Jak se zbavit kvasinkové infekce a poznat hlavní příznaky | Moje zdraví

7 příznaků kvasinkové infekce a jak se jí zbavit

5. srpna 2022 • 14:00

Přestože kvasinková infekce neohrožuje postiženého na životě, její příznaky jsou nepříjemné a často i bolestivé. Pokud se infekce dlouho neléčí, může skončit smrtí. Poznáte, že se právě u vás přemnožily kvasinky?

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. 

V lidském těle a na něm žije mnoho druhů mikroorganismů včetně rodu kvasinek, který je znám jako Candida. Ten se obvykle vyskytuje v malém množství v ústech, střevech a na kůži a za normálních okolností není problematický.

Když se však kvasinky začnou nekontrolovatelně množit, mohou způsobit infekci známou jako kandidóza. Právě Candida je nejčastějším původem kvasinkové infekce.

Když je člověk zdravý a jeho tělo je v rovnováze, udržují „hodné“ bakterie kvasinky pod kontrolou. Pokud však množství zdraví prospěšných bakterií poklesne nebo je narušený imunitní systém, kvasinky toho využijí a začnou se nekontrolovatelně množit.

K oslabení přirozené mikroflory vede užívání antibiotik, konzumace stravy s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů, alkohol, užívání perorální antikoncepce, cukrovka a stres. Přemnožení Candidy pak způsobí celou řadu zdravotních problémů.

Moučnivka

Kandidóza, která se vyvíjí v ústech nebo v krku, se nazývá moučnivka. Nejčastěji se objevuje u novorozenců, starších lidí a těch, kteří mají oslabený imunitní systém. Také u lidí, kteří mají špatnou ústní hygienu nebo snímatelné zubní náhrady, se může moučnivka rozvinout.

Postižení moučnivkou mají obvykle na jazyku, vnitřních tvářích, dásních, mandlích nebo v krku bílé, hrbolaté skvrny. Léze mohou být bolestivé a při poškrábání mírně krvácí. Moučnivka je také často spojována se zarudnutím nebo bolestivostí jazyka a úst. Neléčené onemocnění se může rozšířit až do jícnu a způsobit bolest nebo potíže s polykáním.

Únava až vyčerpanost

Jedním z nejčastějších příznaků spojených s Candidou je únava. I když zatím neexistují zcela jasné důkazy o tom, že kvasinky způsobují únavu, existuje několik možností, jak by k ní mohly přispívat.

Kandidózu často doprovází nedostatečná výživa, tělu může chybět vitamín B6, esenciální mastné kyseliny a hořčík. Právě o nedostatku posledního prvku je známo, že způsobuje únavu.

Kvasinková infekce se běžně vyskytuje při oslabení imunitního systému. Oslabený imunitní systém může mít za následek pocit únavy až vyčerpání. Jedna vědecká studie naznačuje, že přemnožené kvasinky ve střevech mohou způsobit chronický únavový syndrom.

Opakující se infekce pochvy nebo močových cest

Candida se vyskytuje ve vagíně většiny žen, její nadměrný růst ale může způsobit vaginální kandidózu, kterou podle lékařů alespoň jednou za život onemocní 75 % žen. A celá polovina z nich zažije minimálně jednu recidivu. I muži mohou onemocnět genitální kvasinkovou infekcí, i když výskyt této nemoci není zdaleka tak častý.

Mezi příznaky nemoci patří zarudnutí, otok, svědění, bolestivý styk a silný bílý výtok z pochvy.

Candida může také způsobit infekci močových cest, toto onemocnění se nejčastěji objevuje u starších, hospitalizovaných nebo imunokompromitovaných jedinců. Mezi příznaky nemoci patří pocit pálení při močení, časté nutkání, zakalená, tmavá nebo podivně páchnoucí moč a bolest nebo tlak v podbřišku.

Častěji je však infekce močových cest způsobena bakterií E. coli. Pokud se ovšem onemocnění vrací, je dobré moč nechat vyšetřit kvůli zvolení vhodné léčby.

Problémy s trávením

Zdraví zažívacího systému závisí do značné míry na tom, zda mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi žijícími ve střevě panuje rovnováha. „Hodné“ bakterie jsou důležité pro trávení, protože pomáhají zpracovávat škroby, vlákninu a některé cukry. Když chybí, může člověk pociťovat zažívací potíže, jako jsou zácpa, průjem, nevolnost, křeče a nadýmání.

Nedávné studie naznačují, že nadměrný růst kvasinek ve střevech je spojený s několika chorobami gastrointestinálního traktu včetně ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.

Infekce dutin

Chronické infekce dutin postihují zhruba 10 procent dospělých. Mezi běžné příznaky patří rýma, ucpaný nos, ztráta čichu a bolesti hlavy. A právě plísně jsou považovány za původce tohoto onemocnění. Vědci zkoumali skupinu 210 pacientů s chronickými infekcemi dutin a zjistili, že 96 procent z nich mělo v hlenu plísně.

Vyšetření před léčbou je důležité, protože antibiotika mohou pomoci u akutních bakteriálních infekcí dutin, ale chronické plísňové infekce můžou ještě zhoršit.

Plísňové infekce kůže a nehtů

Stejně jako ve střevech i na pokožce jsou bakterie, které zabraňují nekontrolovatelnému růstu Candidy. Pokud se podmínky na kůži změní, ať už jde o změnu teploty, vlhkosti či kyselosti, kvasinky se přemnoží a vznikne infekce. Za změnou prostředí na kůži může být nová kosmetika, mýdla a krémy na zvlhčení pokožky.

Kandidóza se může objevit na jakékoliv části těla, ale oblasti, které jsou teplé a vlhké, jako jsou podpaží a třísla, jsou k infekci obzvlášť náchylné. Mezi nejčastější příznaky onemocnění patří svědění a viditelná vyrážka. Kromě vyrážky však mohou kvasinky způsobit i plísně na chodidlech a nehtech. Přestože nejde o život ohrožující onemocnění, může být velmi nepříjemné a může výrazně snížit kvalitu života.

Bolest kloubů

Pokud kvasinková infekce pronikne do krve, může infikovat klouby a způsobit artritidu. K tomu obvykle dochází pouze po chirurgickém zákroku nebo při dlouhodobé neléčené kvasinkové infekci. Artritidu spojenou s kvasinkami charakterizují bolest, ztuhlost a otoky kloubů. Nejčastěji se objevuje v bocích a kolenou.

Candida může také způsobit infekce kostí nebo osteomyelitidu, která může způsobit bolest a citlivost v infikované oblasti. Takové infekce jsou vzácné, ale jakmile se objeví, je velmi těžké se jich zbavit.

Jak s infekcí bojovat?

Nejlepším způsobem léčby kandidózy a prevence opakujících se infekcí je řešení základní příčiny přemnožení kvasinek. Uvědomte si, jaké jídlo jíte, protože strava hraje důležitou roli při udržování rovnováhy mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi ve střevě. Kvasinkám svědčí rafinované cukry, sacharidy a mléčné výrobky s vysokým obsahem laktózy.

Naopak konzumace probiotik a prebiotik v boji s kvasinkovými infekcemi výrazně pomáhá. Pokud úprava stravy nepomůže, obraťte se na svého lékaře. Kvasinková infekce obvykle není život ohrožující, ale neléčená infekce se nakonec může dostat do krevního řečiště a potom může napadnou životně důležité orgány, jako jsou mozek a srdce, a způsobit vážnější komplikace včetně smrti.

 

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: Loono.cz

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.