Jak se zbavit mykózy: Co opravdu pomáhá? | Moje zdraví

Jak se zbavit mykózy: Co opravdu pomáhá?

13. dubna 2019 • 06:00

Objevila se na vaší pleti nevzhledná začervenalá místa s olupujícími se šupinkami, která občas svědí? Mohlo by jít o mykózu, kožní infekci, kterou nejčastěji vyvolávají kvasinkovité houby rodu Candida. K dalšímu původci patří takzvané dermatofyty.

„Dermatofytická infekce může postihnout kůži ovlasené části hlavy nebo vousů, plosky nohou, meziprstí nohou, ruce, třísla a přilehlé části stehen, hýždě, ale také kůži obličeje, trupu a končetin. Kožní kandidóza postihuje nejčastěji kožní záhyby, tedy místa vlhkého zapaření. Velmi často vidíme kvasinkovou infekci kůže v meziprstích dolních končetin, v tříslech, v intergluteální rýze, na kůži genitálu. Mohou být postiženy i nehtové valy,“ podotýká MUDr. Helena Jančová z Dermatologické ordinace Polikliniky profesora Řeháka v Praze 5."

Problematická kvasinka

Kandidóza neboli kvasinkové infekce bývá dobře léčitelná, problém ale je, že onemocnění se může častěji vracet, a tak bývá léčba často zdlouhavá. "Postihují většinou pacienty, kteří mají k těmto infekcím určitou predispozici. K léčbě se v první řadě používají lokální polyenová nebo imidazolová antimykotika ve formě léčebných krémů, mastí, gelů, roztoků a šamponů. Pokud místní (lokální) léčba nestačí, pak je nutno předepsat celkovou antimykotickou (systémovou) léčbu v tabletách. Úspěšnost této léčby je velmi dobrá,“ říká dermatoložka.

„Kožní mykózy se vyskytují jak u žen, tak u mužů, víceméně stejně. Muže daleko častěji postihuje infekce v oblasti třísel a přilehlých částí stehen. U žen bývá častěji pod prsy, zejména pokud jsou objemnější,“ dodává lékařka.

Kde se nakazíte?

Chytit kvasinkovou infekci je poměrně snadné. Nakazit se můžeme od nemocného člověka (dotykem, skrze sdílený ručník nebo oblečení apod.) Náchylnější k infekci jsou jedinci s oslabenou imunitou, lidé interně nemocní, např. s cukrovkou, i pacienti s některými chorobami kůže, kupříkladu atopici. Dále nedonošené děti, novorozenci, senioři, pacienti užívající některé léky, třeba antibiotika, kortikoidy nebo cytostatika.

Důležitá jsou hygienická a preventivní opatření. Patří mezi ně důkladné vysušení kožních záhybů a dalších často napadených míst po umytí, nošení volného oblečení a ponožek z přírodního materiálu či používání antimykotických zásypů.

Více o kvasinkových infekcích a jejich léčbě léky i bylinkami čtěte zde.

U dětí nejčastěji od zvířat

U dětí jsou příčinou mykotického onemocnění podle slov MUDr. Jančové zejména zoofilní dermatofyta. Nakazit se mohou od nemocného zvířete, nejčastěji od toulavé kočky či psa, dále kupříkladu od morčete nebo třeba fretky při návštěvě kamaráda. Přenos na jiného člověka je v těchto případech velmi vzácný a nepravděpodobný, děti se tedy (naštěstí) nemohou nakazit vzájemně.

„Léčba zde představuje asi dvoutýdenní užívání antimykotických tablet a pravidelné nanášení antimykotické masti či krému, což děti mnohdy nesou nelibě. Je proto zapotřebí dbát především na prevenci, tedy naučit své potomky nehrnout se ke každému zvířátku, které uvidí. Naštěstí mykózy přenesené od zvířete jsou u nás poměrně vzácné,“ říká lékařka.

Pod vlasy i vousy

Pokud se objeví vyrážka ve vlasech a vousech, jsou spíše na vině infekce bakteriální než mykotické. Zde určitě platí, že pokud se vlasy na postižené lokalitě ostříhají nebo se oholí vousy, budou se lépe aplikovat místní léčiva. „Kožní dermatofytické mykózy kůže včetně pokožky v oblasti vlasů či vousů jsou poměrně dobře léčitelná a vyléčitelná kožní onemocnění,“ uzavírá dermatoložka.

Více o dermatomykózách a jejich léčbě léky i bylinkami čtěte zde.

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. Aktuální číslo koupíte na www.ikiosek.cz.

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.