Šest tipů, jak pečovat o zdraví ženských intimních partií | Moje zdraví

Šest tipů, jak pečovat o zdraví ženských intimních partií

Šest tipů, jak pečovat o zdraví ženských intimních partií
Autor: shutterstock.com
27. února 2019 • 06:00

Stejně jako pečujete třeba o pleť, je důležité starat se i o intimní partie. Můžete se tak vyhnout mnoha nepříjemným onemocněním. Víte, co pomáhá a co naopak škodí?

Prebiotika i probiotika proti kvasinkám

Intimní partie, stejně jako střeva, potřebují takzvaný „dobrý“ druh bakterií. Ty pomáhají udržovat zdravé prostředí s přirozeně kyselým pH, které nedovolí přemnožení patogenních mikroorganismů. Zároveň však bakterie, které jsou ve střevech, mohou mít vliv i na ty vaginální. Je tedy důležité dbát rovněž na to, co se odehrává v našem trávicím traktu. Vhodné je proto zařadit do jídelníčku potraviny s prebiotickými účinky, tedy například obiloviny, ovoce a zeleninu, ale také probiotické potraviny, jako jsou jogurty, zelí, nebo čaj kombucha. Takto vyváženou stravou podpoříme rovněž rovnováhu vaginální mikroflóry, jejímž úkolem je právě zamezit přemnožení kvasinek nebo nepřátelských bakterií. 

Zdravé tuky jako prevence zánětu

V našem jídelníčku bychom neměly opomíjet ani oříšky. Mandle a jiné druhy ořechů obsahují vitamin B a vápník a právě tyto látky jsou prospěšné při prevenci takzvané vaginitidy neboli zánětu vaginy. Zdravé tuky v oříšcích, olivovém oleji nebo avokádu dokáží regulovat cholesterol a udržet v rovnováze hladinu estrogenu, který napomáhá vytvářet zdravé prostředí na sliznici, díky čemuž lze předcházet infekci.

Vodou proti suchosti

Dostatečný příjem tekutin je důležitý i v případě péče o intimní oblasti. „Svoje tělo tak dostatečně hydratujte, pomůže vám to nejen k dodání energie pokožce, ale i pro lepší cirkulaci krve, která má pozitivní efekt i tam dole,“ řekla magazínu Health gynekoložkaka Alyssa Dwecková. Ta ženám majícím problémy se suchostí intimních partií doporučuje vypít 6 až 8 skleniček vody denně.

Ovoce snižuje riziko myomů

Podle studie zveřejněné v časopise The American Journal of Clinical Nutrition mají ženy, které denně konzumují alespoň dva kusy ovoce, až o 11 procent nižší riziko, že se u nich vyvinou myomy dělohy. Myomy jsou přitom nezhoubné gynekologické nádory, které mohou způsobovat bolesti ve spodní části břicha, ale i silné krvácení. Ovoce zároveň celkově podporuje zdraví intimních partií a jejich vyvážený stav.

Pozor na cukr a alkohol

Veškerou stravu je třeba konzumovat s mírou. To se týká jak potravin obsahujících cukry, tak i konzumace alkoholu. Právě nadměrný příjem cukrů může mít nežádoucí vliv na kvasinky, které se přirozeně nachází v intimním prostředí, a může tak snadno dojít k jejich přemnožení. Takovéto narušení rovnováhy přirozené mikroflóry může způsobit nejen trávicí, ale i gynekologické problémy. To platí i pro nadměrnou konzumaci alkoholu, který rovněž obsahuje cukry.

Klasické mýdlo vyměňte za intimní

A ještě poslední rada. Důležitá je i správná hygiena a používaní přípravků, které jsou pro ni určeny. Klasická parfemovaná mýdla totiž mohou spíše uškodit. „Bohužel, parfemovaná mýdla jsou pro přirozenou mikroflóru těchto partií škodlivá, oslabují je a nepřátelské bakterie nebo kvasinky se mohou přemnožit a způsobit nepříjemnosti. Proto je třeba pro intimní hygienu používat nejlépe jen čistou vodu a unikátní gely. U žen, které už pociťují příznaky vaginální infekce, doporučuji používat speciální přípravky, které pomáhají obnovit přirozené vaginální prostředí. Ty obsahují v ideálním případě probiotika, prebiotika a složky upravující hodnotu pH,“ dodává gynekolog Tomáš Fait. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.