Pásový opar: Jak vypadá a jak se přenáší a léčí? | Moje zdraví

Pásový opar

Pásový opar je bolestivé kožní onemocnění vyvolávané herpetickým virem Varicella-zoster (Varicella-zoster-virus, VZV). Základním příznakem nemoci je tvorba puchýřků v ohraničených ložiscích. Ložiska jsou dána rozsahem inervace příslušného nervu. Jedná se vlastně o vnější projev zánětu nervu. Pásový opar je latinsky nazýván Herpes Zoster.

Příčinou pásového oparu je vir VZV. Při prvním kontaktu s virem VZV může dojít k infekci postiženého jedince. Onemocnění se projeví planými neštovicemi, které jsou typické pro dětský věk. Nemoc doprovází výsev kožních projevů a celková alterace stavu (únava, horečka). Tělo si proti viru vytvoří protilátky a po několika dnech plané neštovice obvykle odezní bez specifické léčby. Virus však zůstává v těle přítomen v nervových buňkách podél míchy (tzv. spinálních gangliích) a zadních kořenech míšních.

Asi u jednoho z pěti nositelů viru dojde k takzvané reaktivaci: Virus se rozmnoží a napadne příslušný nerv. Následné onemocnění se projeví silnou bolestí příslušné oblasti a do 24 hod výsevem puchýřků se zánětlivým lemem. Důvodem k probuzení viru bývá nejčastěji oslabená obranyschopnost organismu. Spouštěcím mechanismem může být úraz, operace, závažnější onemocnění, porucha výživy, nadměrná únava nebo stres.

Rizikovým faktorem je v určitém smyslu i věk. Opar pásový se nejčastěji vyskytuje po 50. roce věku. Pravděpodobně to souvisí s celkovým oslabením přirozených obranných mechanismů.

VIDEO: Jak si udržet dobrou imunitu pomocí bylin?

Příznaky pásového oparu

Začátek příznaků pásového oparu je podobný jako při výsevu oparu na rtu . Počátečními příznaky jsou svědění, pálení, píchání, trnutí nebo bolest, kterou způsobuje zánět nervu. V další fázi pásového oparu se zhruba do 2 dnů v tomto místě začínají objevovat červené skvrnky, které postupně vystupují, a v jejich středu se začíná objevovat čirá tekutina. Vzniká puchýřek, tekutina v něm postupně žloutne a kalí se, puchýřek zasychá. Puchýřky přibývají asi týden, slévají se do větších puchýřů, pak poschnou a utvoří se strupy, které se během dalších 2 až 3 týdnů odloučí.

Dalšími příznaky, jak se pásový opar projevuje, jsou zvýšená teplota, únava, zimnice, nechuť k jídlu a bolest kloubů a svalů .

Jak vypadá pásový opar

Párový opar vypadá jako vyrážka s puchýřky. Jak vypadá pásový opar? Fotografie s ukázkami pásového oparu můžete vidět níže.

jak vypadá pásový opar na čele • Autor: istock.com
jak vypadá pásový opar na obličeji • Autor: Profimedia.cz
jak vypadá pásový opar u oka • Autor: Profimedia.cz
jak vypadá pásový opar u ucha • Autor: Profimedia.cz
jak vypadá pásový opar na krku • Autor: istock.com
jak vypadá pásový opar na hrudníku • Autor: Profimedia.cz
jak vypadá pásový opar na břiše • Autor: istock.com
jak vypadá pásový opar na zádech • Autor: istock.com
jak vypadá pásový opar na ruce • Autor: profimedia.cz
jak vypadá pásový opar na noze • Autor: Profimedia.cz

 

Pásový opar bez puchýřků

Pásový opar se může projevit i bez puchýřků nebo bez bolestí. Jedná se ale o neobvyklou podobu.

Kde se nachází pásový opar

Místa výskytu pásového oparu bývají nejčastěji hrudník, bedra, obličej v okolí očí. Pásový opar se však může rozvinout téměř kdekoliv na těle. Výsev se objevuje v pruzích. Tyto pruhy puchýřků se na hrudníku a bedrech šíří od páteře k ose spojující pupík s hrudní kostí. Pásový opar se obvykle objevuje jen na jedné straně těla. Spolu s kožními změnami se onemocnění může projevovat celkovou schváceností, malátností, slabostí, zažívacími potížemi, teplota se objevuje někdy (horečka u tohoto onemocnění není obvyklá). Časté je také zduření místních lymfatických uzlin.

