Crohnova choroba | Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev. Zánět postihuje střevo do hloubky a v celé šířce stěny, důsledkem je pak tendence střeva ke zužování a tvorbě píštělí a abscesů. Může postihnout jakoukoliv jeho část, nejčastěji však tenké a tlusté střevo, méně často jícen.

Jednoznačná příčina vzniku onemocnění není zatím stanovena. Největší roli hraje dědičnost, hovoří se také o vlivu změny stravovacích zvyklostí v průběhu 20. století. Svůj podíl na rozvoji onemocnění může mít stres, hovoří se i o potenciálním důsledku větší čistoty a vyšší úrovně hygieny. Ať už je ale příčina jakákoli, v konečném důsledku jsou tkáně poškozovány v důsledku abnormální imunitní odpovědi organismu. Jedná se o tzv. autoimunitní onemocnění, kdy tělo reaguje na jemu vlastní tkáně jako na cizí. Crohnova choroba je nejčastěji diagnostikována mezi 20. a 35. rokem života.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí potíže, afty, únava

Příznaky Crohnovy choroby

  • bolest břicha
  • průjem
  • afty v ústech
  • nevysvětlitelné hubnutí
  • únava

Crohnova nemoc se projevuje velmi rozmanitě, často se vyskytují bolesti břicha, hubnutí, průjmy a teploty.  Může se projevit i zvýšenou únavou, vyšším výskytem aft v dutině ústní. Onemocnění může probíhat ve dvou fázích - vzplanutí a klidová fáze, v které je pacient bez příznaků. Onemocnění se ale může projevovat i žlučovými kameny, bolestmi kloubů nebo zánětem duhovky.

Stanovení diagnózy stojí na třech pilířích: 

  • Podrobná anamnéza a klinické vyšetření: Vyhodnocení příznaků (bolesti břicha, hubnutí, průjmy, teploty), výskyt onemocnění v rodině (genetické faktory), klinické vyšetření lékařem (pohmatová citlivost břicha, hmatná rezistence, perianální píštěle, afty v dutině ústní).
  • Základní laboratorní vyšetření: Obvykle odhalí anemii, nedostatek železa, zvýšenou sedimentaci červených krvinek a zvýšenou hladinu zánětlivých markerů.
  • Specializovaná vyšetření: Zde hraje nejdůležitější roli endoskopické vyšetření střeva – kolonoskopie, která umožňuje současně s prohlídkou střeva i odběr vzorku střevní sliznice (biopsii) pro mikroskopickou diagnostiku. Doplňujícími metodami jsou ultrazvukové vyšetření, které je důležité zejména k odhalení komplikací Crohnovy nemoci, jako jsou abscesy, píštěle a podobně. Dále někdy provádějí rentgenové vyšetření střeva s kontrastní látkou (enteroklýzu) a CT, případně enteroskopii s použitím tzv. kapsle. 

Léčba Crohnovy choroby

Léčba Crohnovy choroby je velmi individuální. Někdy se podaří pacienta kompletně zbavit všech obtíží, jindy se nemoc vrací. Léčba zahrnuje klidový režim, úpravu stravy, určité léky a také probiotika na podporu střevní mikroflóry. Léčbu je nutné dodržovat i ve fázích, kdy se neobjevují příznaky a pacient je relativně bez obtíží.

Při fázi vzplanutí nemoci může lékař přistoupit k podávání potravy sondou přímo do tenkého střeva, a to proto, aby nebylo střevo zatěžováno mechanickým zpracováním potravy. Pokud je postižení trávícího traktu opravdu velké, mohou být potřebné živiny podávány infuzí přímo do krve.

Dieta při vzplanutí by měla být bezezbytková, tedy s vyloučením nerozpustné vlákniny (například čerstvé zeleniny a ovoce, luštěnin) a hůře stravitelných jídel. Obecně je vhodné jíst častěji menší porce (alespoň 5–6x denně) a přijímanou stravu důkladně rozmělnit.

