Klíšťová encefalitida: Jaké má příznaky a kolik stojí očkování? | Moje zdraví

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění způsobené viry rodu flavivirů. Nemoc zasahuje nervovou soustavu včetně mozkové tkáně. Člověk se tímto typem viru nakazí od infikovaného klíštěte, případně infikované klíštěcí nymfy. Jak klíšťovou encefalitidu poznat, jak se léčí a jak proti ní se účinně bránit?

Co je to klíšťová encefalitida?

Klíšťová encefalitida je infekční onemocnění způsobené virem, který se přenáší kousnutím infikovaného klíštěte. Symptomy se mohou projevit až po týdnech. Někdy může dojít i rozvinutí zánětu mozku (encefalitida). Infekce je vážná, zejména u starších osob. Prevencí je důsledné používání repelentů a očkování.

Pokud dojde k přisátí parazita či nymfy, po dvou hodinách začne docházet k prostupu virů ze slin klíštěte do lidského organismu. Zde se viry postupně začnou množit, šířit a napadají tkáně nervové soustavy.

Příznaky klíšťové encefalitidy

  • bolest svalů a kloubů
  • nevysvětlitelná únava
  • spavost
  • brnění končetin
  • poruchy vidění 
  • poruchy řeči
  • světloplachost
  • horečka

Klíšťová encefalitidapomalý, zcela nenápadný nástup, takže nakaženého člověka obvykle vůbec nenapadne, že v jeho těle probíhá infekce, která ho může ohrozit nejen na zdraví, ale i na životě. Počáteční příznaky se totiž podobají obyčejné chřipce. Mezi příznaky patří bolest svalů a kloubů, únava a zvýšená spavost. Tyto potíže po pár dnech samy odezní a stav nemocného se zlepší, až vrátí do obrazu plného zdraví.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

svaly, klouby, nervový systém

Poté přichází druhá fáze onemocnění, kdy je zasažen nervový systém nemocného. Tato fáze se projevuje brněním končetin, poruchou zraku a sluchu, problémy s mluvou, psychickými potížemi, světloplachostí, bolestmi hlavy a vysokými teplotami až horečkou. Objevuje se zhruba po 2 týdnech od prvních příznaků.

V této fázi dochází k napadení mozku nebo jeho obalů. Otok mozku, který zánět doprovází, může ve vážných případech vést až ke kómatu. Při lehčím průběhu – meningitidě – virus postihuje „jen“ mozkové pleny, při těžším – encefalitidě – zasahuje mozkovou tkáň. Krajním následkem může být i smrt.

Mnoho pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu, trpí celoživotními následky. V extrémních případech je nemoc smrtelná, nejčastěji u pacientů ve věku nad 50 let.

Jak správně odstranit klíště?

Onemocnění mívá obvykle horší průběh u dospělých než u dětí, u nichž nemusí dojít k rozvoji zánětu mozkových tkání. Výzkumy však ukazují, že nákaza v dětství může stát za mnoha potížemi. Studie naznačují, že děti, které mají poruchu soustředění, učení či spánku, často mívají v krvi protilátky proti klíšťové encefalitidě. Což ukazuje na to, že tyto děti někdy v minulosti nákazu prodělaly, ovšem průběh infekce nebyl dramatický, takže nemoc mohla proběhnout skrytě nebo dokonce pod obrazem jiného onemocnění. Jak se ale zdá, právě prodělání této infekce může být příčinou výše jmenovaných specifických problémů.

Inkubační doba

První fáze nemoci přichází jeden až tři týdny po vstupu infekce do organismu, tedy po přisátí klíštěte, a velmi se podobá běžné viróze. 

Léčba

Klíšťová encefalitida patří k nemocem, u nichž nelze léčit příčinu, ale pouze příznaky. Léčba nemoci je velmi komplikovaná a její průběh i následná rekonvalescence závisí hlavně na odolnosti organismu.

