Měsíček lékařský | Moje zdraví

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský léčí vyrážky, ekzémy, zjemňuje suchou kůži a je účinný i při žlučníkových potížích.

Popis

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je bylina, která dorůstá do výšky až 80 cm. Lodyhy má větvené, listy podlouhlé a kořen vřetenovitý. Úbory květů dosahují až osmi cm, mají žlutou nebo žluto-oranžovou barvu.

Účinné látky

Měsíček obsahuje především saponin, hořčiny a kalenden. Dále v něm najdeme karotenoidy, kyselinu salicylovou a polyacetylenové sloučeniny. Hojivé účinky měsíčku má na svědomí zejména přítomnost mix silic, xanthofylu, kalendulinu a slizových látek.

Použití

Nejčastěji se využívá jako čaj, odvar nebo kloktadlo. Úžasná je i silnější tinktura. Na zevní použití se osvědčily zejména masti, oleje nebo klasické obklady. Měsíček se také využívá v kuchyni, někdy nahrazuje drahý šafrán.

Účinky na zdraví

Blahodárné jsou účinky na vyrážky, ekzémy, suchou kůži i rány (i ty hnisavé), které se tak rychleji hojí. Dokáže si ale poradit i s jizvami, protože podporuje tvorbu nové tkáně. Masti umí zjemnit pokožku. Hodí se i při léčbě omrzlin i spálenin, plísní, popraskané kůže a řezných ran. Můžete ho použít dokonce i jako přírodní lék proti hemoroidům.

Účinný je i při žlučníkových potížích, žloutence a jaterních chorobách.

Měsíček ocení určitě i ženy, které trpí na nejrůznější gynekologické potíže. Upravuje totiž nepravidelnou a bolestivou menstruaci, mírní projevy menopauzy a tlumí gynekologické záněty včetně vaginálních mykóz.

Výskyt

Rostlina, které se daří v Evropě a Orientu, miluje místa od nížin až po hory, protože je nenáročná na pěstování, vyroste na různých půdách. Někdy zplaňuje na skládkách, rumištích i v okolí hřbitovů.

Sběr

Sbírá se květ, a to za suchého počasí (ideálně kolem desáté hodiny dopoledne), v červenci a srpnu. Květy se suší v tenkých vrstvách ve tmě nebo šeru. Je náchylný na plísně.

Domácí recepty

Mast z měsíčku zahojí popáleniny, klidní i omrzliny. Vezměte dvě hrsti měsíčku, nasekejte a spolu s půl kilem sádla ohřejte ve vodní lázni. Nechte den odstát. Druhý den ohřejte, abyste mohli mast přecedit, poté uschovejte v kelímcích.

Měsíčková tinktura pomáhá při bolestech žlučníku nebo zánětech v těle. Vezměte hrst květů, zalijte vodkou a nechte minimálně měsíc namáčet v lázni vodky. Sceďte a při potížích si dávkujte 15 kapek ráno a večer.

Olej z měsíčku: Čerstvé okvětní plátky měsíčku napěchujte do dobře vymyté láhve až po okraj, vzduchotěsně ji uzavřete a vystavte na dva týdny slunci. Olej se usadí na stěnách láhve, odkud ho pak setřete stěrkou. Při vnějším použití má koncentrovaný měsíčkový olej silnější účinek než mast. Lze ho využít k relaxační masáži, protože měsíček uvolňuje namožené či natažené svaly a přináší úlevu celému tělu.

Čaj: Budete potřebovat: 1 vrchovatou lžíci měsíčku (květ, list i stonek) na 250 ml vody.
Směs květů, listů a stonků spařte vařící vodou a nechte vylouhovat. Dospělí mohou pít 1 až 2 šálky čaje denně jako prevenci a 3 až 4 šálky čaje denně jako léčbu.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.