Kvasinkové infekci svědčí cukry, rozrůstá se v celém těle. Je pak těžší ji vyléčit | Moje zdraví

Kvasinkové infekci svědčí cukry, rozrůstá se v celém těle. Je pak těžší ji vyléčit

Kvasinkové infekci svědčí cukry, rozrůstá se v celém těle. Je pak těžší ji vyléčit
... • Autor: iStock
2. března 2020 • 06:00

Prevence kvasinkových infekcí často vyžaduje změnu životního stylu. Vždy je důležité udržovat silnou imunitu cvičením a zdravou stravou. Svému tělu však můžete pomoci i tak, že se vyhnete určitým potravinám.

Ve vývoji kvasinkových infekcí hraje strava hlavní roli. Většina infekcí je způsobena kvasinkami jménem Candida albicans. A jako každý organismus se Candida albicans spoléhá na přežití díky potravě, přičemž těmto kvasinkám se daří na specifických potravinách, které obsahují jednoduché uhlohydráty a cukry. Strava mnoha lidí je právě těchto látek plná.

A tak jako mohou některé potraviny kvasinkové infekci pomoci v rozvoji, jiné ji mohou naopak eliminovat. Pojďte se podívat, jaké to jsou.

Co kvasinkám chutná

Sacharidy jsou důležitým zdrojem paliva pro lidské tělo. Tělo sacharidy z potravin přemění na glukózu, kterou buňky využijí jako zdroj energie pro své fungování. Tyto sacharidy jsou však také zdrojem paliva pro kvasinky Candida, které díky energii z nich rostou, množí se a vytváří biofilm chránící je před imunitním systémem.

Candida také používá cukr ke své proměně z normální, neškodné formy na virulentnější. Tato plísňová forma se po těle rozšiřuje pomocí rozvětvujícího se vlákna, známého jako hyphae, které se šíří po celém těle. Kvasinkové infekce se pak rozšiřují ve střevech, v pochvě, v ústech…

Vědci zjistili, že velké množství glukózy v krvi dokáže zapnout specifické geny, které v kvasinkách podporují tvorbu biofilmu. Biofilm je matice, kterou se patogeny jako Candida albicans chrání před imunitním systémem. Biofilm se chová jako štít, který zabraňuje imunitním buňkám těla zabít je. Proto jsou kvasinky tohoto typu extrémně odolné proti antimykotickým lékům a pro imunitní systém jsou skutečnou výzvou.

5 potravin, kterým je třeba se vyhnout při léčbě kvasinky

Jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit kvasinkám přemnožit se v těle, je zabránit vzniku vysoké hladiny cukru v krvi. To znamená vyhýbat se jídlům bohatým na sacharidy, které způsobují zvýšení hladiny glukózy v krvi.

Možná si myslíte, že moc sladkého nejíte, a tak se vás to netýká. Ale nejde jen o potraviny na první pohled sladké, mnoho cukrů je v potravinách skrytých.

Jednoduché sacharidy

Bílá mouka, bílý chléb a bílá rýže jsou typickým příkladem zdroje jednoduchých sacharidů. Tato jídla se velmi rychle rozkládají v zažívacím systému, což způsobuje náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Zkuste nahradit bílé škroby komplexními sacharidy, jako jsou quinoa nebo pohanka. Obsahují velké množství vlákniny, takže tělu zpracování potravin trvá déle, což udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Ještě lepší je, když sacharidy alespoň částečně nahradíte bílkovinami a tuky.

Alkoholické nápoje

Alkohol oslabuje imunitní systém a destabilizuje hladinu cukru v krvi. Některé druhy alkoholu jeho hladinu na krátkou dobu zvýší, obvykle ale následuje hluboký propad. Proto musí být při pití alkoholu opatrní zejména diabetici, pro něž je snížení množství cukru v krvi nebezpečné.

I pro ostatní je příliš nízká hladina cukru komplikací, protože tělo po něm touží. Hladové touhy způsobené hypoglykémií vedou ke špatným výběrům potravin, obvykle sáhneme po první nezdravé věci, kterou spatříme.

