Kolik viróz za rok u dítěte je normálních? A jak posílit imunitu? | Moje zdraví

Kolik viróz za rok u dítěte je normálních? A jak posílit imunitu?

Kolik viróz za rok u dítěte je normálních? A jak posílit imunitu?
Autor: istock.com
8. ledna 2020 • 06:00

Až do pěti let života není imunita dítěte vyzrálá. Největší boj přitom samozřejmě nastává při nástupu do kolektivu, kdy se setkává s neznámými viry a bakteriemi. Běžné pak je, že první rok marodí doslova celá rodina.

„Jednou jsem slyšel větu, že první rok ve školce je kontinuální nemoc přerušená krátkým obdobím zdraví, čemuž nelze než dát za pravdu,” odpovídá na otázku, kolik běžné dítě promarodí dnů v prvním roce ve školce, zkušený dětský lékař MUDr. Richard Rýznar. Rodiče tak musejí trochu počítat s tím, že první rok bude třeba zajistit péči o nemocného potomka. 

Dětem hrozí nemoci mnohem víc

I když každé dítě je jiné a má jiné základy, pro všechny platí, že imunitní systém dětí se od toho dospělého liší. „Dětská imunita je ještě nezkušená a nevyzrálá, proto jsou děti častěji nemocné. Proděláváním nemocí se jejich obranyschopnost učí odvádět svou práci. Nejurputnější boje musí imunitní systém svádět při nástupu dítěte do školky, obzvláště, pokud se tak stane před třetími narozeninami dítka,” popisuje Richard Rýznar.

Nejohroženější jsou každopádně podle Rýznara batolata a mladší předškoláci, ti se mnohem častěji než dospělí potýkají s infekcemi, jejichž průběh je navíc závažnější a projevy výraznější. „Zatímco školáci a teenageři již mají obranyschopnost srovnatelnou s dospělými – případně dokonce ještě výkonnější, imunita malých dětí do pěti let se označuje jako nezralá nebo naivní. Nejmladší kojenci jsou proti tomuto chráněni lépe, protože v jejich organismu kolují protilátky získané od matky v děloze a částečně také při kojení. Jak ale dítě roste, tato zásoba mizí a dětský organismus si své protilátky musí začít tvořit sám. Dětská imunita je tedy slabší než ta dospělého,” vysvětluje Rýznar.

Osm viróz ročně? Klidně!

Rodiče, kteří si neuvědomí, jak velkou zátěž imunita dítěte po nástupu do školky prožívá, též často podléhají panice, že s obranyschopností jejich dítka není vše v pořádku. „V takových případech je důležité vědět, že pět až osm akutních infekcí, tedy běžných nachlazení, za první rok strávený v kolektivu jejich vrstevníků je u dětí možné považovat za normu a o selhání imunity nejde,” komentuje Rýznar. 

Dětské nemoci pak potomci nosí domů, kde nakazí rodiče a tak dále. Imunitu celé rodiny je ale překvapivě možné podpořit – správnou životosprávou a pobytem venku. Podle MUDr. Jiřího Bartoše ze Sdružení praktických lékařů (SPL) je pro imunitu důležité získat dostatek vitamínů a stopových prvků v přirozené formě, tedy z potravin. 

Nechte dítě odpočívat. Unavené tělo obtížně odolává virům a bakteriím.

Základem pro dobrou obranyschopnost je ale také dostatek spánku, dostatečná fyzická aktivita na čerstvém vzduchu, kvalitní relaxace, která děti ochrání před stresem. „Za větší náchylnost k nachlazením může také zrychlený způsob života, stres a nedostatek spánku. Unavené tělo obtížně odolává virům a bakteriím. Odpočinkem a navozením psychické pohody lze mnoha obtížím předejít,” vysvětluje MUDr. Kateřina Javorská ze Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Pohyb na čerstvém vzduchu

Odolnost těla vůči nemocem posílí pravidelný pohyb. Raději než cvičení v posilovnách a jiných uzavřených prostorách vyberte sport na čerstvém vzduchu. Podle MUDr. Jiřího Bartoše je ideální indiánský běh, jízda na kole nebo rychlá chůze. „Cvičit bychom měli alespoň 40 minut pětkrát týdně. Časově vytížení lidé mohou zkusit chodit pěšky třeba do práce. Každý pohyb se počítá,” říká MUDr. Jiří Bartoš.

Vyplatí se také začít s otužováním nebo saunováním. „Pobytem v rozehřáté sauně lze předejít nachlazení, chřipce i různým problémům dýchacích cest. Kromě těla zrelaxujete i mysl. Saunování posiluje imunitu, odbourává stres a funguje taky jako regenerace po sportování,” doplňuje MUDr. Jiří Bartoš.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.