které mají vysoký obsah bílkovin, jako je například maso, konkrétně hovězí, kuřecí a vepřové. Také sýr, zejména parmazán, ale i ryby, jako jsou treska a sardinky, sójové boby nebo spirulina, druh modrozelené řasy, která podporuje imunitu a obranyschopnost. Na lysin je také bohaté semeno pískavice, řeckého sena, obiloviny, která se používá i jako koření. Dobrou službu vám také prokážou dýňová semínka.

„Pro potřebu snížení příznaků herpes simplexu (oparu) je vhodné užívat 2–3 g lysinu denně v rozdělených dávkách. Protože lysin nemůže být syntetizován v těle, musí být doplňován prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy,“ doporučuje pediatrička Stacy Sampson. Kromě toho, že je skvělou prevencí před vznikem oparů, lysin také pomáhá při budování imunity, v boji proti nemocem, při trávení a podporuje funkci mnoha proteinů v těle. Zvyšuje také vstřebávání vápníku, vytváří svalové bílkoviny a produkuje hormony, enzymy a protilátky.

2. Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem argininu

Jako prevence je doporučováno naopak snížit potraviny s vysoký obsahem argininu. „Arginin, aminokyselina produkovaná tělem, podporuje replikaci HSV-1. Lysin a arginin jsou antagonistické aminokyseliny, což znamená, že když je lysin vysoký, arginin je snížen. Lysin tedy pomáhá potlačit růst HSV-1,“ vysvětluje odbornice. Mezi potraviny bohaté na arginin patří červené maso, vaječný bílek, arašídy a jiné ořechy, luštěniny, celá cizrna nebo plody moře, čokoláda, růžičková kapusta, želatina, kukuřice, pšenice, oves nebo těstoviny. Lidé trpící na opary by neměli užívat potravinový doplněk L-arginin, který je často doporučován na podporu erekce, zvýšení plodnosti mužů a růst svalů.

3. Zaměřte se na potraviny posilující imunitní systém

Chcete-li se zbavit oparů a zamezit jejich vzniku, klíčovou cestou je posílení imunitního systému. Můžete ve formě tablet a doplňků, ale nejideálnější je upravit svou stravu a zařadit do jídelníčku prospěšné potraviny. A to ty, které jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou květák, špenát, kel, bobule a rajčata. Dále potraviny obsahující vitamin C, který též může pomoci při léčbě a prevenci oparů. Zkuste zvýšit příjem ovoce a zeleniny s obsahem vitaminu C, jako jsou papriky, pomeranče a jahody. Do svého jídelníčku zařaďte i zinek, neboť potraviny s vysokým obsahem zinku snižují počet oparových ohnisek. Bohatými zdroji zinku jsou pšeničné klíčky, cizrna, jehněčí a vepřové maso. Zapomínat byste neměli ani na komplex vitaminu B, který pomáhá posilovat imunitní systém. Vitaminy skupiny B najdete v zelených fazolích, vejcích, špenátu a brokolici. Bezesporu dalším pomocníkem při posilování imunity jsou i probiotika, která jsou v boji proti oparům velmi důležitá.

4. Na prvním místě prevence

Nejlepším způsobem prevence před vznikem oparů je vyhnout se faktorům, o nichž je známo, že jsou zdrojem viru, jako je akutní nebo dlouhodobé onemocnění, extrémy počasí a emoční nebo fyzický stres. Správné mytí rukou a dodržování hygienických podmínek, které zamezí přenášení baktérií, jsou základem. Mnoho lidí zapomíná na důležitou věc, a to častější výměnu zubního kartáčku. „Jestliže jste opar prodělali, měli byste vyměnit i zubní kartáček, který jste v té době používali. Což však platí i po prodělané chřipce, angíně a dalších nemocech. Infekční částice totiž ulpívají na kartáčku a může dojít k jejich šíření,“ připomíná stomatolog Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Pokud se tedy chcete oparům vyhýbat, zdravě jezte a vyhýbejte se klasickým spouštěčům.

 

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.