Existují též důkazy, že alkohol oslabuje imunitní systém. Vědci na univerzitě v Marylandu měřili účinky vodky. Po jejím vypití testovali účastníky studie na množství tří různých typů bílých krvinek – leukocytů, monocytů a přírodních zabijáckých buněk. Po dvou až pěti hodinách byly hladiny bílých krvinek výrazně nižší, což signalizovalo slabší imunitní systém.

Ovocné šťávy a sušené ovoce

I když často považujeme ovoce za zdravé, jde především o ovoce v jeho čerstvé nebo zmrazené formě. Zpracované ovocné šťávy a sušené ovoce jsou vysoce koncentrované, což znamená, že v jedné porci obsahují i velké množství cukru.

Ovocné šťávy často navíc obsahují přidané cukry, které pouze zvyšují pravděpodobnost úspěchu kvasinek. Abyste naopak kvasinkovým infekcím předešli, jezte zejména čerstvé nebo zmrazené ovoce a ovocným džusům a sušenému ovoci se vyhněte.

Ochucovadla

Ochucovadla si lidé často dopřávají, protože je nepovažují za jídlo. Ale kečup a majonéza mohou jinak zdravému jídlu dodat velké množství cukrů jen v několika lžičkách. Vyměňte je za mořskou sůl, byliny a koření.

Sladidla

Slazení kávy a čaje je zvyk, jehož byste se měli rychle zbavit. Lžička nebo dvě cukru navíc jsou jen další potravou pro kvasinky. Potřebujete-li sladké nápoje, volte alternativy jako agáve a med. Nejsou bez vad, ale obsahují fruktózu, která méně vychyluje hladinu krevního cukru. Z dlouhodobého hlediska je lepší sladkou chuť zcela omezit.

3 skupiny potravin, které mohou zabránit kvasinkovým infekcím

Ano, JSOU potraviny, které pomohou tělu s kvasinkovou infekcí bojovat, a proto je zařaďte do svého jídelníčku.

Jídla s probiotiky

Probiotika jsou typem „přátelských“ bakterií, které žijí v celém zažívacím systému. Tyto bakterie pomáhají tělu rozkládat a trávit jídlo a distribuují živiny do organismu. Jejich hladinu můžete zvýšit potravinovými doplňky, ale také konzumací fermentovaných potravin, jako je kysané zelí, kimchi, kefír, miso a jogurt a podobně.

Potraviny slazené sladidly

Potřebujete-li nějakou sladkost, vsaďte na dobroty, které jsou sladké přirozeně, jako sušené ovoce. Nebo volte takové, které obsahují umělá sladidla, například stévii či xylitol. Tyto sladidla nepodporují růst kvasinek.

Tuky a proteiny

Pokud máte neustálé chutě na sladké, pravděpodobně ve vašem jídelníčku chybí tuk a bílkoviny. Každá buňka v těle potřebuje zdravé tuky a libové proteiny, aby mohla správně fungovat. Proto by zhruba 20 až 35 procent denního příjmu kalorií mělo pocházet z kvalitních zdrojů, jako je libové maso, mléčné výrobky, fazole, vejce…

Potraviny první pomoci

Svému imunitnímu systému můžete podat pomocnou ruku, pokud vás kvasinková infekce trápí.

Česnek

Četné studie prokázaly, že česnek účinně pomáhá s léčbou kvasinkových a plísňových infekcí. Ukázalo se, že účinná složka v česneku, allicin, potlačuje růst Candida albicans narušením buněčných stěn kvasinek, čímž jim brání v řádném fungování.

Cibule

Cibule má nejen antimykotické a antibakteriální vlastnosti, ale také zlepšuje detoxikační mechanismy těla. Je též fantastickým prebiotikem, což je druh „jídla“ pro probiotika.

Panenský kokosový olej

Tento neuvěřitelně všestranný olej je jedním z nejlepších přírodních antimykotik. Kokosový olej obsahuje jak kyselinu laurovou, tak kyselinu kaprylovou, obě pomáhají potlačovat růst Candidy.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.