Vhodné je rovněž oddělit příjem tuhé stravy od příjmu tekutin. U některých pacientů se může objevit nesnášenlivost sacharidů – například laktózy  tedy mléčného cukru. V těchto případech je vhodné změnit druh cukrů ve stravě (například řepný a mléčný za hroznový či třtinový) a omezit potraviny, které mají velký obsah tuků. Tuky ale nesmějí být vyloučeny úplně kvůli potřebnému vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K).

Crohnova choroba • Autor: Tonda Tran, Profimedia.cz


Při klidové fázi je vhodná vyvážená strava s omezením nadýmavých jídel, alkoholu, tučného masa a uzenin.

Nejlehčí formy onemocnění lze léčit probiotiky a aminosalicyláty. Aktivní nemoc často vyžaduje podání kortikosteroidů. Variantou je i biologická léčba. Při píštělích a infekčních komplikacích jsou podávány antimikrobiální léky. Pokud léčba nezabírá nebo nastanou komplikace jako například neprůchodnost střeva, je třeba podstoupit chirurgický zákrok, při kterém lékař odstraní postiženou část trávícího traktu. Operaci nakonec podstoupí až polovina pacientů.

Léky

Častým lékem pro zmírnění Crohnovy choroby je kyselina 5-aminosalicylová - nebo jinak mesalazin (prodávaná jako: Asacol, Pentasa, Salofalk). Tato látka má protizánětlivé účinky, které ovlivňují imunitní procesy zodpovědné za vznik onemocnění.

Při těžším průběhu onemocnění lékař nasadí léčbu kortikoidy. Ty mají velké množství nežádoucích účinků, a proto musí vždy ošetřující lékař zvážit pro a proti, zhodnotit rizika a prospěch léčby.
Pro udržovací fázi je vhodné užívat probiotika, tedy tělu prospěšné mikroorganismy, které pomáhají tvořit a udržovat správnou mikroflóru trávicího traktu.

Bylinky

Pozitivní vliv na stav pacienta může mít konzumace zeleného čaje, který působí antioxidačně a protimikrobiálně. Vhodná je také šťáva z listů aloe vera, která obsahuje více než 200 různých vitaminů a minerálů a má protibakteriální a protikvasinkové účinky.

Při akutní fází průjmů a nadýmání pomáhá Sagragin neboli Dračí krev. Tato rostlina obsahuje latex, který vysráží škodlivé látky a pomůže je vyloučit z těla.

Homeopatika

Pro určení vhodných homeopatik podporujících léčbu Crohnovy choroby doporučujeme vyhledat zkušeného homeopata, který individuálně posoudí stav konkrétního pacienta a určí vhodnou kombinaci homeopatik.

Domácí léčba a babské rady

Léčba patří vždy do rukou odborníka.

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření 

Vyšetření se skládá z podrobné anamnézy a klinického vyšetření (lékař se například ptá na bolesti břicha, hubnutí, průjmy, teploty, výskyt onemocnění v rodině). Následuje laboratorní vyšetření a dále endoskopické vyšetření střeva – kolonoskopie, která umožňuje současně s prohlídkou střeva i odběr vzorku střevní sliznice (biopsii) pro mikroskopickou diagnostiku.

Doplňující metodou je ultrazvukové vyšetření, které je důležité zejména k odhalení komplikací Crohnovy nemoci, jako jsou abscesy, píštěle a podobně. Dále někdy provádějí rentgenové vyšetření střeva s kontrastní látkou (enteroklýzu) a CT, případně enteroskopii s použitím tzv. kapsle. Crohnova choroba se může zpočátku jevit jako zánět slepého střeva nebo ulcerózní kolitida.

Prevence

Prevence v opravdovém slova smyslu neexistuje. Obecně by člověk měl dodržovat zásady správné životosprávy a mít dostatek pohybu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.