Kvasinková infekce pochvy: Léčba, příznaky, v těhotenství | Moje zdraví

Kvasinkové záněty pochvy zná každá třetí žena. Proč se opakují a jak je úspěšně léčit?

Kvasinkové záněty pochvy zná každá třetí žena. Proč se opakují a jak je úspěšně léčit?
Kvasinky se dají s úspěchem léčit, klíčové je dodržet postup doporučený lékařem • Autor: shutterstock.com
30. listopadu 2022 • 14:00

Mykotická onemocnění se často objevují pouze lokálně a jsou snadno řešitelná pomocí antimykotik. Pokud je však neřešíme, mohou napadnout celý organismus včetně vnitřních orgánů. Proto je nepodceňujme. Gynekoložka Kamila Nouzová radí, jak se těchto projevů vyvarovat.

Kteří původci vaginální mykózu vyvolávají? Kolik procent žen se s ní za svůj život setká na vlastní kůži?

Gynekologickou mykózu neboli kvasinkové onemocnění poševní sliznice, kůže v oblasti zevního genitálu či okolí řitního otvoru způsobuje pomnožení kvasinkových mikroorganismů, nejčastěji kmene Candida albicans nebo Torulopsis glabrata. Dle zkušeností onemocní alespoň jedenkrát za život každá třetí žena.

Video se připravuje ...
Na co si dát pozor, pokud trpíte opakovanými gynekologickými záněty?VIDEO 

S čím vším může být spojen výskyt této infekce v organismu, bývá na vině též partner jako přenašeč?

Většinou je na vině kombinace příznivých podmínek: vlhko, teplo, pokles imunity, stres a často i nějaký ten hygienický prohřešek. Úloha sexuálního partnera v přenosu kvasinkové infekce není zcela jednoznačná. V každém případě, pokud nemocná žena vynechá sex s partnerem minimálně po dobu 7 dnů (a léčí se antimykotiky), je zpravidla kvasinkové „přenášení“ tohoto páru rychle vyřešené. Pokud je muž bez projevů, léčit se nemusí, postačí dodržet sexuální abstinenci, během které kvasinky vymizí z předkožkového vaku, a partner tak nemá šanci na rozvoj nepříjemných příznaků tohoto onemocnění ani tuto infekci již dále nepředává.

Vím o ženách, které se s tímto problémem potýkaly třeba i rok, jedna ataka střídala druhou. Je tak nesnadné se mykózy zbavit? Mají opakované a četné mykózy vliv na schopnost početí?

Dobrá zpráva je, že vaginální mykóza plodnost jako takovou neovlivňuje. Při opakovaných výsevech, je-li původce prokázán kultivačním vyšetřením sekretu pochvy, je nejvhodnější zvolit kombinaci lokálních a systémových antimykotik v cyklickém režimu po dobu několika měsíců. Předpokladem úspěchu je i dodržení takzvaných systémových režimových opatření – dieta, hygiena, sexuální abstinence, dočasné vynechání některých sportovních a dalších aktivit (cyklistika, spinning, bazén, sauna…). Největším úskalím je však ukázněnost pacientů při dodržování léčebného postupu, to skutečně mohu při své 20leté praxi potvrdit na 100 procent!

Souvisí s problematikou mykóz též menstruační cyklus? Ve které fázi jsme nejzranitelnější, náchylné na mykotické onemocnění?

Kvasinky v nízké koncentraci se vyskytují i u zcela zdravé asymptomatické ženy (tedy bez obtíží), jsou součástí normální poševní flóry, fyziologického ekosystému na sliznici pochvy. Tu totiž není možné považovat za sterilní dutinu bez bakterií a dalších v nízkých koncentracích zcela normálně se vyskytujících mikroorganismů. Tyto jsou závislé na vzájemné interakci, koncentraci, slizniční imunitě, hladině cukru v krvi (glykemii) a pH poševního sekretu. Uvedené faktory se mohou individuálně měnit v závislosti na hormonální situaci a fertilním stavu ženy.

Jaká jsou rizika nákazy pro plod během těhotenství, je mykóza přenosná na dítě během porodu?

Při masivní mykotické infekci se při porodu může dostat do úst plodu malé množství plodové vody kontaminované mikroorganismy poševní sliznice, novorozenec se tak nakazí kvasinkovými mikroorganismy a má problém v dutině ústní. To pak komplikuje kojení a zvyšuje pravděpodobnost poporodního zánětu prsu.

Může být vaginální mykóza důsledkem nějakého jiného onemocnění, se kterým se žena dlouhodobě potýká?

Diabetičky, zejména neléčené, špatně léčené nebo neukázněné, u nichž dochází k opakovanému kolísání hladiny cukru v krvi, tedy opakované vysoké glykemii, mají vyšší šanci, že se jejich kvasinky z jinak normálního poševního prostředí začnou množit a problém je na světě… Obecně platí, že náchylnější jsou ženy se sníženou slizniční imunitou, těhotné a s opakovanými infekcemi močových cest.

Mykotická nákaza velmi často následuje po užívání antibiotik.

Ano, širokospektrální antibiotika s sebou často nesou změny i na poševní a střevní sliznici. Ženy, které na opakování kvasinkové infekce trpí, by tedy měly vždy zároveň s ATB doplňovat laktobacily a případně, trpí-li na kvasinková onemocnění pochvy, zahájit již při léčbě antibiotiky aplikaci vaginálních antimykotik, například boraxových globulí.

Objevují se v souvislosti s vaginální mykózou vážnější zdravotní komplikace vyžadující pobyt v nemocnici?

Pokud se nejedná o osoby postižené HIV, je hospitalizace výjimečná, většinou je vše léčitelné ambulantně.

Nedovede-li si někdo odpustit svou každodenní nemalou dávku čokolády, skutečně si tím připravuje vhodnou půdu pro mykózy, nebo jde o mýtus?

Ano, trpí-li žena opakovanými infekcemi sliznice pochvy, rozhodně je vhodné vyhnout se nejen čokoládě, ale obecně všemu sladkému, alkoholu, nadměrnému užívání antibiotik a též nehygienickému sexu.

Odborná spolupráce: MUDr. Kamila Nouzová, Gynekologická ordinace Remedis, Praha 4

Autor: Helena Míková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.