Chronický únavový syndrom: Jak ho poznat a léčit? | Moje zdraví

Chronický únavový syndrom

Tento syndrom se projevuje jako více než 6 měsíců trvající únava a vyčerpanost, která zabraňuje postižené osobě zvládat normální denní aktivity.

Jde o kombinovanou reakci organismu na stres, ať už fyzický nebo psychický. Může začít banálně, například jako chřipka.

Chronický únavový syndrom se dá vyléčit, často se však vrací, případně se střídají období klidu a nového projevu nemoci.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Všude


Rizikovým faktorem pro vznik nemoci jsou déletrvající psychické i fyzické napětí, stres a neschopnost relaxovat. Svou roli hraje také genetika.

Jde o nemoc poměrně novou a mnoho lékařů ji ani jako nemoc neuznává, řadí ji spíše do subjektivních psychických obtíží pacienta.

Příznaky chronického únavového syndromu

Pacient s chronickým únavovým syndromem je dlouhodobě často vyčerpaný, může mít depresi a problémy se spánkem. Je pro něj těžké se soustředit, objevují se potíže s pamětí, zvýšená teplota, bolesti hlavy, svalů a kloubů a bolest v krku. Lymfatické uzliny v krku a podpaží se stávají citlivé na pohmat. Tyto potíže se zvyšují po fyzické nebo psychické aktivitě.

Léčba chronického únavového syndromu

Léčba je kombinovaná, jednak se podávají léky (analgetika a antidepresiva), při zánětlivých příčinách antibiotika, ale velmi důležitá je i změna životního stylu. Dále pomáhá psychologické poradenství, skupinová terapie, pravidelné cvičení, relaxace, meditace, hypnóza arteterapie, muzikoterapie a zdravá strava. Vhodnou léčbou je i skupinová a individuální psychoterapie, meditace, hypnóza, arteterapie a muzikoterapie.

Léky

Podle potíží pacienta lékař předepíše analgetika, antibiotika nebo antidepresiva.

Bylinky

Vhodné jsou čaje nebo vitamínové doplňky z echinacey, kozince, ženšenu, lékořice a lněného semínka.

Homeopatika

Po poradě s lékařem nebo homeopatem můžete vyzkoušet tyto přípravky: Arnica montana C30, Phosphoricum acidum C6, Kali phosphoricum C15.

Domácí léčba a babské rady

Hlavní je dostatek spánku, vyvarování se stresu, pravidelná, zdravá a vyvážená strava s dostatkem vitamínů. Zvláště důležité jsou zinek, hořčík, draslík, vitamín C a kyselina listová. Dále pak glukany a omega 3 mastné kyseliny a koenzym Q10.

Vyšetření

Lékař provede prohlídku a krevní testy na jiné nemoci, v případě, že nezjistí jinou příčinu potíží, diagnostikuje chronický únavový syndrom.

Možné komplikace

Komplikací může být přechod ke klinickým depresím a invalidizace pacienta, který už není schopen docházet do práce a vykonávat běžné denní činnosti.

Zdravotní cviky

Pravidelný pohyb venku na vzduchu, procházky do přírody.

Prevence

Prevencí je dostatek spánku, vitamínů a zdravý životní styl obecně.

Kdy jít k lékaři

Při nevysvětlitelné únavě trvající déle než půl roku, malátnosti, psychické vyčerpanosti.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.