Lichořeřišnice | Moje zdraví

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, které dezinfikuje a posiluje imunitu. Původně ji užívali jihoameričtí indiáni k léčbě infikovaných ran. Působí proti virům a bakteriím, hlavně na streptokoky a stafylokoky. Z této léčivé byliny lze využít květy, listy i semena, kromě toho je tato rostlina také krásná ozdoba balkonů, zahrad a parků.

Popis

Lichořeřišnice (Tropaeolum) je druh většinou dužnatých bylin. Mnohé vytrvalé druhy mají oddenky nebo stonkové hlízy. Lodyha je plazivá, dokonce i pět metrů dlouhá, má 20 cm dlouhé ovíjivé řapíky listů. Jednoduché listy jsou střídavé. Hlíznaté druhy lichořeřišnice mohou dorůstat až do výšky jednoho metru. Oboupohlavné květy jsou souměrné, rostou na dlouhých stopkách. Květ má osm volných tyčinek, svrchní semeník se skládá z anatropních vajíček a čnělek se třemi bliznami. Květ má zbarvený kalich, složený z pěti listů. Po opylení se objeví třídílná tobolka svraštělého tvaru, někdy může být křídlatá.

Účinné látky

Bylina je bohatá na thioglykosid glykotropeolin, silice a draslík. Tyto látky najdeme v tobolce, v listech jsou zastoupeny vitamín C, chlorofyl a magnezium. Semena jsou bohatá na železofosfor. V rostlině najdeme i stopy betakarotenu.

Použití

Lichořeřišnice se využívá v kuchyni. Je velmi nenáročná na pěstování a listy se následně za zpracovávají do salátů, velmi účinné jsou odvary a bylinkové čaje. Její chuť se dá přirovnat k ředkvičkám, proto je možné použití na chlebíčky a různé pomazánky. Rostlinu můžete zpracovat čerstvou i sušenou. Nezralá semena je možné naložit do kyselého nálevu a konzumovat jako kapary.

Lichořeřišnice se nejčastěji užívá ve formě volně dostupných tinktur, sirupů nebo tablet. Udává se, že tinktura z pupenů je nejúčinnější. Obvykle se doporučuje užívat ji dvakrát až třikrát denně.

Účinky na zdraví

Další z řady bylin, kterým se říká přírodní antibiotikum. Působí proti kmenům stafylokokových bakterií způsobující zánět močového měchýře a močových cest. Její účinky můžou mít také pozitivní vliv při léčbě zánětu prostaty a zánětu vaječníků. Užívá se při zápalu plic a pomoci může i v boji s chlamydiemi. Ideální je rovněž pro podpůrnou léčbu při doléčování zánětů.

Lichořeřišnici je vhodné užívat při nachlazení a zánětu dýchacích cest, dokáže mírnit bolest v krku, léčí kašel, rýmu i nastydlé hlasivky a díky vysokému obsahu vitamínu C rovněž posiluje imunitu u dospělých i u dětí. Podporuje také tvorbu krevních buněk, posiluje centrální nervovou soustavu a hojí rány. Je vhodné ji také užívat při léčbě antibiotiky, jejichž účinek zesiluje a urychluje.

Lichořeřišnice podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje trávení. Plody se můžou konzumovat jako projímadlo. Vyhledávaná je také pro svoji schopnost stimulovat růst vlasů a může pomoci zastavit jejich padání. Účinná je i při boji s akné a šťáva z listů pomáhá při potření kůže na různé vyrážky. Rostlinu je možné rovněž spařit a dát do koupele, může tak ulevit od bolesti hlavy a ztuhlosti svalů. 

Její užívání nemá prokázané žádné nežádoucí účinky, ale při velmi vysokých dávkách může výjimečně nastat nechutenství nebo nevolnost. Nejsou zdůvodněna žádná omezení v užívání v době těhotenství nebo kojení, ale nelze ji ani doporučit.

Výskyt

Rostlina se nachází v severních tropických oblastech Jižní Ameriky, kde má i svůj původ. Poté se rozšířila do Severní a Střední Ameriky, Evropy, Austrálie i na Nový Zéland. Částečně ji najdeme i v Africe a Asii.

Sběr

Sbírají se všechny nadzemní části po dobu vegetace od května do října, semena od konce srpna až po celé září.

Domácí pěstování

Existuje přibližně 90 druhů lichořeřišnice. Je to nenáročná letnička, ale existují i vytrvalé odrůdy. Při pěstování vyžaduje slunné a teplé stanoviště a lehkou, mírně vlhkou půdu. Její pestré květy zdobí zahrady a balkony od května do října a vypěstovat ji lze jednoduše ze semínek. Vybrat si můžete nízkými druhy vhodnými do nádob nebo pnoucími, které pokryjí plot nebo terasu.

Domácí recepty a babské rady

Tinkturu z lichořeřišnice větší připravíte tak, že pokrájíte listy, květy a semena, která umístíte do zavařovací sklenice, poté zalijete destilátem, uzavřete a necháte louhovat 2–3 týdny. Občas protřepete. Po uplynutí této doby tinkturu přeceďte, nalejte do tmavé sklenice a uchovávejte v chladu.  

Čaj na záněty močových cest pomáhá pročistit celé tělo. Vezměte lžičku řezaných sušených květů byliny a stejné množství čerstvých lístků lichořeřišnice a zalijte je čtvrt litrem horké vody. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a pijte po doušcích třikrát denně.

Odvar na růst vlasů pomůže ženám i mužům. Vezměte dvě hrsti listů a květů lichořeřišnice a ty zalijte půl litrem studené vody. Poté vše přiveďte k varu, pak vařte ještě 10 minut. Uchovávejte v lednici. Nejlépe dvakrát denně masírujte nálevem kořínky vlasů.

Vše o padání vlasů čtěte zde

 

Autor: Karolína Tomášková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.