Angína | Jaké má příznaky, jak dlouho trvá a jak se léčí? | Moje zdraví

Angína

Angína neboli akutní zánět mandlí je onemocnění způsobené nejčastěji bakterií z rodu Streptococcus.

Kromě streptokoků je angína někdy také způsobena bakterií Stafylococcus, nezřídka se také setkáme s původcem virovým (herpetické viry, virus Epstain-Baarové) nebo dokonce mykotickým (u lidí léčených imunosupresivy či nemocných AIDS). Může jít o velmi závažné onemocnění, zvláště pokud není léčeno. Jeho následky se mohou projevit až za několik let.

Příznaky angíny

Prvním projevem je bolestivé škrábání v dolní části krku, které přechází do úporné bolesti při polykání. Typické jsou oteklé červené krční mandle s bílými zánětlivými ložisky – čepy. Propuknutí prvních příznaků je často spojené s nepříjemným škrábáním v krku, potížemi s polykáním a ucpaným nosem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Krk

Často ji provází i bolest uší, bolest hlavy a horečka nad 38 °C a zimnice. Objevuje se zvětšení mízních uzlin pod dolní čelistí a za ušima, v extrémních případech mohou být boule velké i jako holubí vejce.

U malých dětí se mohou objevit i potíže s dýcháním, bolesti břicha a zvracení. Chronická angína (tonzilitida) se projevuje zápachem z úst, pocitem tlaku v mandlích a cizího tělesa v krku. Není tak dobře rozpoznatelná jako akutní forma, neboť nález nebývá tak snadno rozlišitelný od normálního stavu.

Podívejte se, jak vypadá angína:

Léčba angíny

Léčí se antibiotiky a klidem na lůžku. Kromě léků někdy pomůže chirurgické odstranění mandlí – tonzilektomie. Provádí se v celkové anestezii.

Léky

Záleží na původu angíny, pokud je podle vyšetření bakteriální (způsobená streptokoky nebo stafylokoky), lékař nasadí antibiotika. V případě nejasností se čeká na výsledky výtěru. Ty odhalí přesně, o jakou nákazu se jedná, a lékař pak zvolí vhodná farmaka. Nejčastěji bývá předepisován širokospektrální penicilin, který má velmi rychlý účinek. Současně s ním se podávají léky antipyretika (proti horečce) a analgetika (proti bolesti).

Bylinky

Proti bolesti v krku pomáhá kloktání šalvějových a heřmánkových čajů a výluhů.

Homeopatika

Jako doplněk při léčbě můžete použít:

Apis – Červené, světlé a oteklé krční mandle. Vodnatě prosáklé tkáně.
Belladona – Červené, prosáklé mandle, povlak na jazyku. Vystouplé houbovité papily u kořene jazyka. Rychlé zhoršování. Rudý obličej, vysoká horečka.
Dulcamara – Angína po prochladnutí, promočení deštěm. Pálení v hrdle. Hlen v nosohltanu. Časté močení.
Hepar sulfur – Hnisavé čepy na mandlích, pocit třísky v krku. Riziko tonsillárního abscesu. Nasládlý pach. Riziko zánětu ledvin. Zimomřivý, popudlivý.
Lachcesis – Začíná vlevo, šíří se doprava. Tmavorudé tkáně, zhoršení ráno. Vadí obklad na krku. Horečky. Polykání slin vadí, tuhá sousta nikoli.
Mercurius solubilis – Nejsilnější slinění u angín, zápach z úst. Polykací bolesti vystřelují do uší a bez zánětu k zubům. Větší krční uzliny, žlutavý povlak jazyka. Horečky.
Phytolacca – Tmavorudý zánět, polykání vystřeluje do uší, pocit žhavé kuličky v krku. Bolest na bázi jazyka. Žlutý povlak u kořene jazyka. Riziko abscesu.
(Zdroj: Mudr. Tomáš Karhan, Homeopatie a děti, Grada, 2015)

Domácí léčba a babské rady

Na krk pomáhá Priessnitzův obklad, který se skládá ze studeného mokrého obkladu překrytého igelitem a suchým ručníkem. Nechte působit 30 minut.

Inkubační doba

1 až 3 dny

Očkování

ne

Délka léčby

Týden až dva týdny

Vyšetření

Praktický doktor provede výtěr z krku, podívá se na zarudnutí mandlí a okolí a prohmatá mízní uzliny. Pomocí vzorku krve odebraného ze žíly lékař provede sedimentaci a určí v jakém rozsahu je organismus napadený zánětem. V moderních ordinacích se provádí také test CRP, kde se odebere za stejným účelem kapka krve z prstu a výsledek je do několika minut. Podle toho pak lékař určí léčbu buď antibiotiky, nebo antivirotiky.

V těhotenství 

Při graviditě je třeba zvýšené opatrnosti, v některých stádiích těhotenství nelze podávat antibiotika, Penicilin ale bývá zpravidla pro dítě neškodný.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Trvalé následky

Neléčená angína může být velmi nebezpečná. Lidé trpící v dětství angínami mají v dospělosti oslabené kosti, klouby a srdce. Je to tím, že bakterie, které tuto nemoc způsobují, se ukládají právě do kloubů či srdečního svalu. Potíže se mohou projevovat až po několika desítkách let.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při bolesti v krku, potížích při polykání, zvětšeným mízních uzlinách a vysoké horečce.

VIDEO: JAK BOJOVAT PROTI BOLESTI KRKU? PODÍVEJTE SE NA VIDEO.

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.