Moučnivka | Moje zdraví

Moučnivka

Moučnivka neboli soor je kvasinková infekce úst: Projevuje se nejčastěji bílým povlakem na jazyku. Nejčastěji se objevuje u kojenců do jednoho roku věku.

Moučnivka je druhem onemocnění zvané kandidóza. Toto onemocnění způsobují přemnožené kvasinky rodu Candida. Ty se v lidském těle běžně vyskytují a u zdravého člověka jsou v rovnováze s ostatními mikroorganismy. Pokud je tato rovnováha narušena nebo se tělo na kvasinky stane citlivější, mohou se přemnožit a způsobit infekci.

Vyskytuje se u novorozenců a u dospělých lidí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

v ústech

U novorozenců se kvasinky mohou dostat do dutiny ústní během průchodu porodními cestami.

U dospělých dojde k nákaze často v době, kdy mají sníženou imunitu (vzniklá například v důsledku onemocnění typu AIDS, při chemoterapii, po transplantaci orgánů, při užívání kortikosteroidů a podobně). Onemocnění se může rozšířit i po léčbě antibiotiky (léčba antibiotiky dokáže zbavit tělo nejen bakterií, které způsobují onemocnění, ale i těch prospěšných. Důsledkem léčby antibiotiky může být tedy přemnožení kvasinek).

Na vzniku infekce se mohou spolupodílet i hormonální antikoncepce, nevhodná strava (především ta, která je bohatá na jednoduché cukry) a stres.

Příznaky a projevy

Moučnivka se projevuje bílými povlaky na jazyku, na patře či vnitřku tváří. Může jí doprovázet sucho v ústech nebo bolest v krku. Může se dostat i do hltanu.

Nemocným moučnivka nemusí způsobovat žádné problémy. Některé malé děti trpí potížemi s příjmem potravy, neklidem či bolestmi bříška.

Léčba

Mírná forma moučnivky, kdy je potažený pouze jazyk, nikoli patro či ústní sliznice, se většinou neléčí. I u malých dětí lékaři obvykle doporučují zvýšenou hygienu dutiny ústní, u malých dětí po nějakou dobu vyvářet dudlíky nebo savičky. Na podporu imunity doporučují obvykle užívání širokospektrých laktobacilů.

Léky

Závažnější forma se většinou léčí za pomoci slabého roztoku genciánové violeti, kterou se vytírá dutina ústní. Pokud moučnivkou onemocní kojené dítě, je potřeba, aby si roztokem potírala bradavky i matka dítěte.

Homeopatika

Na kvasinkové záněty může pomoci Kalium bichromicum 9 C v dávkování 3–4krát denně 5 granulí. Na moučnivku může pomoci Borax 5 C. V 5 ml vody rozpusťte 5 granulí homeopatika a miminku vytírejte ústa. Tímto roztokem zároveň potírejte i prsní dvorce.

Možné komplikace

U lidí se sníženou imunitou se mohou kvasinky roznést do dalších orgánů, například do plic, jater, na srdeční chlopně. V těle může vzniknout i celková zánětlivá reakce zvaná kandidová sepse, která nemocného ohrožuje na životě.

Prevence

Prevencí je posilování imunitního systému a strava s nízkým obsahem cukru.

Dieta vhodná při kvasinkovém onemocnění

Dieta vhodná při kvasinkovém onemocnění spočívá především ve vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy. K dalším nevhodným potravinám patří bílé pečivo a produkty s kvasnicemi.

Základem stravy by mělo být čerstvé ovoce a zelenina. Ovoce vybírejte to méně sladké (nevhodné jsou například banány, broskve, kompoty, džemy, slazené džusy). Vhodné jsou naopak jablka a hrušky (kyselé), grepy a citrony. Ze zeleniny se kromě cibule a česneku doporučuje zelenina listová.

Pacient by měl omezit pití kávy, černého čaje, měl by se vyhnout alkoholu, velkému množství soli, uzeninám a konzervám. Bílé pečivo i těstoviny je vhodné nahradit celozrnnou variantou, místo bílé rýže raději konzumovat hnědou.

Jak si pomoci sám

K léčbě moučnivky lze použít lék Nystatin (Nystaderm s 24 ml susp.), který zatím není v České republice běžně k dispozici, ale je možné ho pořídit z lékárny přes internet nebo dovézt z Rakouska či Německa.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.