Ulcerózní kolitida | Moje zdraví

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida (idiopatická proktokolitida, idiopatický střevní zánět) patří do skupiny idiopatických střevních zánětů (tzv. IBD – Inflammatory Bowel Diseases), což jsou chronická, imunitně podmíněná onemocnění, zasahující různé části trávicí trubice. Ulcerózní kolitida obvykle začíná postižením konečníku a šíří se v tlustém střevě. Podstatou nemoci je autoimunitní zánět, tedy takový, kdy pomýlené imunitní buňky napadají tkáň vlastního organismu. Zánět způsobuje změny na střevní sliznici, v poškozených místech se tvoří vředy, jež mohou vylučovat krev a hnis.

O příčinách vzniku nemoci se přesně neví a existuje několik zatím nepotvrzených hypotéz. Podíl na vzplanutí choroby mají dědičné faktory, zřejmě infekční onemocnění, kouření, psychické faktory či nezdravé stravování.

Nemoc nejčastěji probíhá tak, že období jejího vzplanutí neboli ataky střídají období klidu bez příznaků. Po nich se nemoc opět aktivuje. Občas se může vyskytnout v životě pacienta jen jediná ataka. A existují nemocní, kteří mají nepříjemné příznaky stále,a to i v klidových obdobích. Návratu aktivní fáze nemoci může předcházet dietní chyba, stres, infekce trávicího nebo dýchacího traktu, léčba antibiotiky či užívání některých protizánětlivých léků.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

střevotaké klouby, žlučové cesty, oči, kůži

Ženy bývají postiženy o něco častěji než muži. Nemoc propuká většinou mezi 20–40 lety, ale může se objevit i u malých dětí. Čím jsou státy ekonomicky vyspělejší, tím více případů ulcerózní kolitidy hlásí, jde tedy zřejmě o civilizační chorobu.

Kromě trávicího traktu jsou u nespecifických střevních zánětů často postiženy i další tkáně.

Příznaky ulcerózní kolitidy

Zánětlivé změny na střevní sliznici způsobují bolesti, častější vyprazdňování a leckdy i průjem. Ulcerózní kolitidu navíc provází i krvácení z konečníku, křeče břišního svalstva, ztráta chuti k jídlu, v nejhorších případech horečka, nevolnost, celková slabost a v důsledku velkých ztrát krve i zhoršený krevní obraz. Postižení konečníku u ulcerózní kolitidy způsobuje, že má pacient neustálé nutkání na stolici, ale odchází vždy jen malé množství stolice, často s hlenem a krví.

Jelikož jsou střevní buňky podobné buňkám jiných orgánů, může zánět napadnout i další místa v těle než jen střevo samotné. Mimostřevní příznaky navíc někdy mohou být těmi prvními, které na ulcerózní kolitidu upozorní. Je na to třeba myslet, pokud se objeví kloubní postižení, zánět v žlučových cestách, postižení oka, afty či kožní vyrážka.

Léčba

Odvíjí se od toho, v jaké fázi se onemocnění nachází, při těžkých vzplanutích je nutná hospitalizace. Pacienti užívají léky a musí dodržovat vhodnou dietu. Není-li jiná cesta, může být někdy chirurgicky odstraněno celé tlusté střevo, což je ale obrovský zásah do organismu.

Léky

Využívají se léky protizánětlivé, především aminosalicyláty a kortikoidy, dále antibiotika, prebiotika a probiotika, imunosupresiva potlačující nadměrnou imunitní reakci, u nejtěžších forem nemoci se ordinuje biologická léčba.

Bylinky

Kokoška, zlatobýl a kontryhel žlutozelený pomohou při krvácení střeva, prospívají borůvky, lněný olej, čaj z ostružinového listí pro posílení činnosti střev.

Homeopatika

Natrum muriaticum, Mercurius corrosivus, Belladona, Lycopodium, Natrium sulphuricum.

Domácí léčba a babské rady

Hodně záleží na dobře nastavené dietě. Nový rozvoj nemoci často způsobí maso či konzumace alkoholu. K alternativním způsobům léčby patří použití červů tenkohlavce prasečího – takzvaná helmintická terapie. Červi ve střevě působí na modulaci imunitní odpovědi.

Inkubační doba

-

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření   

K vyloučení bakteriální nebo jiné infekce slouží vyšetření stolice, z ní se také zjišťuje přítomnost skrytého krvácení. Lékaři využívají i zhodnocení krevního obrazu, který může odhalit zánět, chudokrevnost či potvrdit nedostatek některých minerálů. Důležité je endoskopické vyšetření střeva, takzvaná kolonoskopie. K dalším vyšetřením se řadí rentgen s využitím kontrastní látky nebo CT vyšetření.

Možné komplikace

Ulcerózní kolitidu může zkomplikovat bakteriální infekce, která se skrz poškozenou střevní stěnu snadno rozšiřuje do celého organismu. Závažný stav pak může vyústit v celkový rozvrat organismu s těžkými následky.

Trvalé následky

Lidé s idiopatickými střevními záněty mají vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Prevence

Zdravá strava s dostatečným obsahem vlákniny a rybích tuků, nekouření, vyhýbání se stresu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.