Pásový opar se nachází na těchto částech těla:

  • ve vlasech
  • v čele
  • na obličeji
  • na bradě
  • v uchu
  • u nosu
  • v oku
  • v ústech
  • na krku
  • na hrudi
  • na prsu
  • na břiše
  • na zádech
  • na ruce
  • v podpaží
  • na noze
  • na stehně
  • na hýždích

Vnitřní pásový opar

V případě obzvláště závažných případů se pásový opar může rozšířit po celém těle (tzv. generalizovaná forma) a postihnout i vnitřní orgány, nejčastěji trávící trakt. Symptomem v tomto případě mohou být zažívací potíže.

Přenos pásového oparu

Je pásový opar přenosný, případně jak se přenáší? Nákaza se šíří z obsahu puchýřků, tedy dotekem přes narušenou kůži dalšího člověka.

Infekčnost pásového oparu

Jaká je nakažlivost pásového oparu? Onemocnění je infekční, ale výrazně méně než neštovice. Na rozdíl od neštovic pásový opar není přenosný kapénkově (tedy vzduchem).

Jak dlouho je pásový opar infekční? Období nakažlivosti bývá zhruba 1 až 2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků (po zaschnutí posledního ložiska).

V České republice každý rok onemocní pásovým oparem asi 6 tisíc lidí (u planých neštovic je to asi 40 tisíc lidí ročně).

Inkubační doba pásového oparu

Inkubační doba pásového oparu je 7 až 14 dní (u planých kiahne 13 až 14 dní).

Očkování proti pásovému oparu

Od roku 2020 už v České republice není možnost očkování proti onemocnění pásovým oparem. Očkování se dříve doporučovalo osobám nad 50 let věku, které prodělaly onemocnění planými neštovicemi nebo s oslabeným imunitním systémem. Očkování se doporučovalo k prevenci opakovaných infekcí virem pásového oparu.

Léčba pásového oparu

Jak léčit pásový opar? Pro úspěšnou léčbu je důležité zahájit ji co nejdříve. Dají se tak výrazně zkrátit délka onemocnění, příznaky i případné komplikace v podobě přetrvávající bolesti v místě infekce i několik týdnů po vyléčení. V raném stádiu mohou lékaři nasadit antivirotika (s účinnými látkami aciklovir, valaciklovir, famciklovir či brivudin), léky, které zpomalují šíření viru. Dají se podávat v tabletkách, v těžších případech je vhodnější podání infuzí.

Mírnější formy pásového oparu mohou zmizet samy. Pokud se ale pásový opar objeví na obličeji, pokud ho provází velká bolest a pokud se objeví u osoby se sníženou imunitou, je vždy dobré navštívit lékaře.

Proti bolestem se podávají nejčastěji analgetika (nejvhodnější je paracetamol). Lokálně pak chladivé obklady či antiseptické roztoky. U starších pacientů nebo u lidí se sníženou obranyschopností se mohou podávat i antibiotika jako prevence bakteriálních zánětů.

Těžký pásový opar se ošetřuje prostředkem Aciclovir , který zadržuje viry. Tento prostředek se podává ve formě tablet nebo infuzí do žíly (v nemocnici).

Neschopenka při pásovém oparu

Středně těžké onemocnění si vyžádá přibližně 14denní neschopnost .

Čím mazat pásový opar

Co použít pro pásový opar? Puchýřky, které ještě nepraskly, lze vysušovat tekutým pudrem, zinkovým olejem nebo zinkovou pastou. Pro lepší hojení puchýřků se doporučují také termální vody ve spreji, které mají zklidňující a protizánětlivé účinky.. 

Mast na pásový opar

Úlevu může přinést i kalaminová mast , kterou vám namíchají v lékárně. Ve fázi olupování strupů je důležité kůži naopak promašťovat šetrnými přípravky s panthenolem nebo s kalcem .

Volně prodejné léky na pásový opar

K léčbě pásového oparu se používá léčivá látka aciklovir, která je obsahem krémů Herpesin nebo Zovirax . Těmito léky můžete hojení pásového oparu urychlit.

Bylinky na pásový opar

Pupalkový olej podporuje hojení kůže. Imunitu posílí echinacea , hojení tkání L-lysin.