Vzhledem k tomu, že jde o virový zánět mozku, není možné nemoc léčit antibiotiky, ta jsou v tomto případě neúčinná. Léčba spočívá v tlumení příznaků (bolestí hlavy, horečky, třesu končetin, křečí) a v řádné hydrataci organismu. Ve vážných případech jsou podávány kortikoidy určené na snížení otoku mozku.

Léčba je však zdlouhavá a nemocný je velmi často hospitalizován v řádu týdnů. Následná rekonvalescence trvá týdny až měsíce, podle průběhu onemocnění. U části pacientů však nikdy nedojde k plnému uzdravení, tito nemocní se potýkají s celoživotními následky a mnohdy odcházejí do invalidního důchodu.

Léky

Léky proti horečce a bolestem hlavy, případně kortikoidy.

Babské rady

Domácí repelent proti klíšťatům můžete vyrobit z oleje, do kterého dáte na jeden díl čtyři díly bylinek – doporučují se květy třezalky, pelyňku nebo heřmánku. Sklenici s bylinkami a olejem překryjte potravinovou fólií a nechte odstát na dva až tři týdny. Poté přeceďte, slijte a mažte se před procházkou do přírody.

Repelent s rozmarýnem vyrobíte ze 100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu, 1 l vody a 1 lžíce vinného octa. Rozmarýn nasypete do vařící vody a necháte odstát do vychladnutí. Pak přecedíte přes plátýnko do lahvičky a přidáte ocet. Skladujte v lednici a postupně odlévejte do rozprašovače.

Repelent s růžovým olejem získáte smícháním 2 dl mandlového nebo rostlinného oleje, 25 kapek růžového oleje a 2 dl vody. Vše protřepejte a skladujte v chladničce.

Vyšetření

Diagnostika se provádí z odběru krve. Vyšetření může provést i praktický lékař, který odběr pošle na test přítomnosti protilátek na vir způsobující encefalitidu. Pokud je test pozitivní, je třeba neprodleně zahájit hospitalizaci a léčbu.

Inkubační doba

1 - 3 týdny

Očkování

ano
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Očkování

V případě klíšťové encefalitidy je účinnou prevencí vakcinace. Ta by měla být ideálně aplikována s dostatečným předstihem před jarní sezonou.

Základní očkovací schéma sestává ze tří dávek, cena jedné se pohybuje kolem 600 Kč a všechny zdravotní pojišťovny v ČR na tuto prevenci v různé výši přispívají. Očkovat lze již děti od 1 roku života, první přeočkování se doporučuje po 3 letech, další v pětiletých intervalech, u seniorů a osob se sníženou imunitou nadále jednou za 3 roky.

Komplikace a trvalé následky

Pokud není léčba zahájena včas, může pacient trpět trvalými následky, jako jsou chronické bolesti hlavy, poruchy spánku a koncentrace, deprese nebo obrna horních končetin

Prevence

Prevence klíšťové encefalitidy je vzhledem k rozsahu území, kde se vyskytují infikovaná klíšťata, stále složitější. Nakažená klíšťata lze v současné době nalézt prakticky na celém území Čech i Moravy, i v městských parcích. A obdobně jsou na tom okolní státy. Lokalit, kde se infikovaná klíšťata v Evropě nacházejí, je stále více.
 
Pokud jde člověk do parku či do lesa, měl by se vyvarovat chůze ve vysoké trávě, vhodné je chodit po zpevněných cestách. Do lesa je vzdy nutné mít dlouhé nohavice i rukávy a vysokou obuv. Dobré je také používání repelentů. V rodinách, které mají psa nebo kočku, je třeba myslet i na to, že právě oni mohou klíště zvenku přinést na své srsti. Pravidlem by tak mělo být, že po návratu z přírody pečlivě prohlédneme sebe, potomky i zvířecí mazlíčky. Prevencí je včasné odstranění přisátého klíštěte.

Video se připravuje ...
Jak se chránit před klíšťaty?VIDEO 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.