Kvasinková infekce: Jak se léčí vaginální mykóza a co pomůže? | Moje zdraví

Kvasinkový zánět pochvy (vaginální mykóza)

Vaginální mykóza je poměrně běžné a dobře léčitelné onemocnění, se kterým se během života setká až 75 % žen. Svědění nebo výtok, který kvasinkovou infekci provází, se navíc mají tendenci vracet. Proč vaginální mykózy vznikají, jak jim účinně předcházet a jak je léčit?

Ve většině případů je původcem obtíží kvasinka Candida albicans. Kvasinky se na kůži a sliznicích běžně vyskytují jako součást přirozené mikroflóry v rovnováze s ostatními mikroorganismy. Při narušení přirozeného prostředí v pochvě se kvasinky mohou přemnožit, což následně vede k rozvinutí mykózy.

O dalších gynekologických zánětech způsobených jinými příčinami čtěte zde.

Video se připravuje ...
Vaginální mykóza: Stačí prostředky z lékárny? A který funguje nejlépe?VIDEO 

Příčiny vaginální mykózy

Kvasinky preferují teplé a vlhké prostředí, lépe se jim daří ve chvíli, kdy dojde ke zvýšení pH v oblasti pochvy. Rovnováha v pochvě je zajištěna „správnými“ mikroorganismy (laktobacily, které udržují kyselé prostředí), hormony a imunitním systémem. Narušení tohoto prostředí mohou mít na svědomí tyto příčiny:

  • užívání antibiotik („vybijí“ i příznivé mikroorganismy v pochvě a přemnoží se ty špatné)
  • hormonální změny (vyšší hladina estrogenů způsobuje změny pH v pochvě, například při těhotenství nebo při užívání antikoncepce s vysokou hladinou estrogenů)
  • oslabená imunita v kombinaci s dalšími vlivy např. při boji s jiným onemocněním
  • nevhodná strava ve které převažují cukry, které pomáhají kvasinkám při množení (náchylnější tak mohou být diabetici)
  • nevhodné hygienické návyky (špatné utírání genitálu směrem od řitního otvoru k pochvě, používání parfémovaných toaletních papírů, menstruačních vložek, příliš časté mytí genitálu)
  •  používání nevhodné kosmetiky
  •  nevhodné prádlo (těsné a umělé spodní prádlo vytváří teplé a vlhké   prostředí, ve kterém se kvasinky dobře množí, stejně rizikové může být v   létě delší setrvání v mokrých plavkách nebo nošení těsných džín)
  • pohlavní přenos

Na vznik zánětu mohou mít vliv i některá onemocnění (například cukrovka kvůli nevyrovnané hladině cukru v těle) nebo poruchy imunitního systému.

Projevy kvasinkového zánětu pochvy

Jak poznat mykózu? Zpozorněte v případě, že na sobě zpozorujete některý z těchto příznaků:

  • svědění
  • pálení 
  • otok vnějšího genitálu a pochvy (někdy) 
  • bílý hrudkovitý výtok připomínající svou konzistencí tvaroh 
  • nepříjemné pocity až bolest při močení, během pohlavního styku nebo po styku
  • u mužů může onemocnění provázet otok žaludu, pálení, svědění, bolest při močení nebo při sexu

Postihuje

ženy
děti

Projevuje se

pohlavní ústrojí, genitálie

Léčba kvasinkové infekce

Vaginální mykózy se léčí antimykotiky – nejčastěji lokálně krémy a čípky. Mírnější formy zánětu si může žena vyléčit sama pomocí volně prodejných preparátů v lékárnách (Canesten, Gyno Pevaryl). Stanovit původce bez konzultace s lékařem je ale obtížné a často toto samoléčení může pacientce spíše uškodit. Po volně prodejných lécích by žena měla sáhnout v případě, že si je kvasinkovým původem jistá. V léčbě je důležité pokračovat podle pokynů na příbalovém letáku, i když obtíže vymizí. V období léčení odborníci nedoporučují používat tampony.

Léčbu se doporučuje zahájit hned při prvních příznacích. Pokud domácí léčba nezabere, navštivte gynekologa. Lékař může provést výtěr a následně poslat vzorek na kultivaci, což může pomoci k přesnější diagnostice původce onemocnění a zahájení efektivní léčby. Návštěva lékaře je na místě také v případě časté recidivy zánětu.

Vaginální mykóza se nepovažuje za pohlavně přenosnou chorobu, nicméně ji mohou získat oba partneři a prostřednictvím pohlavního styku ji na sebe opakovaně přenášet. Proto je důležité léčit oba partnery a doporučuje se vynechat v době léčby mykózy pohlavní styk. Muž může být přenašečem onemocnění aniž by měl viditelné příznaky.

