Zánět prsní žlázy: Jaké má příznaky a jak souvisí s kojením? | Moje zdraví

Zánět prsní žlázy

Zánět prsní žlázy neboli mastitida je zánětlivé onemocnění prsní žlázy. Nejčastěji postihuje kojící ženy. Poradíme, jak ho účinně léčit a jak se mu vyhnout. 

Příznaky zánětu prsní žlázy

Zánět prsní žlázy se objevuje rychle, prvními příznaky jsou:

Zánět může způsobit i ztvrdnutí, zčervenání a horkost v té části prsu, kde se zánět nachází. Dostavit se můžou i nevolnost a zvracení. Někdy se může změnit tvar bradavky.

Postihuje

ženy

Projevuje se

prsy

Léčba zánětu prsní žlázy

Nejčastěji se jedná o zánět prsní žlázy způsobený bakteriální infekcí – lékem jsou tedy antibiotika. Žena by měla nemoc vyležet, měla by odpočívat a dostatečně pít. Ženy, které kojí, mohou kojit dál, případně své mléko odstříkávat, záleží na typu podaných antibiotik.

Pokud žena kojí, je nutné vyprazdňování mléka z prsů, aby se v prsech neshromažďovalo. Mezi kojením je vhodné využít chladný obklad a před kojením obklad teplý spolu s masáží, která uvolní průchod mléku.

Je důležité mléko odstříkat i přes bolest. Mléko bude husté a zbarvené do žluta. Po odstříkání mléka se dostaví úleva od bolesti. Dítě může žena nadále kojit, někdy však pro miminko může být problém vytažení mléka z prsu. Pokud je zánět v pokročilém stádiu, je nutné kojence odstavit.

Léky

Zánět prsní žlázy je bakteriálního původu, proto se využívají antibiotika. Při prvních dnech domácí léčby jsou vhodné léky na snížení teploty obsahující látku paracetamol. Ibalgin se kojícím ženám po porodu zakazuje.

Domácí léčba a babské rady

Pokud se objevuje zatvrdnutí prsu, je vhodné zkusit léčivé obklady například z tvarohu.

Vyšetření 

Vyšetření probíhá na základě popisu příznaků a  je možné provést i ultrazvukové vyšetření. Obvykle je ale, zejména u kojících žen, diagnóza jasná. Mamografické vyšetření se nedělá kvůli bolestivosti prsu. Abscesy jsou vyšetřeny pomocí sonografie. Někdy se provádí i stěry.

Zánět prsní žlázy v těhotenství

Zánět, který se objeví v průběhu těhotenství, nepředstavuje pro dítě nebezpečí.

Délka léčby

cca 7 - 14 dní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Příčiny zánětu prsní žlázy

  • nesprávná technika kojení
  • oslabená imunita,
  • stres a nadměrná zátěž matky po porodu
  • nesprávná hygiena

Někdy může kvůli zánětu vzniknout absces, tedy dutina vyplněná hnisem.

Prevence zánětu prsní žlázy

Nejdůležitější je naučit se správnou techniku kojení, pokud má žena poraněné bradavky, měla by zbystřit a naučit se správně kojit, díky tomu předejde zánětům. Důležitá je také hygiena a výběr správné podprsenky, především ze správných materiálů, jako je třeba bavlna.

Kdy jít k lékaři

Běžně stačí domácí léčba, pokud však horečka neustoupí do 48 hodin, je nutná návštěva gynekologa. Stejně tak je návštěva lékaře na místě, pokud má žena při kojení bolesti nebo má poraněné bradavky.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.