Zánět močových cest: Jaká je nejlepší prevence a kdy už musíte k lékaři | Moje zdraví

Zánět močových cest: Jaká je nejlepší prevence a kdy už musíte k lékaři

Zánět močových cest: Jaká je nejlepší prevence a kdy už musíte k lékaři
Autor: istock.com
22. října 2021 • 14:00

Zánět močových cest je jedním z nejčastějších následků nachlazení. Proto je tak důležité mu předcházet. Jak si pomoci? Pomáhají byliny nebo tak často vychvalované pivo?

I když jste to již slyšeli mnohokrát, bez pitného režimu to nepůjde, dva nebo raději až tři litry tekutin denně jsou nutné, v chladnějším období pro vás samozřejmě bude ideální tekutinou bylinkový čaj a jinak – jako vždy – obyčejná voda.

Video se připravuje ...
Jak se chránit před zánětem močových cest a jaké jsou jeho příznaky?VIDEO 

Zkuste se ji naučit pít vlažnou, uvidíte, že si brzy zvyknete. Některé ženy, kterým se záněty močových cest často vracejí, nedají dopustit na pivo. Ano, látky v něm obsažené mohou být užitečné. Ale ty jsou i v nealkoholické variantě, proto raději sáhněte po ní.

Jak vysvětluje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář kliniky UroKlinikum Praha, močový měchýř trápí častěji ženy než muže, mají totiž kratší močovou trubici, a jsou proto k tomuto onemocnění náchylnější. „V chladnějším počasí může být zánět měchýře způsobený v důsledku nedostačujícího oblékání. Ženy rozhodně nemusí oblast ledvin ani podbřišku přehřívat, důležité je ale mít dané partie zakryté. Při sezení venku pomůže například šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčená do kalhot, vhodné jsou také kalhoty či sukně s vyšším pasem. Zcela nevhodné je pak sedět na studené zemi,“ dodává.

Tanga raději nenoste

Ženy by podle něj také neměly zapomínat na pravidelnou hygienu, například během menstruace, a také se vyvarovat nošení takzvaných „tang“, jejichž tenký proužek látky může lehce přenést bakterie z oblasti konečníku do oblasti močové trubice. „Obzvlášť na podzim by měli všichni, ženy i muži, zařadit do svého jídelníčku více močopudných potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky, aby se močové ústrojí pročistilo od zadržené moči a bakterií,“ doporučuje lékař.

Imunitu každopádně posiluje vitamin C, můžete ho samozřejmě užívat v tabletách, ale tělu prospěje výrazněji ten přírodní. Vsaďte tedy na citrusy, jablka, hroznové víno, které jsou nyní čerstvé, a tudíž opravdu plné užitečných látek. Nasbírejte si šípky a dělejte si z nich celou zimu čaj. 

Pomáhá severoamerická brusinka

Ivana Lánová z BENU lékárny v Mladé Boleslavi doporučuje na prevenci potíží případně na léčbu prvních příznaků také byliny z lékárny. Pomáhá severoamerická brusinka ve formě pastilek, kapslí, sirupů nebo čajů. Urologické čaje, které si koupíte namíchané, pak kromě brusinky mohou obsahovat například zlatobýl, vřes, břízu, přesličku, medvědici, jehlici, petržel, kopřivu.

A co dělat, když nemoc už vítězí? První pomoc je nevynechat tekutiny, i když vás každé močení bude bolet. Sáhněte po urologickém čaji, který může škodlivé zárodky „spláchnout“. Naopak se vyhněte džusům, kyselé nápoje vám problémy ještě zhorší. Pokud však potíže neustupují, je třeba jít co nejdříve na vyšetření k lékaři. Ti totiž varují před domácí samoléčbou, která by mohla skončit dalším postupem infekce, případně až nebezpečným zánětem ledvin. Neléčený zánět močových cest navíc může vést k jeho častému opakování.

Při akutní infekci močových cest člověk zpravidla netrpí vysokými teplotami. Pokud se však objeví horečky, zimnice, schvácenost – je to známka, že byly postiženy i horní cesty močové. V tomto případě je pomoc lékaře nezbytná. Ne vždy je třeba podávat na zánět antibiotika.

S nekomplikovanou akutní infekcí močových cest je nejlépe vyhledat svého praktického lékaře nebo gynekologa. Pokud se však problémy opakují, je pak nutné svěřit se do péče urologa.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.