Léky

Infekce v pochvě se můžete nejlépe zbavit za pomoci antimykotik.

Bylinky

Kvasinky, které vyvolávají záněty, můžete pomoci likvidovat tinkturou z grepových jader, ořešáku černého nebo česneku. V boji s plísněmi a na posílení imunity pomáhá čaj Lapacho. Dobrým prostředkem proti kvasinkám je také echinacea a dobromysl (oregano).

Homeopatika

S výtokem z pochvy mohou pomoci následující homeopatika:

Mercurius solubilis 9 CH

Ženu trápí žlutozelený, dráždivý a odírající výtok, který se zhoršuje v noci. Pacientka si stěžuje na páchnoucí dech, slinění. Pří léčbě homeopatiky se zkracuje doba léčení. Mercurius léčí i kvasinkové infekce.

Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

Hydrastis canadensis 9 CH

Žlutý, hustý, přilnavý a táhnoucí se výtok, který je doprovázen svěděním pochvy. Genitální sekrece se ve vodě uvolní.

Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

Kalium bichromicum 9 CH

Žlutozelený táhnoucí se hustý výtok, který dráždí děložní hrdlo. Jedná se o lék na kvasinkové i bakteriální záněty, které mohou přecházet až do vytvoření vředu v oblasti děložního čípku. Okraj vředu je lemován hnisem, který leptá sliznice a způsobuje jejich bolestivost.

Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

Arsenicum album

9 CH Čirý, ale velmi pálivý páchnoucí výtok, který může být doprovázen pálivými bolestmi břicha (v oblasti vaječníku). Vše se zlepšuje teplými obklady. Pacientka je unavená, úzkostná (zejména v noci). Obtíže se vracejí každý rok.

Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

Očkování

ne

Délka léčby

3 - 7 dní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Na léčbu zánětu mohou pomoci sedací lázně například v nálevu z řapíku, do kterého se dá přidat tinktura z grepových semínek (asi 20 kapek na litr). Využít můžete také jablečný ocet přidaný do koupele. Jako první pomoc se dá použít bílý jogurt s živými kulturami, který se aplikuje do okolí vnějších genitálií. Protizánětlivý účinek má rovněž šalvějový čaj a česnek (pouze jako součást jídelníčku).

Vyšetření

Kvasinková infekce bývá dobře rozpoznatelná při gynekologickém vyšetření. V ostatních případech se mohou provádět stěry a kultivace v laboratoři, případně odběr krve.

 

Komplikace

Kvasinková infekce se může často vracet. Vždy je důležité přeléčit i partnera. Pacientovi pomůže posílit imunitu a dodržovat správnou stravu a hygienu intimních míst. Kvasinky mohou mít ložisko i jinde v těle, to by měla pomoci odstranit celková léčba. Neléčená infekce se může dále šířit po těle a způsobit vážné zdravotní problémy.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence kvasinkového zánětu

Začněte zdravou stravou a omezte cukr na minimum, snižte podíl kofeinu, alkoholu, kynutého pečiva, plísňových sýrů. Preferujte kuřecí, králičí a krůtí maso a ryby, hnědou rýži, celozrnné potraviny, zeleninu a nepříliš sladké ovoce (grapefruit, jablka). Zaměřte se na jogurty s živými kulturami.

Je nutné dodržovat základní hygienu a to hlavně v době menstruace. K narušení rovnováhy přirozené vaginální flóry může dojít v důsledku používání příliš mnoha hygienických přípravků, často agresivních, nevhodné jsou parfémované toaletní papíry či vložky. Vhodné je podpořit přirozené pH intimních partií přípravky určenými k intimní hygieně.

Lékaři doporučují nosit bavlněné prodyšné oblečení a co nejdříve převlékat mokré plavky. Měli bychom také být obezřetní při koupání v neznámých vodách (rybníky, přírodní koupaliště).

Významnou roli však hraje především zdravý životní styl, protože podporuje imunitní systém a bojuje proti stresu, který se na vzniku či opakovaném výskytu infekce může také podílet. Při léčbě antibiotiky je vhodné současně užívat laktobacily, ideálně ve formě vaginálních globulí.

Záněty pochvy, vejcovodů a vaječníků mohou mít původce v mikroorganizmech, které jsou sexuálně přenosné, je tedy třeba myslet na zodpovědné sexuální chování u sebe i partnera.

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.