Jak posilují imunitu lékaři a odborníci? Tipy, na které nedají dopustit | Moje zdraví

Jak posilují imunitu lékaři a odborníci? Tipy, na které nedají dopustit

Jak posilují imunitu lékaři a odborníci? Tipy, na které nedají dopustit
Autor: istock.com
8. března 2021 • 12:00

Imunita určitě patří k nejskloňovanějším slovům aktuálního období. Tipy na to, aby fungovala spolehlivě, se ovšem hodí nejen v době sílící pandemie. Základní pilíře určitě znáte. Spánek, strava, pohyb a eliminovat stres. To jsou základní stavební kameny pro fungující imunitu. Co ale přesně dělají sami odborníci? Jaké jsou jejich osobní tipy?

„Nebudete mít silnější imunitní systém za týden, když se začnete ládovat vitamíny, protože někdo z vašich blízkých je nemocný,“ říká E. John Wherry, ředitel Institutu pro imunologii na Pensylvánské univerzitě. „Ale určitě můžete své imunitě pomoci provedením určitých změn v životním stylu.“ A ty musí trvat nějakou dobu. Silná imunita je běh na dlouhou trať, nikoliv sprint.

Spěte

„Začněte tím, že si dopřejete dostatek kvalitního spánku,“ říká Wherry. Lidé, kteří spali méně než šest hodin za noc po dobu jednoho týdne, měli podle studie zveřejněné v časopise Sleep asi čtyřikrát vyšší pravděpodobnost nachlazení při vystavení viru ve srovnání s těmi, kteří spali sedm hodin a více. Riziko onemocnění bylo ještě vyšší u těch, kteří spali méně než pět hodin.

Kolik hodin spánku potřebujete? Více čtěte zde.

Žádné superpotraviny

 „V první řadě nevěřím v to, že imunitu posílí jeden přípravek nebo superpotravina,“ říká odborník na výživu Petr Havlíček. Imunitní systém funguje ve chvíli, kdy správně funguje celý náš organismus. Na prvním místě není podle specialisty nic jiného než vyvážená strava. Taková, kde nechybí žádná složka a žádná se naopak nekonzumuje nad míru. Rada jednoduchá, horší už je si správný jídelníček sestavit a také ho dodržet. Tipy, jak na to, uvidíte v následujícím videu:

Vsaďte na pravidelnost

María de la Paz Fernández, odbornice na spánek na Barnard College of Columbia University, má jeden osvědčený trik: „Pokud se můj spánek rozhodí, doporučuji důsledně dodržovat čas usínání i probouzení po určitou dobu – i o víkendech.“ Tělo si tak lépe zvykne na to, kdy je čas aktivity a odpočinku.

Když to nejde, tak to nejde

„Naučila jsem se zlepšovat svoji spánkovou hygienu vhodnými návyky. Stejně důležité je ale vědět, že snaha o dokonalost může být dost vyčerpávající, říká Megan Roche, epidemioložka a trenérka běhu. Takže žádný zbytečný stres z toho, že jste podle svých představ měli už dávno spát. Když to nejde, poslouchejte podcasty, čtěte si knížku. Bez stresu a výčitek.“

Ranní procházka

O tom, že ke zdravým životním návykům patří i pohyb, není pochyb. „Navykla jsem si chodit každé ráno na procházku ve stejný čas,“ říká Marianna Figueiro, ředitelka Centra pro výzkum osvětlení a profesorka architektury na Rensselaer Polytechnic Institute. „Ranní světlo mne probudí a zároveň podpoří rytmus spánku a bdění. Pokud nemohu jít ven, podpořím cirkadiální rytmus alespoň vhodným osvětlením – namířím čtyři lampy na svou oblíbenou židli a sedím na světle klidně i hodinu.“

Malé dávky se také počítají

Pokud se nemůžete jít hýbat na delší dobu, nastřádejte si to po menších časových úsecích. „Nastavila jsem si budík, abych se od stolu zvedla a hýbala se každou hodinu,“ říká odbornice na výživu Jenn Randazzo. „Někdy to bude třicetiminutové cvičení, jindy rychlá série jógových pozic,“ dodává. Ale všechno se počítá.

Vyzkoušejte vděčnost

Snížit hladinu stresu v této době není vůbec jednoduchá věc. „Velice věřím v sílu vděčnosti,“ říká americká psycholožka Joy Lere. „Funguje to a je to potvrzeno i výzkumy. Každý den začínám a končím tím, že si v duchu řeknu tři věci, za které jsem vděčná.“ Pokud vás myšlenka vděku zaujala, více o tom, jak ji praktikovat, čtěte zde.

Soustředím se na dnešní den

„Když jsem skutečně ve stresu, soustředím se na dnešní cíle: Na to, co dnes musím udělat, a také na pár věcí, které udělat chci. Právě dnes,“ říká klinický psycholog Kevin Gilliland. Jednoduché, ale účinné.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.