Homeopatika na pásový opar

Na počátku onemocnění je vhodné podat tubu léku Oscillococcinum, který aktivuje obranyschopnost organizmu. Od základních léků Rhus toxicodendron 15 CH a Arsenicum album 15 CH podávejte první den výsevu 5 granulí každou hodinu a následující dny od obou léků dávku 5x denně. Budete potřebovat dvě tuby každého léku. Při takovém dávkování předejdete vzniku následků (svědění, pálení a pocitu ochrnutí a mravenčení v oblasti postižené pásovým oparem).

(Kateřina Formánková, Miriam Kabelková, Ilona Ludvíková Poznáváme homeopatii , Praha: Grada, 2008)

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na závažnosti postiženímírnější formy 2-3 týdny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Ze stravy vysaďte čokoládu, ořechy a želatinu a naopak zařaďte hnědou rýži, česnek, papriku, syrové ovoce a zeleninu. Během onemocnění pásovým oparem je dobré posilovat imunitu – dodejte do stravy vitamíny skupiny B a vitamín C. Pomoci mohou i ledové obklady, pozor na zanesení infekce do puchýřků.

Vyšetření pásového oparu

Lékař zpravidla stanoví diagnózu jen na základě příznaků choroby a podle charakteristické kožní vyrážky. Jen výjimečně je nutné provést vyšetření krve, aby se dokázaly specifické protilátky proti viru VZV.

Jak dlouho se hojí pásový opar

Jak dlouho trvá léčba pásového oparu a jak dlouho bolí? Puchýřky pásového oparu se hojí obvykle 2 až 4 týdny. Bolest ale může přetrvat i po jejich vyléčení několik týdnů, měsíců, nebo i roků. Člověk pak může mít potíže s nošením určitého oblečení a se sprchováním. Po zahojení puchýřků je pokožka velmi citlivá a je dobré ji pravidelně hydratovat a chránit opalovacími krémy s vysokou hodnotou SPF.

Neléčený pásový opar

Pokud se s léčbou nezačne včas, může v postižené oblasti přetrvávat bolest v důsledku poškození příslušného nervového vlákna (tzv. postherpetická neuralgie). Méně častou komplikací může být zánět mozku (herpetická encefalopatie), zánět míchy nebo ochrnutí.

Onemocnění může také postihnout trojklanný nerv. Pásový opar se tak může tvořit na obličeji (mluví se také o tzv. „obličejové růži“) a může vést k ochrnutí obličejových nervů. Pokud je postižený oční nerv, vzniká riziko, že budou poškozeny spojivky a rohovky očí a dojde k úplnému oslepnutí.

Pásový opar u dětí

Když jsou děti poprvé nakažené virem Varicella-zoster, způsobí u nich onemocnění v podobě planých neštovic. Virus však zůstává v těle i po vyléčení a v budoucnu může při snížení imunity vyvolat právě pásový opar. U miminka se může pásový opar objevit jen vzácně.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůženejčastěji hrudník, bedra, okolí očí

Pásový opar v těhotenství

Infekce virem Varicella-zoster má rizika v závislosti na stáří těhotenství. Před 30. týdnem těhotenství může teoreticky dojít k poškození plodu, ale tyto případy jsou opravdu velmi vzácné. Naopak je možné, že se u ženy projeví v těhotenství pásový opar – pak se léčí protivirovými léky (acyklovir) a léky proti bolesti. Pokud žena dostane plané neštovice 5–20 dní před porodem, existuje riziko, že bude mít novorozenec plané neštovice taktéž, ačkoliv jej již matkou tvořené protilátky mohou chránit. Pokud má žena plané neštovice v době porodu, je nutné novorozence včas vyšetřit a zaléčit, protože by pro něj jinak toto onemocnění mohlo být životu nebezpečné.

Pásový opar u seniorů

Pásový opar se objevuje u každého třetího padesátníka. Starší senioři mívají slabší imunitu, a tak se u nich nemoc objevuje častěji, u každého druhého člověka. Pásový opar je pak těžšího průběhu a může způsobovat i další zdravotní komplikace jako je poškození zraku.

Prevence pásového oparu

Vzniku pásového oparu se dá předejít důsledným dodržováním hygienických zásad, tedy častým mytím rukou, používáním vlastních ručníků a zamezení případného kontaktu s nakaženým.

Důležitým preventivním opatřením je také podpora imunity, protože pásový opar je většinou důsledkem jejího oslabení. Doporučuje se pravidelný přísun vitaminu C, vyvážená strava a obecně zdravá životospráva.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.