Meningitida | Jak poznat zánět mozkových blan a jak se léčí? | Moje zdraví

Meningitida (zánět mozkových blan)

Meningitida je infekční onemocnění, při kterém dochází k zánětu mozkových blan (meningů). Mozek a mícha postižené meningitidou otékají a snižuje se přívod kyslíku a živin do nervové tkáně. Jestliže není včas započata léčba, dochází k poškození mozku.

Meningitida může mít mírnou i velmi závažnou formu v závislosti na původci choroby. Obvykle je způsobena viry nebo bakteriemi (meningokoky typu A, B, C, Y, W nebo pneumokoky). Ve vzácných případech může být způsobena houbami, parazity, tuberkulózou nebo původci syfilidy či Lymské boreliozy.

Infekce se může také vyvinout jako komplikace jiného onemocnění nebo po poranění hlavy. Ve velmi vzácných případech je způsobena léky.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Mozek

Jedním z původců meningitidy je bakterie Neisseria meningitis, tedy meningokok. V České republice jsou nejrozšířenější kmeny B a C. Nejčastěji se nakazí děti do pěti let a dospívající. Typickým pacientem bývá adolescent, který onemocní po nějaké fyzicky náročné akci nebo například po noční diskotéce. Bakterie se přenáší líbáním, ale i kýchnutím, kapénkami. Asi u 10–15 % populace se bakterie vyskytuje v nosohltanu a nijak jim neubližuje. Jsou ale jejími přenašeči a mohou nakazit ostatní.

Meningokok způsobuje dva stavy – meningokokovou meningitidu, tedy zánět mozku, a sepsi, což se někdy laicky označuje jako otrava krve, případně kombinaci obou onemocnění.

Příznaky meningitidy

Zánět mozkových blan se projevuje horečkou a silnými dlouhotrvajícími bolestmi hlavy. Charakteristická je ztuhlost šíje na krku a bolesti (zejména pokud se snažíte dotknout bradou hrudníku).

Dalšími příznaky jsou bolesti svalů a kloubů, mravenčení v prstech, zvracení, citlivost očí na světlo, zmatenost a poruchy vědomí, zmatená mluva. Vyšší citlivost na bolest, opar kolem úst. 

Příznaky meningokokové sepse

Velice závažné onemocnění meningokokovou sepsí se projevuje tvorbou krvavých skvrnek na kůži (petechií), které se postupně zvětšují. Pacientům s touto formou postupně selhávají životně důležité orgány – nejčastěji ledviny, játra a posléze srdce. Sepse končí smrtelně až pro čtvrtinu nemocných.

Problémem je rychlý rozvoj onemocnění a také to, že v počátcích je velice těžko rozpoznatelné. Je velmi důležité jít včas k lékaři, u meningokoka typu B jde doslova o minuty, proto při objevení více příznaků – zejména tuhnutí šíje a skvrnách na kůži ihned volejte rychlou záchrannou službu.

Jak poznáte, že jde o životně nebezpečnou vyrážku, jež signalizuje meningitidu?

Zkuste na místo zasažené vyrážkou přiložit třeba sklenici a lehce přitlačte – pokud skvrny nezmizí, jde skutečně o tzv. petechie, které jsou pro meningitidu typické. Dítě začne vykazovat i další projevy (je mu špatně, zvrací, je světloplaché) – tou dobou už by mělo být v nemocniční péči. Rozhoduje každá minuta, pacient se ocitá v ohrožení života!

U malých dětí se meningitida může projevovat horečkou, neklidem, nechutenstvím, zvracením a pláčem. Dále se můžou objevit kašel a problémy s dechem. Starší lidé mohou mít jen slabé bolesti hlavy a horečku. Inkubační doba je 1 až 8 dní.

Léčba meningitidy

Léky

Podávají se antibiotika do žíly ve vysoké dávce, např. penicilin, sulfonamid nebo ampicilin.

Vyšetření 

Lékař se zeptá na příznaky a požádá pacienta, aby dal hlavu na prsa, zkouší tak tuhnutí šíje. Prohlédne tělo, aby zjistil drobné modřinky na kůži, které jsou také jedním z příznaků.

Nejdůležitější pro určení diagnózy je však lumbální punkce. To je odběr mozkomíšního moku. Provádí se u ležícího či sedícího pacienta v prostoru mezi čtvrtým a pátým bederním obratlem, popřípadě o jeden prostor výše či níže. Ještě předtím by měl lékař vyšetřit oční pozadí, aby vyloučil příliš velký tlak uvnitř lebky, což by znemožňovalo provedení lumbální punkce.

Je-li mozkomíšní mok zakalený, jedná se o zánět a je třeba rychle začít s léčbou, aby se zamezilo otoku mozku. Většinou se podává dexamethazon ve vysokých dávkách do žíly. Za 15–20 minut po podání dexamethazonu se podávají antibiotika rovněž jako infúze do žíly. Kontrolní lumbální punkce se provádí za 48 hodin. Důležitý je dostatek tekutin a minerálů.

Inkubační doba

1 až 8 dní

Délka léčby

5 až 10 dníV případě poškození mozku několik týdnů až doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Očkování

Proti této nemoci existuje očkování chránící až tři roky před meningokokem typu A a C, v současné době je na trhu i vakcína proti nejnebezpečnějšímu typu B, která by měla mít delší trvání. Rovněž existuje očkování proti Hemophilem influenzae (např. Pediacel, Infarix) a 13 typům pneumokoků (Synflorix, Prevenar 13).

Možné komplikace

Trvalým následkem nemoci může být ochrnutí, hluchota v důsledku postižení mozkových nervů, poruchy osobnosti, odumření končetin s následnou amputací, poškození srdce. Nemoc může být i smrtelná.

Prevence

Proti některým typům je možné se očkovat.

Kdy jít k lékaři

Při tuhnutí šíje, při horečce, která neustává ani po podání léků, při namodralých skvrnách kdekoliv po těle volejte rychlou záchrannou službu.

VIDEO: Podívejte se na video, jak tato nemoc vzala slečně málem život.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.