Česnek medvědí | Moje zdraví

Česnek medvědí

Česnek medvědí má velmi léčivé účinky, proto se mu i říká přírodní antibiotikum.

Česnek medvědí (Allium ursinum) je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do výšky 45 cm. Jedná se o bylinu s podzemní cibulí, podlouhlou asi 6 cm a širokou 2 cm. Listy rostliny jsou spíš přízemní, čepele jsou úzce eliptické až vejčité, 20 cm dlouhé. Květy česneku medvědího jsou uspořádány do květenství, které obsahuje až 20 květů. Plodem je tobolka.

Účinné látky

Česnek medvědí obsahuje silnou silici, v níž najdeme sirné složky a čpavek. Rovněž se zde nachází vitamín C, fytoncidy, hořčiny nebo allicin.

Použití

Bylina je účinná syrová, proto se žvýká v ústech či se z ní dělá chutné pesto (rozmixované listy s olejem, případně s piniovými oříšky). Zároveň je čerstvým kořením pro různé pokrmy.

Účinky na zdraví

Jedná se o přírodní antibiotikum, takže pomáhá ulevit při chřipce a nachlazení, uvolňuje dýchací cesty. Tlumí projevy angíny, průjmů, zbavuje stafylokoků a streptokoků, zabíjí i prvoky trichomonů. Ulevuje i při křečích, snižuje a urychluje hojení ran. Rovněž čistí játra.

Výskyt

Najdeme jej především v západní a střední Evropě. Roste od Velké Británie přes Španělsko, Itálii až po severní Balkán, jih Skandinávie a Kavkaz. U nás se mu daří na Moravě a v severovýchodní části Čech. Najdeme jej například v národní přírodní rezervaci Libický luh. Právě v těchto chráněných místech je volný sběr ovšem zakázán zákonem.

Sběr

Sezóna česneku medvědího je značně omezená, listy se sbírají v dubnu s lehkým přesahem do května, cibule se zpracovává v srpnu a září.

Domácí recepty

Zdravé pesto si připravíte ze 100 g listů, které rozmixujete se 100 ml oleje a 10 g soli. Pastu dejte do uzavíratelných sklenek a dejte do lednice, kde vám vydrží až rok.

Blahodárná tinktura pomáhá při nachlazení, uvolňuje dýchací cesty, rychle klidní žaludek. Vezměte hrst listů česneku medvědího, kterými naplňte polovinu obsahu sklenice. Zalijte alkoholem (např. vodkou) a uzavřete. Nechte stát na teplém a světlém místě, ne však na přímém slunci. Po dobu 14 dní sklenici denně protřepávejte. Následně tinkturu sceďte, nasáklé byliny ještě vymačkejte a nalijte nejlépe do tmavé lahve. Tinkturu uložte do lednice.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.